Skocz do zawartości

KLENIE 2012

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Na krakowskim odcinku Wisełki ostatnio trudno było dostrzec tarcie kleksów, a wszystko za winą wschodniego wiatru. O tej porze roku to raczej jakaś anomalia i trwa już od kilku dni, co bardzo utrudnia połowy w szczególności na UL. Wieczorami wiatr trochę ustaje i faktycznie widać intensywne tarło. Brań zero. Bolenie co prawda uderzają, ale z precyzyjną ostrożnością więc, efekty w ostatnich dniach marne. Winą obarczam wiatr i niski stan wody, ale pociesza fakt zapowiadanych burz i opadów deszczu...

ja mam fajne obserwatorium,taka sobie stojąca woda,na której jest troszkę kleni,gdzieś tak od soboty- niedzieli przestały brać no i już widać co robią :D stadka na plaży pływają sobie w wodzie do kolan i naparzają się na całego.Poszedłem wczoraj rano na rybki,to godzinę przesiedziałem na plaży patrząc w bezruchu na ten spektakl.Niby na plaży jest ich ze 30-40,ale widać,że w tym chaosie jest porządek i jedną samicę męczą dwa trzy samce,zajefajny widok jak ją cisną do dna ,jak ucieknie to dopadają ją kolejne samce i tak w kółko,cała plaża żyje.Kilka razy rzuciłem paproszkiem,wobkiem ,obrotówką 00 i żukiem po powierzchni,zero reakcji,pod samym pyszczkiem poprowadziłem wobka to tylko klenie odpłynęły metr na bok,zero brań.Dałem im spokój i tak oglądając tarło miałem satysfakcję taką jak z ich łowienia,a może i większą,bo wiem,że w tym stadzie z kilkoma kleksami już się widziałem z bliska :mellow:

Chłopaki,a może wiecie na jak długo mamy klenie z głowy?Znaczy ile potrwa te tarło i zanik brań,tydzień,dwa...?

U mnie dzisiaj też już widzę powoli gonitwy na wodzie po kostki xD ale wczoraj o późnej porze coś tam jeszcze kąsały robactwo:

http://img689.imageshack.us/img689/2194/38828652.jpg

http://img826.imageshack.us/img826/6844/98870140.jpg

Od jutra daje im wolne...

I przyłączam się do pytanka kolegi wyżej. Ile +- trwają takie harce?

Dzięki Panowie, zdjęcie to zasługa Slavobera,jak sztuka nie za duża to chociąż ciekawe ujecie można wrzucić, wsumie to, że zaczęlismy łowic kluski to tez jego inicjatywa :D

Apostac na główce to jest okoliczny Dziadu. Szukał sobie miejcowki, koles sporo wie o okolicznym odcinku, całe życie tam katuje, wyjmował już chyba wszystkie wytępujące tam gatunki, w różnych rozmiarach, róznymi metodami, wiele cennych rad można od niego usłyszeć.

pozdrawiam

ziom

Ziom7,

Bardzo fajne fotki. Fajne lowienie :D

pozdrawiam

Guzu

Powinno być:

Slavobeer, bardzo fajne fotki B) Oczywiście żartuję :D

Cieszę się, że Ziom ma pamiątkę z tą rybkę. Faktycznie ładnie nam to wyszło.

Ziom7 nieźle zapozował :D

Hihihi, Ziomek został rozdziewiczony łowieniem kleni na Brombę (Bromba w wersji PB Limited czyli z ołowiem :lol: )

Jak na pierwszego Brombowego klenia, piękny Ci on był. Ponad 40 dychy.

Rośnie dalej i pewnie się będzie teraz bzykał :mellow:

Slavo

Dzisiaj wyskoczylem na Men zobacz czy Kluseczki sa tam gdzie powinny byc :D Byly i nawet braly, 3 na brzegu 50, 48, 50. Mialem grubasa na wobka Tomyego ale odjechal na metr i sie wypial. Byl jeszcze jeden kaskader ktory wydawalo mi sie ze jest juz pewny ale okazalo sie ze byl cwanszy ode mnie :lol: :lol: Sprzetowo jak zwykle.

Moj custom na Blanku WFT Penzill do 5gr

Megabass Zonda 68L

Linka Varivas Bass pride Soft 8lb

Wobki to Jackall bros/Illex: Tiny fry 50sp, Chubby minnow SW, Chubby 38f

.

Sorry za fotki ale bylem sam i zapomnialem statywu :(

post-2664-1348917213,6791_thumb.jpg

post-2664-1348917213,9296_thumb.jpg