Skocz do zawartości

Klejonki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Kwiat co słychać, dojechała? Jak pierwsze wrażenia?

Moja kolekcja też się ostatnio poszerzyła o nową perełkę;

Palakona 7'#4

dsc05952i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc05958i.jpg

Edytowane przez Rhyacophila

Nie bardzo mogę wyjść z tym na zewnątrz do światła dziennego (grypka trzyma niestety).

Tonacja blanku rzeczywiście głęboka, zapewne pan Gladstone hartował włókna z pomocą węglanu amonu. Te świecące jaśniej punkty to efekt polerowania kolanek.

dsc05954cv.jpg

hej Adam,

dojechała cała i zdrowa - moje obawy a propos wykończenia okazały się na szczęście niepotrzebne. Trudno mi "na sucho" cokolwiek oceniać użytkowo :-( trza czekać na zmianę aury.... . Rzucałem/macałem w życiu kilkoma klejonkami ale nigdy tak naprawdę nie łowiłem. Troszkę rozmyślam czy aby te 15cm długości (cała 245cm) więcej niż "standard" to coś "złego". Generalnie 8-stopowe piątki nie są zbyt popularne.... na szczęście ta wędka nie jest ani kluchowata ani szczytowa ani ciężka - jest dosyć szybka i głęboko pracująca - tak jak lubię.... wszystko jednak wyjdzie nad wodą...

kwiat

Troszkę rozmyślam czy aby te 15cm długości (cała 245cm) więcej niż "standard" to coś "złego". Generalnie 8-stopowe piątki nie są zbyt popularne...

Bynajmniej, 8stopowe 5tki są bardzo popularne, znam wiele świetnych wzorów o takich właśnie parametrach. Chociażby Dickerson 8013, uważany przez wielu za najlepszy wzór klejonki w ogóle.

Co do akcji to jak znajdziesz chwilkę to zmierz średnicę blanku (w trzech płaszczyznach i uśrednij) od szczytówki aż po korek co 5 cali. Wrzucę dane do hexrod'a, zobaczymy co w niej drzemie...

Ile waży?

Pozdr.

Adam

• 3 tygodnie później...

Cześć Wojtku,

Tak, to względnie nowa wędka choć kupiona z drugiej ręki. Prawdę mówiąc jeszcze nią nie łowiłem. Ma bardzo przyjemną akcję tzn. jest tak skrojona, że w bardzo wyraźny, odczuwalny sposób, przenosi energię z rękojeści, po blanku, do szczytówki i dalej wąską pętlą na sznur. Co subiektywnie jest bardzo przyjemnym odczuciem.

Co do starszych modeli i nie tylko, to  tak już jest, że należy je używać w sposób do którego zostały wykonane. Klejonki to wędki z charakterem, nie lubią gdy narzuca się im swoja technikę rzutów. Przede wszystkim należy pozwolić im robić to do czego zostały zaprojektowane - dopiero wtedy zaznamy ich wdzięczność. Trzeba je wyczuć, zrozumieć ich rytm. W przeciwnym razie nie zachwycą... 

Cześć Adam

Ta Palakona którą miałem w ręku była kołkowata.Po machnięciu uginała się w dolniku a cała szczytówka była sztywna.Zraziłem się wtedy do klejonek,ale jak machnąłem Winstonem to mi się to zaczęło podobać :)

Zastanawiam się nad tą klejonką #3 Kłysa z Allegro ,cena w miarę przystępna ale nie wiem jak walory użytkowe? i jakos nie moge się zdecydować .

Pozdrawiam

Wojtek

myślę, że warto. Jak kupiłem 5-kę i machałem nią co prawda na razie tylko na zamarzniętym jeziorze :-0 ale wygląda na to, że bubel to raczej nie jest... Skontaktowałem się przez allegro z właścicielem i opowiedział mi krótką historię tych wędek: ok. 10 lat temu Kłys przywiózł do Polski kilka klejonek i tak się złożyło, że obecny właściciel był w Piasecznie na łowisku u Banachowskiego który to zachwycał się właśnie nimi... gość zdając się na opinie gospodarza zainwestował kasę chociaż na wędki te nie łowił...  Sam się jeszcze zastanawiam nad tą 3-ką chociaż wolałbym najpierw spróbować jak to się tak naprawdę na bamboo łowi rybki zanim sprawię sobie coś na lipasy... a nie ma co owijać w bawełnę, że tonkin to trochę inna bajka i nie każdemu może przypasić... Pierwsze rzuty i do 15m linka leci sama (szok)... (w sumie na tym dystansie się najczęściej łowi), do 18m daje radę, powyżej 20 siłowo (troszkę wiaterek wieje).... plastikiem zdarza mi się łowiąc z łódki na jeziorze wyrzucić całą linkę, (pół dnia łowienia) renca nie boli. Bamboo, 15min rzucania i czuję, że renca boli... :-) - pewnie chcę za wiele jak na początek (słowa Adama), Banachowski też mówi, że trza wyczuć, delikatnie, bez siły...

post-45940-0-38853300-1357895962_thumb.jpg

kwiat

Kwiat,

Wykres nigdy nie kłamie...

Pamiętaj by nie nadużywać na dużym mrozie, można złamać dość nieoczekiwanie.

A jak z rollcastem i delikatną prezentacją ma krótkim dystansie? O rękę się nie martw, przywyknie.

A tak na marginesie: Ile waży?

Wojtek,

Jak się wahasz to wiedz i to, że klejonka to nie tylko instrument połowów, ale także inwestycja finansowa. Te wędki z czasem przybierają na wartości, prawda, że w długim horyzoncie ale zawsze...

Pozdrawiam,

Adam

• 10 miesięcy temu...

Cześć Tomasz. Właśnie masz niezłą okazję, jakieś pół ceny!

http://allegro.pl/klejonka-hardy-gladstone-palakona-payne-hrke220-i3721306425.html

Pozdrawiam

:lol:  :lol:  :lol: :lol:  :)  

Tomek kupuj, bo nie wiadomo kiedy taka okazja się trafi.

Edytowane przez Jozi