Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba, ta Tatula co miałeś (150hl) była idealna do tych jerków. By nie było odstrzałów, to wystarczy magnetyk ustawić na 10, plecionka PE4.0 i trochę praktyki i nic nie powinno się wydarzyć, nawet w czasie rzutu pod wiatr.

Gdzieś czytałem, że niby Curado DC bazuje na konstrukcji K. Jeśli tak jest, to moim zdaniem 80g to może być za dużo.

Wczoraj rozmawiałem z Robertem BOB o moim nocnym "sumowaniu" używając Tatuli 200 i potwierdzam Wasze opinie. Wszystko zależy od regulacji kołowrotka. Łowiłem przynętą Salmo Boxer o wadze 26g i nie doświadczyłem żadnych splątań, czy odsatrzałów, rzuty również były na całkiem przyzwoitą odległość.

Pozdrawiam

Laik castingu

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam, widzę , że albo sprzęt jest ok , albo ludziska  nie kupują tego , bo już dawno byłoby sporo tego do sprzedaży gdyby był fuj i tylko marketingowy .Sam nyślę o wymianie za scorpiona 1001 bo lżej jak 10g nie rzucam , a przy 40 scorpiona szkoda ( jak kolega wyżej wspomniał , że od 7gr komfort i w górę można polecieć) to się chyba skuszę , no i ten dżwięk przy rzucie "bezcenny"

Edytowane przez pabik

Ja postawiłem na zwykłą wersję curado czyli K201HG(7:4). Bardzo przyjemna konstrukcja,wygodna,łatwa w regulacji,kręci miękko płynnie. Przynęty obecnie jakie  najczęściej stosuje to 14-50g w tym zakresie dobry komfort rzutowy jak i prowadzenia.Założyłem raz z ciekawości woblera ważącego 6g i powiem tak idź Pan w ch*j :D:D muszę przetestować minimalna gramaturę rzutową ale przypuszczam 10g przy tym kiju którym rzucam(15-60g) może i by dało się zejść do 8g ale kij by musiał się ładować. DC miałem zamiar kupić i być może kupię tylko nieco później(ale pewnie to będzie antares lub bantam:)).Czytałem ogólnie pochlebne recenzje tego multika.

Edytowane przez woblery L.E.

Łowilem i tym DC i zwykłym curado K. Nie widzę sensu dopłacać do DC. Jak chcesz to i na jednym i na drugim zrobisz brodę. Nie wygląda to jak na filmach, że rzucasz w ścianę, a system działa i wybiera linkę... I jeszcze ten dźwięk... świst przez całe łowienie, wolę zwyklaka.

• Like 7

• 1 miesiąc temu...