Skocz do zawartości

Wybór wędki na lipienia i jelca

Krzysiek Dmyszewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,chciałbym zauważyć,że nikt tu nie patrzy na sprzęt z punktu biznesowego.Różnica pomiędzy sprzętem drogim a tanim nie bierze się z metki.

Wszystko ma swoją cenę.Jeżeli dostajemy dożywotnią lub 25 letnią gwarancję to ona kosztuje,jeżeli przelotki są tytanowe,a insert z rzadkiego stabilizowanego drewna to cena musi być inna niż przelotek drucianych i byle jakiego drewna.Mało tego jeżeli coś jest zaprojektowane w biurze konstrukcyjnym,wykonano ileś tam prototypów by sprawdzić co wyszło,użyto drogich maszyn sterowanych numerycznie lub pracy wysoko wykwalfikowanego pracownika to ich roboczo godzina ma cenę.

To tak jak by twiedzić,że Opel różni się od Bentleja znaczkiem.Oczywiście jeden i drugi przewiezie nas z punktu A do punktu B od nas zależy czym jeżdzimy i czym łapiemy.Zapewniam,że wysoka cena ma swoje racjonalne uzasadnienie.

• Like 4

tak, wybrałem, dalej będę uzywał swojego budżetowego i starusieńkiego Taimienia SL 8'6" #3 lub jeszcze bardziej budżetowej samoróbki na chińskim blanku za 12$ 10' #3/4. a jak mnie najdzie ochota na szkło to jeszcze starszej Germiny zielonej 8' #?????? z metalowymi skuwkami ;)

Edytowane przez venom_666
  • Like 1

Przykro mi Krzychu. Wiem, też bydlę jestem. Jakoś z tym muszę żyć. Już wiele lat temu szklany Steffen 7*9" #2/3. W sumie jak te Mariana - budżetowy. Dolar akurat konał, dziecko mi przywiozło, więc tylko koszty wysyłki w Stanach, nie dałem zarobić zbrojmistrzowi, a Recoile, Gossamer i uchwyt kosztowały mnie coś trzecią część dzisiejszych cen. Ostatni pod lipienia bardziej też VSP light, ale czwórka. Nówka za równowartość dwóch tych polecanych Mikado, więc grzechem było nie kupić.

• Like 1

Eeee no Janusz nie przesadzaj że Steffen budżetowy ;)

W czasach Maluchów to było co najmniej Audi ;) do tego szklane i robione ręcznie jak Rolls Royce ;)

No dobra. Ale jak bym dobrze policzył, to też wyjdzie na poziomie tych dwóch Mikado Grayling, więc nie tragizujmy. ;)  No i gdybym zostawił blank Zbyszkowi Kawalcowi, a miał w rękach i nawet się zastanawiałem, czy nie powierzyć, to ze trzy Graylingi by wyszło jak nic. Ciekaw jestem, co się stało z tym Krzyśka Steffenem? Krótko po mnie ściągał przez rodzinę z Kanady, bo Mark Steffen jeszcze wtedy myślał, że u nas białe niedźwiedzie biegają i do Polski niczego nie wysyłał. 

I kij #5/6 przestaje być już kijem w tej klasie.

Nic Arek nie jest takie jak kiedyś. Taka zwykła z czerwoną kartką. Dzisiaj byłby rarytas. Człowiek wlał tego w usta szklance do herbaty, z meniskiem jeszcze i nie musiał się oglądać za popitką. Wszystko schodzi na psy. Wybieraj 4/5 i masz co chciałeś.

(...)Ciekaw jestem, co się stało z tym Krzyśka Steffenem? Krótko po mnie ściągał przez rodzinę z Kanady, bo Mark Steffen jeszcze wtedy myślał, że u nas białe niedźwiedzie biegają i do Polski niczego nie wysyłał. 

Tego nie wiem, bo Jego śmierci kontakt z rodziną całkiem się urwał i nawet Czarkowi nie udało się z żoną skontaktować.

Ten Krzyśka Stefanek był dośc specyficzny - w akcji i ugięciu bardziej przypominał szybkie kompozyty lub tańsze węglowe konstrukcje, ale w sumie porównanie miałem jedynie z żółtym Lamim i swoją Germańską ;)

Steffen odrobinę za sztywny ;). Ijuin Yomogi 6'6'' #3 - polecam na jelce i lipaski do 40 cm. Idealny kijek do krótkiej... suchej 

jigisy.jpg

akec6s.jpg

34jadyd.jpg

Se Steffenami są dwa problemy po pierwsze nie które blanki to kompletne niewypały, ja akurat miałem między innymi 6' 2/3 i był bez duszy, a dwa nie chcą wysyłać inaczej jak FedExem za 200 $. 

Edytowane przez kocmyrz
  • Like 4

tak, wybrałem, dalej będę uzywał swojego budżetowego i starusieńkiego Taimienia SL 8'6" #3 lub jeszcze bardziej budżetowej samoróbki na chińskim blanku za 12$ 10' #3/4. a jak mnie najdzie ochota na szkło to jeszcze starszej Germiny zielonej 8' #?????? z metalowymi skuwkami ;)

Takiej jak na fotkach, tylko Ty coś pisałeś, że w inne przelotki zieloną uzbroiłeś  ;)

post-46382-0-13736500-1541361523_thumb.jpg

post-46382-0-57838400-1541361532_thumb.jpg

post-46382-0-90682000-1541361541_thumb.jpg

• Like 1

Fakt, sztywny. :) Tak patrząc na drugą fotkę z Yomim. Ale wytrzymałość fenomenalna. Takie grube wrześniowe klenie 40+ z Wisły były mocno zdziwione. Potoka pod 50 w małym siurku też ma za sobą. Kupiłem, bo w zasadzie nigdzie jednego złego słowa nie przeczytałem. A jak zobaczyłem błysk w oku Zbyszka, który miał praktycznie wszystko, a resztę dobrze obmacał, to wiedziałem, że to jest to. Szczerze powiem - nie polecam. Typowa zabawka dla zboczeńców. :) Przy tym zdzierstwie FedExa szczególnie. Tuba z blankiem leci w biznesowej?

Ale ten korek i insert to chiński Panie jak do wędki w klasie 6#

Korek Paweł był lepszy niż w dzisiejszych za 3 tysiaki. Weź pod uwagę, że kijek ma dobrze ponad cztery dychy i pewnie jako wtedy jedyny w kość nieźle dostawał. Insert nie był zły. Najgorsza była ta podklasowa nadklasowość Germiny i głupkowate przelotki. Ale kto tam wtedy wybrzydzał.

• Like 1

Takiej jak na fotkach, tylko Ty coś pisałeś, że w inne przelotki zieloną uzbroiłeś ;)

Tak, założyłem snejki od H&H bo z oryginalnych niektórych łuszczył się chrom a i nie stały w linii kręgosłupa.

Maverick - uchwyt to typowy half wells montowany w/g starej szkoły by było podparcie pod kciuk.

Tak się to kiedyś robiło.

• 2 tygodnie później...