makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Imitacja �źaby jako przynęta spiningowa...bez numeru z dmuchaniem �źaby przez rurkę.Ryby biorące z powierzchni są bardziej ostro�źne i często robią to błyskawicznie , starając sie szybko zaciągnąć swą ofiare w d�łł.Doświadczenie podpowiada jednak , �źe lepsze efekty w zacinaniu odnoszą ci , kt�łrzy potrafią wyczekać do zacięcia dając rybie zaciągnąć dobrze przynętę.Ja zawsze odliczam do trzech zanim zatnę.Z tego co zauwa�źyłem , to szczupak bardzo szybko tylko porywa przynętę z powierzchni lecz ju�ź pod wodą jego agresja i ostro�źność mija.Być mo�źe doświadczenie podpowiada mu,�źe �źaba nie ucieknie tak szybka jak uciekałaby ryba.Samo zacięcie powinno być silne i agresywne.Jeśli hak odczepi się , mo�źemy spodziewć sie , �źe nasza �źabka poleci wysoko w powietrze i śmignie nam koło ucha.Eksperymentowanie to najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu.Przy kłopotach z zacięciem ryby najlepiej spr�łbować odczekac dłu�źej z zacinaniem.Przynęta często ma hak skierowany do g�łry a czasem nawet wystający nad powierzchnię.Niekt�łrzy wędkarze dozbrajają �źabki dodatkowym hakiem lub jak robi wiele firm , uzbraja je w podw�łjny hak.Jeśli ju�ź zatniemy rybę , to ze względu na trudne łowisko , staramy się doholować ją szybko do bezpiecznego lądowiska.Cię�źko jest cierpliwie wyczekać do zacięcia , gdy widzimy szczupaka,kt�łry śledzi naszą �źabkę , po czym nagle wynurza się za nią jak U-bot i błyskawicznie porywa ją z powierzchni... Wyb�łr koloru naszej �źabiej przynęty jest przedmiotem wielu dyskusji między wędkarzami.Poniewarz �źaby , w swym naturalnym środowisku starają się pozostać niewidoczne (często stosują kamula�ź-naturalne barwy ochrnne) , wielu twierdzi , �źe kolor w doborze przynęty nie robi wielkiej r�ł�źnicy.Doświadczenia innych wskazuja , �źe kolor ma znaczenie , jako i�ź nie raz spotyka się rybę opływająca i przyglądającą się przynęcie.Odcienie bieli i czerni są jak do tej pory bestsellerami wśr�łd sprzedawanych przynęt.Z tym te�ź się zgadzam prywatnie.Z nimi brązy,zielenie i inne naturalne kolory , choć nie tak popularne jak te pierwsze.Coraz bardziej poszukiwane staje się jak najbli�źsze oryginałowi wzornictwo.Mało jest te�ź na rynku producent�łw , kt�łrzy w swej ofercie nie mieliby sztucznej �źabki.Znane są te�ź przypadki na przerabianie �źabek na imitacje ptasich piskląt wypadłych z drzew.Istnieją pewne modyfikacje, kt�łrymi mo�źna zmienić �źabę i uczynienić ją bardziej skuteczną w pewnych sytuacjach.Mo�źna dodawac obcią�źenia,wszelkiego rodzaju grzechotki.Mo�źna malować je w dowolne kolory.Istnieją te�ź specjalne haki dedykowane do takiej przynęty Gamakatsu Wide Gap Frog Hooks.Dozwolone jest wszystko byleby nie przecią�źyć przynęty tak by pływała do g�łry nogami. Czasem gdy nic nie bierze , lub wydaje się nam , �źe taka woda nic nam nie ma do zaoferowania warto z naszego pudełka wyjąć małą �źabkę.A szczupak jest ich prawdziwym smakoszem...ps.P�łźniej wstawię wzory �źabek i hak�łw. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ciekawy tekst i dobra zachęta. Ja obiecałem sobie, ?źe w tym roku marzec spędzę nad wodą testując r?ł?źne ?źabie przynęty. Celem nie będą zębate, a klenie. Mam ju?ź Rebelka, Mannsa i 2 hand-made. Przymierzam się do następnych. Myślę, ?źe to mo?źe być rewelka łowienie, coś a'la smu?źaki w lecie <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja z ?źabami chodzę tylko za szczupakiem.Miałem kilka wyjść upartych okoni ale ?źaby okazały się za du?źe do połknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja z ?źabami chodzę tylko za szczupakiem.Miałem kilka wyjść upartych okoni ale ?źaby okazały się za du?źe do połknięcia. Bartek pora to zmienic - na odcinku tej pierwszej rzeki kropkowej na ktora Cię zabralem na zaby lowi sie na prawde fajne kropasy moze nie od razu na 15cm szczupakowe mastodonty, ale na prawde warto poczochrac ten odcinek frogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No to będę musiał porozglądać się za jakimiś mniejszymi ?źabulcami. Choć przyznam ,?źe przy tak silnym uciągu wody jeszcze nie ?źabowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 W temacie ?źab i pstrąg?łw polecam ten artykuł: http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task= view&id=100&Itemid=99999999 kompendium sposob?łw prowadzenia ?źabich przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No widzę ?źe temat powraca co mnie cieszy bo lubię takie łowienie z fun'em :0. I ta wolność jak jakimś antysnagiem przeczesujesz grą?źele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Fajny artykuł. Ma ktoś moo?źe namiary na antyzaczepowe ?źabki w rozmiarach mini?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja bym chętnie popr?łbował, ale szkoda mi trochę kasy na zamawianie z neta, muszę poszukać w sklepach albo cuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tutaj mo?źna pooglądać jak dobrze to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja bym chętnie popr?łbował, ale szkoda mi trochę kasy na zamawianie z neta, muszę poszukać w sklepach albo cuś... Sam wystrugaj, masz przecie?ź zacięcie Edit: chodzi o drewniane naturalnie, z taką z antyzaczepem będzie problem. A filmik w dechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 fajny artykul.ja w tym roku zamowilem kilka zabek i szczurkow z usa - zobaczymy co bedzie, bo zab na zywo to w irlandii widzialem moze z 20 sztuk z czego zwykle po 2-3 naraz...za 6 lat lazenia nad woda z wedka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Z hakami problem, ale da się w sumie rozwiązać. Nie wiem czy jest sens zaczynać robić taką ?źabę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Co to jest za przynęta na tym filmie? Wygląda na samor?łbkę. Haki są schowane w pierwszym członie kt?łry jest zbudowany z gumy i do tego doczepiony jest drugi człon - nogi ?źaby.Gdyby haki choć trochę wystawały to co chwilę wieszała by nam się na nich ta zielona maź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Łowisko z tego filmiku mocno mi przypomina moją ulubioną wodę. Mo?źliwe, ?źe spr?łbuję w tym roku ?źabek, bo z roku na rok co raz bardziej niedostępna (zarośnięta) woda <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Na ?źabki biora nie tylko szczupale czy pstrągi ja w tym roku planuje zapolować na opaskowe kleniska z takim płazem zamiast tradycyjnego smu?źaka <_< <_< ?źabcia 3,6 cm a same ciałko jakieś 2,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Michał, rewelka gratualcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Kilka filmik?łw o ?źabkach. http://www.youtube.com/watch?v=MVEC5CBHRF0&feature=playe r_embedded http://www.youtube.com/watch?v=aN0m4EDZurg&feature=playe r_embedded A nawet filmik , na kt?łrym na ?źabę łapie się inna ?źaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Żaba z niemieckiego filmiku przypomina mi ?źabkę, kt?łra kiedyś Manss robił. Była w niej podw?łjna kotwiczka, kt?łrej groty przylegały do bok?łw ?źabki - ?źeby się zielsko nie czepiało. Sama ?źaba była (chyba) pusta w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tak wygląda ?źaba Jackall IOBee: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Haki do zbrojenia ?źabek a'la poppers i do jigowania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Haki do ?źab powierzchniowych i wolnoopadających. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Co to jest za przynęta na tym filmie? Wygląda na samor?łbkę. Haki są schowane w pierwszym członie kt?łry jest zbudowany z gumy i do tego doczepiony jest drugi człon - nogi ?źaby.Gdyby haki choć trochę wystawały to co chwilę wieszała by nam się na nich ta zielona maź. Przedni człon to chyba typowa przynęta frogowata. A drugi to chyba dopięty twister z dwoma ogonkami. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Przykłady ?źab. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi