Skocz do zawartości
  • 0

Barometr w... czymś?

Sławek

Pytanie

W tym sezonie obserwowałem wskazania barometru w domu i godziny aktywności ryb. Jednak mogłem sobie tylko po fakcie to zauważyć. Macie pomysł (niezbyt drogi i nie zajmujący wiele miejsca) by mieć ze sobą barometr na rybach? Jeżeli tak to czego szukać? Zegarka, komórki z barometrem...?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej!

Ja też miałem ten problem. Złożyłem jeszcze kilka innych i właśnie kończę aplikację dla wędkarzy na androida. Jedną z wielu funkcjonalności będzie właśnie wyświetlanie aktualnej wartości ciśnienia atm. wraz z jego trendem.. Za jakiś czas będą potrzebni beta testerzy :) :)

• 0

Niestety nie znalazłem nigdzie barometru mobilnego, który był by wodoszczelny

i przedstawiał wykresy za ostatnie godziny, zegarek to chyba jedyna opcja.

Garmin gpsmap 60cs itd. Sporo odbiorników garmina ma czujnik ciśnienia, z ręczną kalibracją lub kalibracją na podstawie danych z satelitów.

Oczywiście pokazują wykres, a niektóre to nawet mają kalendarz brań ;)

No ale zegarek to zegarek, zawsze można mieć przy sobie :)

• 0

@Wojti coś mi się wydaje że to wynalazek do pomiaru ciśnienia w silniku  :D W instrukcji piszą o ciśnieniu oleju w silniku, wody, paliwa (nie wiem po co) ciśnieniu w przekładni a na samym końcu o ciśnieniu atmosferycznym. Czyli jak jest do wszystkiego to jest do ..... Ale kto wie, może to działa.

EP-90R Pressure Configuration 
Your EP-90R Pressure Sensor can be configured to measure the 
following data types: Pitot Speed (PTT:S), Water Pressure (WTR:P), 
Engine Oil Pressure (Eng:O:P), Fuel Pressure (FUL:P), Boost Pressure 
(BST:P), Transmission Oil Pressure (Trn:O:P) and Atmospheric 
Pressure (ATM:P). 

• 0

czy są dostępne jakieś dobre przenośne barometry do pomiaru ciśnienia atmosferycznego w rozsądnych cenach? czy ktoś ma jakieś małe barometry i może coś na ich temat napisać?

A nie lepiej coś z garminowkich kieszonkowych gps z tą funkcją? 

• 0

no tak - trzeba wtedy albo prowadzić notatki z zapisów albo mieć wyśmienitą pamięć. W tym pokazanym wyżej jest jedna wskazówka którą ustawiamy na bieżącym ciśnieniu i widzimy w którą stronę i w jakim stopniu ciśnienie się odchyliło - ale faktycznie jakiś ciągły zapis byłby najlepszy. Czy któreś echosondy z tych w nie najwyższych cenach mają wbudowane barometry?

• 0

Może i tak to przepraszam. Zawsze używałem flagowców i każdy miał więc wydawało mi się ze niższe tez maja.

Z ciekawości zerknełem córce w tel ma jakiegoś Szajsunga M11 wiec raczej niska półka i też ma...

Wydawało mi się ze wszystkie mają bo jak inaczej działają aplikacje typu endomondo i podobne? Wszystkie do ćwiczeń bazują na wysokości barometrycznej.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Może i tak to przepraszam. Zawsze używałem flagowców i każdy miał więc wydawało mi się ze niższe tez maja.

Z ciekawości zerknełem córce w tel ma jakiegoś Szajsunga M11 wiec raczej niska półka i też ma...

Wydawało mi się ze wszystkie mają bo jak inaczej działają aplikacje typu endomondo i podobne? Wszystkie do ćwiczeń bazują na wysokości barometrycznej.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Łukasz , z endomondo to już koniec tej apki.

Edytowane przez M a r a s

• 0

Tresor i Maras nie za bardzo wiem o czym piszecie . Chyba wiek już nie ten .....zatem prosto jak krowie na granicy gdzie znaleźć/odczytać rzeczywiste ciśnienie ?

Już tłumaczę .Apka Endomondo to do biegania lub na rower bardziej się nadaje. I tu rzeczywiście pisząc o niej odbiegliśmy od tematu.

Sero, jak te cztery cyfry przy Twoim nicku mówią nam o twoich urodzinach to nie mów ,ze stary jesteś bo ja mam nieco więcej tych cyfr :)  pozdrawiam serdecznie w tym Nowym Roku.