Skocz do zawartości
  • 0

Okonie w dużym jeziorze jesienią

Bobby0404

Pytanie

Witam

Ostatni przedłużony weekend spędziłem na Mazurach. Zaliczyłem m.in. Śniardwy, Mikołajskie, Bełdany. Celem były okonie. Niby pogoda super, ciśnienie stabilne od kilku dni, trochę wiatru, a nie mogłem namierzyć nic większego niż 30 cm. Wszystkie złowione ryby wzięły na głębokości pow. 9 m. Drobnica była na echo też bardzo głęboko. Namierzyłem zgrupowanie łódek na miejscówce, którą kiedyś odkryłem i połowiłem fajnych ok. 30-35 cm okoni- ale to było latem. Myślałem, że trafiłem w jakieś eldorado, ale z tego co widziałem większość łowiła małe ryby. Metoda na większości łodzi: dwa twistery i ciężarek- to chyba standard na Śniardwach z tego co widzę + szarpak pod łódką. Ja łowiłem na gumy różnej wielkości, wahadłówki i trochę drop-shota. Generalnie bardzo słabo, biorąc pod uwagę porę roku, warunki, wachlarz przynęt itd.

Aha, spotkałem też rybaków, którzy wieczorem zastawiali sieci w miejscu, w którym łowiłem. Zamieniłem parę zdań, ale zbytnio rozmowni nie byli. Powiedzieli, że teraz generalnie okonie są na 10-12 m i biorą do południa max. Z tego co widziałem, to by się potwierdzało, bo większość łódek już od ok. 11.00 zaczynało się kręcić i zmieniać miejscówki. Ja mogłem wypływać dopiero od ok. 10.30. Wieczorem praktycznie nie brało nic zarówno na głębokiej jak i na płytkiej wodzie (oprócz pojedynczych szczupaków). Kiedy mają brać, jak nie teraz?

W związku z tym moje pytanie brzmi: jakie macie swoje doświadczenia w szukaniu i przechytrzeniu grubszych okoni (załóżmy takich pow. 30 cm) w październiku i listopadzie w dużych jeziorach?

Archiwum już przeglądałem i trochę poczytałem na podobne tematy...

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hmm to skuteczną metodę na takie kabany już znamy,bo potwierdzona przez kilku kolegów ;) tylko teraz znaleść wode gdzie relane jest te +45cm.... U mnie w okolicy to chyba jednak........ Nerwica czeka  :lol:  :lol:  :lol:  Jak ktoś zna takie wody w promieniu 50km od Ełku będę wdzięczny bardzo  :unsure:  ;)

Łaśmiady, Selmęt wlk, Orzyskie, Krzywe Oleckie, Szóstak, Łaźno,Białe Rajg. itd, itd:)

• Like 1

• 0

Kamson fajne duże jeziorka wymieniłes, ale wiesz to z autopsji ze można tam połowić dość regularnie ładne oksy czy tylko z zasłyszanych wieści?  :) Napewno przy tej powierzchni pływają tam ładne ryby ale czy możne nazwać je dobrymi łowiskami okoniowymi? Czy tylko czasami udaje się komuś trafić tam  jakieś ładniejsze rybcie.

• 0

można, tylko trzeba poznać jeziora i zwyczaje ich mieszkańców. 

Z autopsji wiem jak jest na części tych jezior i jest całkiem dobrze. Na części zasłyszane, ale od wiarygodnych źródeł. Na pewno są to lepsze łowiska niż większość PZW. 

Ale wymieniony przez Ciebie Orzysz to woda PZW Suwałki...

• 0

Zgadza się, ale podobno rybacy już tam nie łapią i powoli zaczęło odbijać się to pozytywnie na wynikach.  

Niestety nadal łowią. Orzysz jednak pozostał jedyną gminą która pozostała w negocjacjach z PZW odnośnie wyłączenia j. Orzysz z połowów sieciowych. Porozumienia niestety nadal nie ma ale jest światełko w tunelu. 

post-50879-0-56993900-1540198891_thumb.jpg

• 0

Jak mam sprowadzić gumę na 3 gramowej główce na 6 metrów to dostaję nerwicy, dla mnie przyjemność łowienia się kończy. Nie wyobram sobie łowienia na 12 metrach tak małą główką. Nie lepiej zastosować bt. lub ds?

Techniki/metody, które wymieniasz też są ok. Ale przynęta o której pisałem to guma, która jest obciążona już wewnątrz. Nie znam żadnego innego sposobu aby uzbroić przynętę o takiej pracy :)  Pewnie, że łowienie jest dość nudne, ale pier.... są tak mocne - i bardzo często wyjeżdżają grube ryby :) 

• 0

Niestety nadal łowią. Orzysz jednak pozostał jedyną gminą która pozostała w negocjacjach z PZW odnośnie wyłączenia j. Orzysz z połowów sieciowych. Porozumienia niestety nadal nie ma ale jest światełko w tunelu. 

attachicon.gif Orzysz.jpg

Napewno łowią?? Znajomy, który łapie tylko na Orzyszu twierdzi że jeszcze rybaków w tym roku nie widział..

• 0

W sobotę popłynęliśmy na stałą miejscówkę szczupakową, duża zatoka, głębokość 3-4m, twarde dno z kamykami. Kumpel założył białą gumę 15cm na 12g główce. Klasyczne sandaczowe podbicia przyniosły kilkanascie okoni do 40cm. Ja miałem taką samą gumę tylko 13cm, efekt 2 sztuki. Tego ranka drobnica weszła do zatoki i żerowała na powierzchni, okonie ewidentnie czaiły się pod nią. Drugiego dnia działała czerwona guma 13cm ale znacznie szersza. Zmiana upodobań nastąpiła z dnia na dzień. 

• Like 1

• 0

U mnie w weekend dwa takie 33-34 cm. Trzeci się spiął w trakcie holu i wydawał się sporo większy. Głębokość ok. 7-8 m- przedłużenie cypla wyspy sąsiadujące z głównym plosem jeziora, twarde dnom, miejscami kamieniste i guma w kształcie okonia ok. 7 cm na główce 10-12 g. Brania przed południem w sobotę. W niedzielę już same małe i do tego dwa małe sandaczyki. Nie wiem gdzie są te okonie 40+. Miejscówka raczej niezła- sporo drobnicy na echu, twarde dno. Straszna lampa tylko była i do tego brak wiatru. Przy trzcinach drobnicę atakowały piętnastaki...

• Like 1

• 0

Właśnie teraz przy takich wiatrach w dużych jeziorach następuje jesienne mieszanie się wody . Temperatura w całym slupie wody osiąga plus minus 7-8 stopni. Cała toń jest dostępna dla ryb . Okonie mogą być wszędzie , zależy gdzie jest ich naturalny pokarm . Jak się jeszcze bardziej ochłodzi zaczynają się schodzić na głębokie górki podwodne ( takie które maja szczyty na 10-16 m) , pozostaje znajomość jeziora i wiara w to że się da skutecznie łowić duże okonie na takich głębokościach :)

• Like 1

• 0

Internety mówią że łowią. Nie jestem niestety w stanie, potwierdzić tego naocznie. 

Wczoraj rozmawiałem z innym znajomym i też twierdzi, że nie łowią (nie widział ich w tym roku). Potwierdził również że przełożyło się to od razu na wyniki (na plus).

• 0

największym minusem łowienia okoni z głębokiej wody jest to że wszystko czeba brać bo pęcherz pławny cały na wieszchu przynajmniej tak jest u mnie na wodzie 15metró i więcej a szczupłm to nie przeszkadza

Tak CZeba (celowa pisownia) brać, chyba w gardło. :)

• Like 1

• 0

drop shot na 20 g ciężarze i jazda,

2 lata temu łowiłem je na gł. 20-25 metrów.

Kamson może coś więcej o tych 20-25 metrach? Trochę ciężarek 20 gram, nie z mojej bajki. Ja max. do 12 gram. Też planuję poważnie poszukać na tej głębokości pod koniec listopada. Pozdrowienia.