Skocz do zawartości

Jaki kij do shore jiggingu?

diopsyd

Rekomendowane odpowiedzi

Taki stary nietyp Daiwa Wildernes 3,35m 20-60g 6cio skład, kupowany kiedyś pod bassa morskiego...teraz obsługuje cykady +30g .Niestety teraz potrzeba coś na Odrę cięższego. Ta daiwa grandwave chyba wjedzie albo jakiśchiński  Alik

Edytowane przez papierzakilures

Taki stary nietyp Daiwa Wildernes 3,35m 20-60g 6cio skład, kupowany kiedyś pod bassa morskiego...teraz obsługuje cykady +30g .Niestety teraz potrzeba coś na Odrę cięższego. Ta daiwa grandwave chyba wjedzie albo jakiśchiński Alik

A widzisz to ja szukam długiej wędki żeby daleko miotac przynęty, stąd te 4.2m

Jak szukasz ciekawej pozycji to jestem zadowolony z Seabed 3.6m do 110g. Może bym ją wzmocnił na łączeniu pierwszych 2 elementów. Ten Grandwave z opisu wydaje się fajny prócz akcji progresywnej dla mnie no i krotsze modele są do 100g nie 120 :/ ale jestem ciekaw tego blanku slim, czy jest smuklejszy niż w modelu Powermesh w długości 4.2m

• Like 1

Krótko zwięźle i na temat. Po 2h łowienia tym pół kilowym klocem z TP6000 mam dość, różnica w rzutach między Seabed 3.6m przy 3oz moim zdaniem nieznaczna, natomiast przy 2oz już odczowalna. Może też rzucać nie umiem ciężkimi przynetami i konkretnymi wędkami skoro 40g była najgrubszym sprzętem jakim lowiłem. Akcja promesha rzeczywiście szczytową, może spróbuje tego Grandwave, lżejszy o innej akcji może coś zaproponuje, jeżeli nie to zostanę przy Seabed, jest naprawdę szyosem w moim mniemaniu

• Like 1

Tak, przejrzałem te Aliki i rzeczywiscie ten 3,6 to chyba optymalny no i 3-skład a nie 2+1 ... PS co ja już nie próbowałem nawet stare swoje karpiówki "modyfikowalem' :D   Chyba najważniejsza długość jest i akcja przy rzucie no i żeby nauczyć się ładować wędkę i tu pomaga dzielony uchwyt i długi dolnik...który przeszkadza jakbyś miał brodzić. Mozna rozważyć tez zmianę przlotek i ich inne rozmieszczenie...

Ten Powermesh lepiej miotal ciezarkami 2oz ni 3oz, takie koje wrazenie. Moze nie umiem jej zaladowac na 3oz ale mimo wszystko ciezki kloc, bicek spompowany. Napewno ja odeślę. Co do Seabed widIalem kilka zlamanych w opiniach. Moja przyszła pęknięta wzdłuż na części która się wsuwa, ale dostałem zwrot kasy i wędka została więc gratis tonuczciwa cena za nią. Zamówiłem carbonową rurkę i wzmocnię tę Łączenie tak na wszelki wypadek chodź nic się póki co z nią nie dzieje. Mimo wszystko sprawdz ja dobrze i claimuj od razu, mogę ci podesłać zdjęcia pęknięcia to może też Ci zostawia wędkę i zwrócą kasę a jest naprawdę fajna.

Swoją drogą zastanawiam się nad tym Grandvawe ale czuję że też nie będę zadowolony, jest 2x droższa a ma te same przelotki, badziewniejszy uchwyt. Tylko tym blankiem się różni HVF. 110g różnicy w masie między Powermesh. Chyba sobie daruję albo poszukam samego blanku i sam sobie coś ukrece ale ciężko z takimi blankami i tak

Edytowane przez mestre16
  • Like 1