Skocz do zawartości

Woblery z Lanckorony

czarny1

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

głowacze w dwóch rozmiarach: ponad 5cm i niecałe 7cm... najnowsza wersja jest przeznaczona głównie do obławiania płytszych (ok metra) miejsc z dnem pokrytym dużymi kamieniami i skałkami oraz wyraźnym nurtem... należy go prowadzic w poprzek nurtu lub pozwolic mu spływac na napiętej lince do brzegu... ma mały ster i ciężko go prowadzic z prądem... prowadzenie skokami znacznie zwiększy skuteczność...

głowacz 5cm

post-49552-0-68686200-1550607770_thumb.jpg

głowacz 7cm

post-49552-0-27310900-1550607818_thumb.jpg

trzy od góry w prawej kolumnie maja zwiekszona ilość perłowego lakieru - są znacznie jasniejsze - do łowienia wieczorem, przy słabym świetle:)

post-49552-0-72450300-1550607827_thumb.jpg

jeszcze link do pracy... sam niestety nie zrobie lepiej jedna ręką :)

https://drive.google...nt9_f3dmTP6bLXR

https://drive.google.com/open?id=1Wi_fVCWe5HhmNrdsmk53pUzbox_2Erc-

Edytowane przez czarny1
  • Like 7

• 5 miesięcy temu...

dawno nie pisałem, nie było o czym... nie chcę wstawiać niesprawdzonych przynęt, a nie robiłem wiele nowego... nie połowiłem rekordów - poznaję teraz Wisłę poniżej Krakowa... nowa, zupełnie inna woda niż powyżej miasta, nowe przynęty, inne ryby... wreszcie zaczynam coś łowić :)

na dniach wstawię sumowe szczury do łowienia z powierzchni i może coś jeszcze:)

ostatnio przed nocnymi sumami nie miałem co robić i potestowałem popperki z jesieni... super, brań mnóstwo, ale zahaczonych ryb już mniej... kilka kleni wyjąłem, tylko jeden mniejszy niż 40-ci... na fotce największy, całe 51cm:)

post-49552-0-18655300-1565013284_thumb.jpg

było też jedno branie bolka, chybione - wszystko przez niecale dwie godziny totalnego bezrybia na niżówce...

teraz mam co robic nad wodą w dzień jak mam dość sumowej orki:)

• Like 1

nie próbowałem... ja preferuje możliwie duże przynęty - większa szansa na sporą rybę... nawet na pstrągach to się sprawdza... te popperki to zajęcie na dzień jak nic się nie dzieje:)

a to zakole obławiam jak tylko jestem o okolicy, nawet na niżówce:) 

• 1 miesiąc temu...

sumowe szczury do łowienia powierzchniowego, czyli wieczór i w nocy... ciche, bez grzechotki... starałem się w miare poprawnie oddać zachowanie przepływającego rzeke gryzonia... po uzbrojeniu pływają, ale ledwo co - na powierzchnię wyciąga je płytka - w związku z czym duża masa pozwala na dalekie rzuty... pracują z prądem i przy prowadzeniu w poprzek nurtu, natomiast przy prowadzeniu pod prąd są niestabilne i je wywraca - nigdy nie widziałem gryzonia płynącego pod prad... praca raczej agresywna, ale nie stawiają większego oporu przy prowadzeniu... przy szarpnięciu nabierają bąbel powietrza płytka i słychać bulgot (mysz wpada w panike?)... nie połowiłem sumów, ale spędziły za mało czasu w wodzie... do tego w miejscu, w którym nie spotkałem się z żerowaniem powierzchniowym (3-5 - 4m)... na mniejsze doskonale biorą nocne klenie:) rekord to cztery chybione brania w jednym rzucie, ale złowiłem go kolejnym rzutem:) na szczury spro, które ostatnio często uzywam nie miałem więcej jak dwa wyjścia w rzucie...

post-49552-0-85962200-1568631891_thumb.jpgpost-49552-0-52224000-1568631902_thumb.jpg

filmik z pracą, warto włączyć dźwięk... wobler postawiony stacjonarnie w nurcie, ok 5 sek bulgot  - przy szarpnięciu jest głośniejszy, słychac z daleka, pozwala też zlokalizować przynętę której nie widać...

https://drive.google.com/open?id=1JOA__my9vRek8o8osoPKtDQXgWELLpf5

wielkość:

duże mają korpus ok. 12cm i ok 95g z kotwicami

małe 9,5-10cm i ok. 50-60g

• Like 5

• 5 miesięcy temu...

to trochę zaszalałeś :) i to na różne woblerki:)

ja w zeszłym sezonie nie połowiłem żadnych pstrągów:( w maju deszcze i duża woda, a potem zaczęły się sumy... a brania z powierzchni sumka chyba nic nie przebije:)

post-49552-0-02017200-1584224791_thumb.jpg

ps. udało się coś z głowatką?

Edytowane przez czarny1
  • Like 2