Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż choć jedna z przełożeniem HG

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Nie musze ci nic pokazywać bo tu nie o to chodzi. Po piewsze nie wstawia sie na forum sklepów a po drugie jak ktoś bardzo chce to znjadzie a znalazłem to w ciągu jednej minuty.

• Like 1

To kup zwykłe 201K HG i po problemie.Przynajmniej świstu gwizdu przy rzucie takiego nie będzie.

Zadzwoń tutaj.

https://barduta.pl/product-pol-18491-Multiplikator-Shimano-Curado-DC-151-HG-lewa-reka.html

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Witam, akceptacja dźwięków hamulców rzutowych jest chyba sprawą indywidualną ale obiektywnie DigtalControl ma stosunkowo dużą bezwładność własną i przez to nie radzi sobie z dolnym cw tak dobrze jak centryfugowy oraz magnetyczny z ruchomym induktorem. Poza tym jest super.

ABU chyba w szczególny sposób zaakcentowała znaczenie CastCotrol. Zwykle zaślepką łożyska szpuli jest podkładka z miedzi ale w latach 1940-1957 wykonywano ją dla Record Modell A z rubinu i szafiru. Wypolerowany, super twardy minerał wewnętrzną tarczą dociskał ośkę szpuli z nierdzewnej stali a zewnętrzną stroną zdobił boczne panele. Niklowany czy chromowany multik z grawerką nazwy modelu i logo firmy oraz kolorowymi kamieniami szlachetnymi miał wygląd niemal jubilerski. W trakcie II wojny światowej AB Urfabriken, w neutralnej Szwecji nakupiła rubinów i szafirów zapas i tak dużo, że produkowała Record dla dużych domów towarowych już pod ich nazwą i z ich logiem dodając tylko do rubinów i szafirów więcej grawery.
Poniżej kapiący rubinami Record dla kramu PebecoPebeco999redbearingside.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez king

Po Twojej pozytywnej recenzji wpisu kolegi Kinga i ja odważyłem się przeczytać (normalnie jest w grupie ignorowanych) ;)

Z radością muszę stwierdzić, że ciekawostka o której piszesz to fakt, do którego przekonywałem intensywnie Kinga dobry rok temu w innym wątku, podając przykłady konkretnych multików z mojej kolekcji w tym unikatowy Record Model A ...chyba dotarło ;)  :P  :D

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Witam, działanie steel pivot w old multiplierach, kamieni półszlachetnych i szlachetnych w Record Moodell A, podkładki z miedzi w Record Modell C czy digital control w Currado 150 DC można sprowadzić do zasady Tarcia. Z tego powodu każdy multik działa identycznie, to oczywista oczywistość :D Z tego powodu nie są wyjątkowe a każdy pospolity :D  :D 'Unikatowość record model a' trzeba umieć udowodnić ;)  Czasami okazuje się ona iluzoryczna tak, że 'kopara opada' :D  :D  :D Pozdrawiam 

...a jeszcze ktoś tutaj (tzn na forum w innym wątku), niedawno twierdził , że to tylko efekciarskie, wręcz tandetne kamyki podnoszące atrakcyjność towaru dla konsumenta :D  :D  :D Ale człowiek to nie krowa, która podobno nigdy zdania nie zmienia ;)  :P

Edytowane przez BOB

Witam, supertuned Advantage HSTA to całkiem zgrabna forma pokuty ;) 

Hamowanie szpuli tarciem zależy np. od siły. Docisk rubinem w Record A, w porównaniu np. z miedzią w Record C czy z DC w Curado, musi być brutalny z uwagi na wyjątkowe ślizganie się ośki na kamieniu.  

Każda epoka ma swoje precjoza. Dzisiaj w baitcastingu to chyba micro moduł i digital control ale w czasach odleglejszych od Record A czy C przekładnie na mostkach i steel pivot.

Poniżej przekładnia custom multipliera z 1875 roku
evh1875c.jpg
Patent
mostka jest z listopada 1867 roku. Pierwsze maszynowe wykonanie projektu przekładni było ok 1850. Użyte do wykonania multipliera materiały metalurgiczne to srebrzanka, brąz, mosiądz, miedz i stal. Żeby się zorientować w castingowym czasie to zminiaturyzowane przekładnie kieszonkowego zegarka Telur ABUrfabriken wykonała ok 70 lat później a za pół roku ABU będzie obchodziła 100 - lecie fundacji firmy.

Ok 170 lat temu były chyba całkiem fajne multiki :)  No i nie tylko abu i dzapaan :)  Pozdrawiam

• Like 2

Do gum mam abu revo beast. Woblerami czasem łowie, czasami pójdzie duża obrotówka czy spinerbait. Wiadomo, jak słabo bierze to zaczyna się kombinować. Jerkami też jakoś w boleniowym tempie nie łowię. Abu revo beast ma zwijanie 68cm i moim zdaniem jest ok. Tatula 71cm więc chyba skuszę się jednak na wersję najwolniejszą 66cm.