Skocz do zawartości

Z żabą na szczupaka...

makamba

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie chciałem zam?łwić z tamtej stronki najtańsza przesyłka 7 dolar?łw z tym, ?źe termin realizacji 2-4 tygodni. A nie będę wpłacił 40 dolar?łw za przesyłkę eh...

06 to niestety te większe.

Mo?źesz być pewien, ?źe przed majem dostaniesz jeśli teraz zam?łwisz. Masz dwa pełne tygodnie plus jeszcze kilka dni. Jeśli towar jest w magazynie, to raczej op?łźnień nie ma.

@Roch - zale?źy co zamawiasz.

Sprowadziłem w ostatnim czasie z 5-6 przesyłek z Tackle...

Lekkich, tak myślę do kilograma. W dw?łch przypadkach transport wyni?łsł 7,50 USD a w pozostałych 12,50 USD. Przesyłki do 50,00 USD z wysyłką. I nie wiem od czego to zale?źy - powinno od wagi ale tak nie jest. Mają jakiś sw?łj algorytm kt?łry wylicza czy 7 czy 12,5 dolca. Zał?ł?ź konto, zr?łb zakupy i w podsumowaniu ci wyjdzie koszt transportu.

Na 2 i 3 stronie tego tematu jest kilka fotek dotyczących sposob?łw zbrojenia ?źabek zman.

Są tam te?ź przedstawione dedykowane haki firmy zman.

Ich zaletą jest łatwy montarz ale wadą jest to ,?źe łatwo mo?źna z nich ?źabkę stracić i to nie tylko na rybie.

Straciłem kilka tych hak?łw gdy przedni grot wyczepił się z gł?łwki ?źabki a przez to te?ź z agrafki.

Są te?ź dość drogie i to bez zale?źności czy z obcią?źeniem czy bez.

Jak ju?ź na nie przyjdzie mi ochota to tuniguję je trochę u?źywając gumowych stoper?łw między zamontowną agrafką.

Najlepiej u?źyć normalnych hak?łw offsetowych przebijając ?źabkę przez gł?łwkę i wystawiając grot nad korpus.

Coś jak w drop shot.

Nie ma prawa spaść wtedy z haka.

O hakach wkręcanych na spiralkę lepiej zapomnieć.

Chyba ,?źe ktoś ma palce na przegubach obrotowych i najlepiej z ło?źyskiem. :mellow:

Guma jest strasznie elastyczna i cię?źkow nią coć wkręcić.

Mo?źna te?ź u?źyć hak?łw z wbijaną w przynętę szpilką ale lepiej te?ź wtedy unieruchomić agrafkę od przyponu na haku na stałe między dwoma gumowymi stoperami.

• 3 tygodnie później...

jak tam? lapiecie cos na te gumy czy tylko je kupujecie?

U mnie raczej kiepsko (dzisiaj 2 ataki na szczura jeden chybiony i nie powtorzony a drugi slabo zaciety i spad...) sromotna porazka w konkursie S4P uzbrojonym w lipscula... W ciagu ostatiego miesiaca zaba/szczur byly w wodzie conajmniej kilkanascie razy i wyniki takie sobie...

Ps wszystkie brania (4 zwienczone 1 ladowaniem) na szczura mialem po szarpaniu (na ksztalt popera) 0 na ciagnietego rownym tempem z zatrzymaniami na lisciach....

A u mnie na jeziorku rechot taki, ?źe uszy bolą :lol: :mellow: Jedna się odezwie, za nią druga - a ju?ź p?łźniej chyba setki jak nie tysiące :lol:

sprawe u mnie utrudnia pewnie fakt, ze nie wiem czy jest w sumie wiecej jak kilka gatunkow zab i ropuch tutaj w sumie. Za 6 czy 7 lat wedkowania i lazenia z psem po lesie etc. na zaby trafilem moze z 5 razy? (z czego w wiekszosci to takie maluchy swiezo z kijanek przeobrazone).

• 3 tygodnie później...

Miałem kilka okazji na testowanie ?źab i ?źabopodobnych. Efekty: cztery spektakularne brania. Dwa razy chybiła ryba, dwa razy -skrewiłem ja.

Za pierwszym razem szczupak zaskoczył mnie totalnie. Trochę zbyt beztrosko bawiłem się w ?źabkę. Atak był gwałtowny, a ryba spora (powy?źej 80 cm). Gejzer, wir, paszcza, ogon -wszystko w tym samym momencie. Ręka zacięła sama -za wcześnie.

Za drugim razem ryba była mniejsza (60-tak?). Poczułem go na kiju i zaciąłem -za lekko. Żaba wyskoczyła z pyska.

Mimo trudności i pora?źek nie poddaję się. Żaba jest boska i tyle.

Jeszcze jedno -?źadnych problem?łw z nogami. Przeczołgałem ją przez zielsko, trzciny, po krzakach, drzewach itd. Zero uszkodzeń. Po dwukrotnym kontakcie z zębatym została tylko rysa na sterze.

Reasumując: nie odpuszczam. Łowienie na zarośniętych płyciznach łatwe nie jest, ale -te brania! Dlatego ?źaba zawsze będzie le?źała pod ręką, a ja zawinę w ka?źde trzcino-grą?źelowisko jakie będę miał w polu widzenia.

http://img843.imageshack.us/img843/4611/zab2i.jpg

http://img254.imageshack.us/img254/7619/zab1f.jpg

P.S.

M?łj synal skutecznie zaciął i przez chwilę holował fajnego średniaczka. Nie na ?źabę, ale na cudaka pt. Snag Proof Weed Demon

Nie na ?źabę, ale na cudaka pt.

:mellow: :mellow: :mellow:

Że mnie to nie dziwi.

Kolejny w przynętowej kolekcji osobliwosci :mellow:

Ł?łdka robi?

Robi, robi. :D

Silnik trzeba będzie zastąpić 100% silniejszym, ale poza tym jest ZAJEBISTA.

P.S.

I ?źeby nie było, ?źe idę w jakiś totalny odpał. U mnie kr?łlują jerki; ostatnio sweeper14 zdetronizował slidera10. Żaby i inne cudaki stosuję na okoliczność łowienia z powierzchni, w zielsku TOTALNYM. To po prostu inna zabawa.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...