radanet Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Wybieramy się ekipą pod koniec maja na powyższy akwen. Cy ktoś może miał przyjemność wędkowania na tym jeziorze i może udzielić mi cennych wskazówek ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Jeżeli to jest to jeziorko niedaleko miejscowości Rydboholm, to wydaje się dość małe i nie ma przepływu. Dlaczego akurat tam? Ja bym wybrał większy, przepływowy akwen. Chyba, że macie cynk, że to super namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To nie jest to jezioro. Jezioro o które pytam jest bodajże czwartym co do wielkości w Szwecji.....Opisywane było prze Pana Marka Szymańskiego w grudniowym Wędkarskim świecie... Czekam na jakieś info .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To może chodzić o to przy Ostersund? Piąte co do wielkości, 464km kwadratowe. Mozna o nim różne rzeczy powiedzieć, ale z pewnością nie to, że jest małe Zastanwiam się tylko, czy aby nie jedziecie za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To może chodzić o to przy Ostersund? Piąte co do wielkości, 464km kwadratowe. Mozna o nim różne rzeczy powiedzieć, ale z pewnością nie to, że jest małe Zastanwiam się tylko, czy aby nie jedziecie za wcześnie. To nie to jezioro. Z tego co pamietam z WS to gdzies na poludniu. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Jest jeszcze jedno przy Gavle, ale czwarte co do wielkości to ono nie jest, choć spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noryb2013 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Panowie, pierwszy tydzień czerwca wędkujemy na jeziorze Storsjön (południowa Szwecja) -0 tak + - między Vastervikiem a Norkoping (link poniżej): https://www.google.com/maps/place/58%C2%B002%2758.3%22N+16%C2%B024%2717.9%22E/@58.055132,16.40995,11z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=pl Czy może ktoś z Kolegów tam był? Wędkował? Połowił? A do tego chce się wiedzą i doświadczeniami z tej wody podzielić?Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Byłem tam trzy razy. Odezwij się na priv. Napisz co chcesz wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier.janusz Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Witaj Noryb2013, Byliśmy nad Storsjon k. Edsbruk we wrześniu 2013 i był to najgorszy wędkarsko wyjazd od dziesięciu lat. Inna sprawa, że jeździliśmy do tej pory głównie wiosną i przede wszystkim w szkiery. Generalnie wyprawa NORYB 2013. Dom, a właściwie jego połowa, stary ale przyzwoity. Dla naszej dwójki dużo za duży. Łódź i silnik w porządku. Z domku można podjechać (300-400 m) pod sam pomost. Pływanie komfortowe, nie ma typowych dla SE kamulców.A teraz ryby. Ze szczupakiem było po prostu b.słabo. Złowiliśmy we dwójkę przez tydzień (dla mnie ten tydzień był tylko pięciodniowy, bo wpadłem w poślizg i uszkodziłem bark) może 30 szt., z czego największy miał pewnie z 75-80 cm. Najlepsze miejsca to: przesmyk pomiędzy najbliższą pomostu (w prawo) wyspą i sąsiadująca z nią trzcinową wysepką, duża dość odległa wyspa na głównym plosie w lewo od pomostu oraz daleko w prawo trzcinowisko 100 m przed poprzecznym plosem. Tam także trochę okoni, ale niedużych. Ładny okoń jest podobno na sąsiednim jeziorze, do którego można dopłynąć pod mostkiem na szosie. Nam, a dokładniej Krisowi, trafił się jeden, pięknie kolorowe 40+. Okolice wspomnianej wyspy (w lewo) to podobno miejsce na ładnego sandacza. Podobno. My nie umieliśmy go złowić. Łowiliśmy i z ręki i trochę w trollu. Przez jeden dzień okolice te czesała także inna polska ekipa, która przyjechała z pobliskiego szkierowego łowiska. Dwie łodzie, czterech wędkarzy plus miejscowy super-przewodnik - też nie złowili żadnego sandacza, a szczupaki może ze dwa i to niewielkie.Sorry za takie informacje, ale ... zawsze jest szansa, że potraficie lepiej łowić, pogoda będzie bardziej sprzyjająca, ryby będą lepiej żarły, a i szczęście się przyda. Czego też życzę.Największą atrakcją wyjazdu był "osiołek". Ale o co tu chodzi, tego już nie zdradzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noryb2013 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 @szwagier.janusz dziękuję za odpowiedź i wskazówki dotyczące rejonów połowów.Nie nastrajają zbyt optymistycznie, ale rybki bywają nieprzewidywalne - i dlatego jest tak przyjemnie się z nimi mierzyć Biorą lub nie biorą (częściej) Popływamy - zobaczymy Będziemy wiosną, a to może radykalnie zmienić postać rzeczy - na nowym zbiorniku łatwiej sobie poradzić, gdyż rybki jeszcze względnie zgrupowane (sandacz), a szczupak prawdopodobnie w brzegu i na płytkich/płytszych/niegłębokich blatach i kantach. Jeziorko swego czasu było w kryzysie (mocno eksploatowane), lecz aktualne informacje wskazują na zdecydowaną poprawę. Jeżeli będzie o czym to po powrocie napiszę parę zdań.... Masz może mapę tego zbiornika wskazującą na głębokości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Byłem w 2012r na wiosnę. Krótko i na temat - nie polecam.Tak jak dla Janusza taki i dla mnie i dla moich 9 kompanów to był najgorszy wyjazd do Szwecji na jakim byliśmy, a uwierz mi potrafią łowić ryby. Nadmienię tylko, że jezioro jest podzielone na dwóch właścicieli i należny wiedzieć gdzie pływać, aby nie przekroczyć magicznej linij.... o czym bardzo często zapominają poinformować różnej maści tur operatorzy ( przed zapłatą) Edytowane 24 Maja 2014 przez _ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noryb2013 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Cóż... Coraz lepsze wieści...Generalnie to już po ptakach bo tak czy owak jedziemy - wszystko umówione i zapłacone. Mam jednak nadzieję, że nie będzie tak tragicznie jak opisujecie. Ponawiam pytanko dotyczące batymetrii - ktoś może ma? lub zna kogoś kto ma? / lub może mieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazdzior Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) @szwagier.janusz dziękuję za odpowiedź i wskazówki dotyczące rejonów połowów.Nie nastrajają zbyt optymistycznie, ale rybki bywają nieprzewidywalne - i dlatego jest tak przyjemnie się z nimi mierzyć Biorą lub nie biorą (częściej) Popływamy - zobaczymy Będziemy wiosną, a to może radykalnie zmienić postać rzeczy - na nowym zbiorniku łatwiej sobie poradzić, gdyż rybki jeszcze względnie zgrupowane (sandacz), a szczupak prawdopodobnie w brzegu i na płytkich/płytszych/niegłębokich blatach i kantach. Jeziorko swego czasu było w kryzysie (mocno eksploatowane), lecz aktualne informacje wskazują na zdecydowaną poprawę. Jeżeli będzie o czym to po powrocie napiszę parę zdań.... Masz może mapę tego zbiornika wskazującą na głębokości?? Z tego co pamietam dokładną mapkę powinieneś zastać w domku. Ja byłem tam we wrsześniu 2011. Szału nie było ale trafiały się stadka okoni 40+, pojedyńcze sandacze też były, no i 3 metrówki złowiliśmy.Był jednak też dzień, gdzie w 5 mieliśmy tylko 2 szczupakaczki Edytowane 25 Maja 2014 przez Gazdzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noryb2013 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Też mam nadzieję, że znajdę mapę na miejscu (zawsze takowe dostawaliśmy/nabywaliśmy), lecz myśl, że mogłoby jej tam nie być nie daje mi zasnąć Na zupełnie nieznanej wodzie to duuuże ułatwienie Z pewnością zaczniemy od sandacza - i na nim się skupimy - a jak nie będzie szło z szarymi to szczupaczyska (np. wieczorkiem jako odpoczynek od podbijania i spadania).Przy sandaczach to i okonek ładny może zawitać (przynajmniej często tak bywało), więc powtarzająca się wieść o przyłowach 40+ pasiaków to.... hmmmm @Gazdzior - sandacze wpadły wam przypadkowo? W jakich rejonach jeziora? @_ronin - o wyłączeniu części jeziora wiemy - jest to jakoś zaznaczone na wodzie / brzegu (np. bojami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazdzior Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 @Noryb - kiedy próbowaliśmy celowo łowic sandacze w miejscach zaznaczonych przez gospodarza (Rogera - jak dobrze pamiętam), to nie było efektów.Zaczynało się, gdy namierzaliśmy okonie, które brały, jak szalone. A kiedy ich brania ustawały wtych samych miejscach waliły szczupaki i sandacze.Proponuje ich poszukać w okolicach przesmyku łączącego południową i północną część jeziora, a także (jak już będziesz na północnej części) wzdłuż południowego brzegu. Jak coś to wali na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 @szwagier.januszczy moglbys zdradzic jakimi wabikami lowiliscie (wielkosc,ciezar itp) a takze opisac jak je prowadziliscie i na jakich glebokosciach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Może któryś z kolegów posiada lub zrobił zdjęcie mapy batymetrycznej i podzieliłby się ? Byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier.janusz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Pitt, tego nie da się prosto opisać. Odpowiem więc w sposób, który zapewne Cię nie zadowoli - próbowaliśmy prawie wszystkiego oprócz muchy i żywca. Rippery, woblery, jerki, wahadłówki, obrotówki, twistery i koguty. W kolorach jasnych, ciemnych i oczojebnych. Głównie z ręki - klasycznie i z opadu, ale też trochę w trolu - klasycznie za łodzią i z ręki. Rozmiary przynęt od 3 do 25 cm, z dodatkowym obciążeniem od 5 do 30 g lub bez. Wszystko to w rozmaitych kombinacjach, w zależności od metody połowu, pory dnia, pogody, charakteru miejscówki i oczekiwanej ryby. Na trzeźwo i na lekkim rauszu. W ciągu tygodnia, gdy ryby nie biorą, ma się spore możliwości kombinowania .Jako doświadczony łowca wiesz, że zawsze musi być ten najgorszy raz, kiedy mimo Twoich starań, ryba nie bierze. Nam akurat padło na Storsjon. Przypadkiem, a może nie, to samo było udziałem Jacka (_ronin powyżej) i jego 9 kompanów. A przecież wiem, że potrafi łowić ryby - spotykamy się na szwedzkich łowiskach lub mijamy na promie od ładnych już paru lat.Teraz jednak zapominam o Stosjon i w piątek ruszamy na na nowe łowisko, tym razem nieco bardziej na północ. Na pewno będzie lepiej ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 WItam wszystkich, Wybieram się 26 października na tydzień nad Jeziora Storsjon i Rammen w regionie Kalmar koło miejscowości Edsbruk. Czy ktoś tam łowił późną jesienią? Jakieś uwagi / porady? Będę wdzięczny za praktyczne wskazówki - dodam tylko, że wszystko co jest w necie już przeczytałem :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i wiadomości na priv oraz numery tel. Dzięki Wam wiem jak się przygotować - praca wre !!! https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/5ff20916736d806780c668c090bee695.heic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witam Panowie, pod koniec sierpnia wybieram się na wspomnianą miejscówkę. Może ktoś był tam w podobnym okresie i podpowie z czym i na co się tam o tej porze nastawić? pozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Ja tam już bylem z 10 razy i w czerwcu jadę kolejny raz. Uwielbiam to jezioro, mimo, że jest dość chimeryczne i trudne. Znamy je po tych 10 wyjazdach dość dobrze mam wrażenie. W sierpniu masz szanse na piękne okonie - mój rekord z tego jeziora to 49 cm a trafiliśmy kiedyś we wrześniu na takie okoniowe żniwa, że codziennie łapaliśmy po kilkadziesiąt okoni ponad 40. Nie żartuje - kilkadziesiąt.W sierpniu był ze dwa czy trzy razy mój kolega i łapali sandacze jedynie w nocy. W ubiegłym roku w czerwcu trafiliśmy dobrze lub nawet bardzo dobrze ale już październik był słabiuteńki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareko Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Panowie, pierwszy tydzień czerwca wędkujemy na jeziorze Storsjön (południowa Szwecja) -0 tak + - między Vastervikiem a Norkoping (link poniżej): https://www.google.com/maps/place/58%C2%B002%2758.3%22N+16%C2%B024%2717.9%22E/@58.055132,16.40995,11z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=pl Czy może ktoś z Kolegów tam był? Wędkował? Połowił? A do tego chce się wiedzą i doświadczeniami z tej wody podzielić?Będę wdzięczny za pomoc. PozdrawiamWitam. Jeśli można się zapytać? Jedziecie z biura czy na własna rękę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi