Marcin1991 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Kolega nakręcił 0.23 PP x4 125m. Także do jerkowki wystarczająco 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć Słowianom Curado DC 1. plecionki sunline x8 #1.5 (25lb) wchodzi dokładnie 150m,2. najniższa gramatura przy ustawieniu hamulca na 1 czyli full speed szpuli 5-7g, odległość porównywalna z tradycyjnym spinem, 30m?3. przy ustawieniu na 2,3 i 4 rzuci lżej ale i bliżej.4. w odczuciu ogólnym rzuca zdecydowanie dalej niż wszystkie daiwy i shimano rozmiarów 70, 150, 200 bez DC Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Sławek.Sobolewski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Proponuje poszukać filmu na YT porównania Shimano Metanium MGL i Simano Metanium DC.Bez DC leci lepiej, jednak DC ma to coś i jest większy komfort (choćby psychiczny) Zanim zostanę obrzucony kamieniami, miałem trochę shimaniaków z DC i pozostał najstarszy Antares DC ze względów sentymentalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Opisałem własnie doświadczenia, nie wypowiadam się na podstawie zasłyszanych wieści lub filmików z jutuba Na filmie o którym mówisz człowiek ma nawinięte linki mono i rzuca ciężarkiem rzutowym 1/4 uncji (7g), co się w całości ma nijak do naszych warunków w odniesieniu do plecionek i rzeczywistych przynęt. Mam oba młynki i z metanium mgl nigdy nie udało mi się zejść z hamulcem poniżej 2,5 przy jednym bloczku, co pozostawia ten młynek w tyle w stosunku do DC. Poniżej takich ustawień plecionka nie rozwija się prawidłowo / rzuty nie są powtarzalne, stają się nieprzewidywalne a to wyklucza normalne zastosowanie nad wodą. Optymalnie ustawienie hamulca moim zdaniem to 1 bloczek i pokrętełko na 3 dla przynęt na główkach od 7 do 30g. Przy takim ustawieniu i plecionce która zachowuje się przecież zupełnie inaczej niż mono rzuty są krótsze niż młynkem z DC. Mylne przeświadczenie że mgl rzuca lepiej wynika z faktu, że 7g dla mgl jest to +/- powyżej dolnej gramatury rzutowej przy czym mgl radzi sobie nieco lepiej z takimi przynętami. Dla DC 7g z racji dość dużej masy i bezwładności szpuli jest nieco za mała gramaturą. Rzecz się zmienia w momencie kiedy zakładamy cięższą przynętę np. 4 calowa guma na główce 10-12g lub wobler który lub fikać koziołki w powietrzu. W tym momencie DC jest lepszy i w całokształcie w warunkach nad wodą również.Często podczas rzutu młynkeim bez dc przy ustawieniach hamulca na granicy "rozpierdolu" trzeba kontrolować prędkość i ułożenie linki na szpuli kciukiem. W DC robi to elektronika, 1000 razy na sekundę mierzy i tak jakby uaktualnia ustawienia hamulca w zależności od warunków, robi to za naszego kciuka i robi to lepiej, tzn, lepiej niż ja Pozdrawiam. https://www.youtube.com/watch?v=ncKt-9q8FqY Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Sławek.Sobolewski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Ja mam odmienne doświadczenia, jedynie przy wietrzniej pogodzie był bym skłony do systemu DC.Jednak przyznam iż mojego metanium DC pożegnałem 4 lata temu i nie zaktualizowałem arsenału.Osobiście stosowałem, w większości przypadkach plecionkę. Na przyszły sezon skuszę się i przetestuję znów system DC "dla siebie". Wiele zależy też od użytkownika, mimo iż staram się użytkować Shimano, to właściwie tylko z Daiwą jestem zadowolony.Jakoś lepiej mi się z nich rzuca, ale nie poddaje się i staram się z Shimano oswoić. Obecnie pozostawiłem sobie trzy młynki z stajni Shimano do męczenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Testy rzutowe z wykorzystaniem przynęt znaleźć można w filmiku zamieszczonym poniżej, ale linka to fluorocarbon: Dla mnie system DC to przyszłość, ale jeszcze nie teraz - do moich gramatur szpulki dc muszą się jeszcze odchudzić. Inna sprawa iż multiki shimano, a w szczególności te z aluminiową przekładnią, mi również nie podchodzą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Mam niejakie opory przed zakupem multiplikatora z systemem DC. Dla mnie to zwykły magnetyk bo niby skąd ma ten system wiedzieć że zaraz zrobi się broda i trzeba zwiększyć siłę hamowania szpuli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 ...a jednak "wie" Nie wnikaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 No nic trzeba to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 też tak podchodziłem do tego ale jak wziałem tego curadziaka do reki od kolegi bo dla niego zamawialem dałem przynęte swoja bo nie chcialem w razei wu urwac dla kolgi. ładuje kij pach poszlo i patrze a tu szpula juz stoi i nie ma brody dlatego taki sobie sprawie i bede mial na widzorne sandacze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Skoro człowiek co ledwo co zaczął przygodę z castem właśnie od tego tytułowego multiplikatora wykonuje normalne rzuty to ten system DC musi jakoś sprawnie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ten film powinien wyjaśnić co tam wsadzili[emoji16]https://youtu.be/iy6fYpK1zhY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ale każdy multiplikator można tak ustawić że nie zrobi brody a szpulka zatrzyma się po wpadnięciu przynęty do wody. Z wielu filmików jednak wynika że sam system jest zależny od tego jak go ustawimy, odpuścisz hamulec i broda jak talala .Ile realnie zwiększa to zasięg rzutu, o ile zwiększa, tak jak tvs 5% czyli prawie nic? Sciemniacie mnie tu jak właściciel komisu samochodowego ????????.Wiem wiem wnikam i zawsze jestem na NIE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Tak, można tak ustawić multiplikator że będzie działał bez ingerencji kciuka jadnak zmienia się to przy zmianie przynęty lub wiatru i tutaj myśle że DC zrobi na tyle roboty że nie trzeba kręcić hamulcami tylko zmienić przynętę i łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolego DC ma zapewnić w miarę bezpieczne rzuty, a bezpieczne to na pewno nie równa się rekordowo długie ... Mam pradziadka tego curado, a mianowicie shimano DC7 i to był mój pierwszy poważny multiplikator Mam też kilka innych i mogę napisać, że na pewno ogranicza brodzenie znacznie co nie znaczy, że brody nie da się nim zrobić ... Generalnie jak będzie jakiś curado dc na giełdzie w rozsądnej cenie to może się skuszę Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Twoja broszka co zrobisz. Ja cię przekonywać nie będę bo nic mi nie kapnie ze sprzedaży jednego więcej multika DC. Jednak...wszystko cacy jak łowisz w optymalnych warunkach bez wiatru lub z wiatrem. Ale już pod wiatr (lub w nocy) klasycznym multikiem zaczynają się problemy dla wędkarzy o małym doświadczeniu w caście. Dlatego wymyślono DC. Pomaga lecz nie gwarantuje braku splatań. Jednak w trudnych warunkach uzyskasz większy dystans rzutu niż klasykiem z przykręconym dociskiem i hamulcem rzutowym dla uniknięcia brody 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Będzie to mój następny multik. Tylko do ilu gram pociągnie ? Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Koleżka ma go podpiętego do jerkow. ładuje nim po 100-120g bez jęknięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 No to dzięki, jestem teraz pewnie że go łyknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Znalezione przypadkiem jak widać poskąpili smaru. Autor jest na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 CC jak rozkrecilem miał mało smalcu. Zresztą większość kołowrotków tak ubogo m. A dla własnego spokoju zawsze rozkręcam zeb y to sprawdzić i ewentualnie dołożyć do pelna. Niestety to jest śmieszne bo płacisz około 2k za kołowrotek A tam jest ubogo ze smarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Czy ktoś już polowil dłużej tym multikiem i cięższymi przynetami? Tak sobie radzę z castem i zastanawiam się nad zakupem Curado DC do jerkowki i jerkow 40-80g, żeby móc łowić bezstresowo. Z racji, że na takie przynęty łowię sporadycznie, to i cast będzie wykorzystywany raptem 2-3 razy w roku. Stad nie będzie czasu na „przestawianie” się z korby na multik i szukam czegoś co pozwoli mi bezproblemowo rzucać na zmianę z korba, bez ryzyka splątań i odstrzałów. Czy taki system DC będzie prawidłowo działał przy jerkach o masie 75-80g? Odległości rzutowe są tu nie bardzo istotne, bo rzuty z łodzi głównie. Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Kuba, żaden system DC nie daje 100% gwarancji uniknięcia bród i odstrzałów. Natomiast moim zdaniem do przynęt u takiej masie system DC jest najmniej konieczny. Jeśli nawet poprzykręcasz docisk szpulki i hamulec w zwykłym multiku to i tak lotna przynęta o tak dużej masie poleci na wystarczająca odległość (tym bardziej, że piszesz , że nie potrzebujesz uzyskiwać dużych dystansów).A Curado pewnie poradzi (?) tylko sprawdź czy pomieści odpowiednią ilość mocnej/grubej plecionki (30-40Lb) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Kolega lowi już od 5mdc dckiem i jerki to.80-110 g i działa wszystko jak należy. Chociaż w niedzielę odstrzelil guppiego w jakiś sposób. Dlatego nawet dc musisz dobrze ustawić żeby było dobrze. Ma tam nawiniete PP 0.23 i weszło 135m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Mnie na curado k201 weszło 135m daiwy tournament 40lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi