Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przełożenie w multiku to również przełożenie obrotowych momentów. Podobno moment wyłamuje zęby :D Wysokie przełożenie zwykle niesie także obawy, że będzie trudno nawijać napiętą linkę ale niekoniecznie. Ogólnie więcej sprzedaje się multików z przełożeniem 7:1 jak 6:1 czy 5:1.

Niespieszne obławianie wobkiem, pod prąd, z przytrzymywaniem w okolicach zawirowań, multikiem to jest to!

Poniżej raz jeszcze antyczna Przekładnia, ok 2,5:1 chyba dotarta, czas na przegląd ;)

evhpatentee4.jpg

Pozdrawiam 

Witam, zapewne może się przydarzyć, o uzębienie trzeba dbać żeby nie było deficytów ;) , chyba każdego szkoda.

Dynamiczne hamulce szpuli wspomaga Zeroadjuster z TWS i Silenttune. CC służy jeszcze czasami do symetryzacji nawoju podkładkami albo początkującym do wytracenia pędu szpuli dociskiem w chwili wpadnięcia przynęty do wody. DC ma komputerowy program, którego jedna z pętli hamuje wolno już obracającą się szpulę, właśnie po wpadnięciu cw do wody.

Poniżej antyczny automatic drag z klockami ze skóry, z zewnętrznym przełącznikiem.

On i rzut :D

evh510c.jpg

Off i zwijamy :D

evh501c.jpg

Drag zasadniczo był na wyposażeniu the wells łowiących sobie łososiowate :) ale w multiplierach mógł uzupełniać steel pivot. Rzuty przynętą z hamulcem jw. były pewniejsze ale krótsze. W cięższych modelach były nawet dwa takie dragi po obu stronach większej i głębszej szpuli. Patent jest z lipca 1896 roku  ale wcześniej używano go w custom multiplierach dla niechętnych kompensacji pivotem. Pozdrawiam

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam, wytwarzanie w antycznych czasach dragów dla wellsów :) , również jak dzisiaj w Japan DC, wymagało wysiłku. Old makersi nie mieli pojęcia o wzbudzaniu drobin prądu do działania instrukcji w chipach generujących hamowanie szpuli. Indukcja napięcie czy pole były już wtedy znane niektórym, np. Cavendish, Volta, Culomb, Ohm, Kirchhoff, Faraday, Maxwell :) , jednak do tranzystorów lub oprogramowania było jeszcze daleko. Makersi mnożyli więc pędnie, sprężynki i klocki. Klocki ze skóry nie z brylantów 'oczywista oczywistość'. Z zachowanego do dziś w antykwariatach wędkarskiego tackleunku równie cenione były niegdyś, jak dzisiaj multiki z DC Shimano, multipliery z patentem, z 1896 roku jw. ale też inne.

Poniżej wybrane dragi, które można było używać do zarzucania cięższych rigów.

Salmon reel 1879

evh1879reel4.jpg

evh1879reel5.jpgevh1879reel6.jpg

Casting reel 1890

jvhmaker5.jpg

Salmon reel 1903

jvh400f.jpg

Fly reel 1910

evhpeerless3.jpg

Salmon reel 1928, I-V stopniowany dial :D

jvh1928reel4.jpg

Salmon reel 1928, jw. :D

leonardmills1e.jpg

Pozdrawiam

• Like 1

• 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Taka sytuacja.

Dwa "identyczne" Shimano Curado DC. Pierwszy kupiony na Aliexpres, drugi z polskiej dystrybucji. Pierwszy bezproblemowy, bezobsługowy, rzucający wszystkim na jednym ustawieniu. Zero bród, system dc działający zgodnie z planem. Drugi, ustawiony identycznie jak jego "chiński" bliźniak. Od samego początku kompletnie inna para kaloszy. Podczas mocniejszych zarzutów linka praktycznie za każdym razem wylatując "okienkiem" uderza/ociera o obudowę. Powstają brody, odstrzelone przynęty których przy pierwszym nigdy nie było. Kręci jakby płynniej, przynęty nie osiągają takich dystansów jak przy pierwszym.

Dla uściślenia, kij ten sam, linka i przynęty również. Docisk szpuli i ustawienie programu (2) to samo.

Zabawa typu znajdź różnice. Wyglądają identycznie a łowi się kompletnie inaczej. Gdzie jest problem?

Taka sytuacja.

Dwa "identyczne" Shimano Curado DC. Pierwszy kupiony na Aliexpres, drugi z polskiej dystrybucji. Pierwszy bezproblemowy, bezobsługowy, rzucający wszystkim na jednym ustawieniu. Zero bród, system dc działający zgodnie z planem. Drugi, ustawiony identycznie jak jego "chiński" bliźniak. Od samego początku kompletnie inna para kaloszy. Podczas mocniejszych zarzutów linka praktycznie za każdym razem wylatując "okienkiem" uderza/ociera o obudowę. Powstają brody, odstrzelone przynęty których przy pierwszym nigdy nie było. Kręci jakby płynniej, przynęty nie osiągają takich dystansów jak przy pierwszym.

Dla uściślenia, kij ten sam, linka i przynęty również. Docisk szpuli i ustawienie programu (2) to samo.

Zabawa typu znajdź różnice. Wyglądają identycznie a łowi się kompletnie inaczej. Gdzie jest problem?

A jak się sprawuje ten lepszy model? Ile to max ogarnia?

P. S.

Może problem jest z dc...

Tak jak wcześniej napisałem. Ten pierwszy kręci minimalnie gorzej ale NIE da się nim zrobić brody!!! System DC działa idealnie. Drugi kręci płynniej i mam wrażenie że podczas rzutu szpula łapie na tyle większą prędkość że lecącą przynęta nie nadąża wybierać linki i ta wypada przez "okienko". DC chyba działa, słychać jego specyficzny dźwięk. Jeśli chodzi o max cw to ciężej jak 60-70 nie łowiłem. A to nie stanowi problemu dla tego młynka.

Sprawdź czy masz taką samą siłę docisku szpuli. 1. Czy próbowałeś zamienić szpulkami?

2. Czy próbowałeś ustawić mocniejszą siłę hamowania dc w tym multiku z polskiej dystrybucji? I czy rzucał wtedy ok?

Edytowane przez ms80

Oba ustawione na 2. Docisk szpuli w ten sam sposób wyregulowany żeby wybrać luz szpuli w płaszczyźnie góra/ dół. Szpuli nie zamieniałem bo nie jestem już w posiadaniu pierwszego egzemplarza. Zastanawiam się czy ta różnica w pracy ma coś wspólnego z selekcją / dystrybucją. Kiedyś pojawiały się takie teorie spiskowe na forum. Tylko który rynek ma priorytet u producenta? Aliekspres czy EU?

Wydaje się, że jeżeli robi brody, to powinieneś zwiększyć docisk lub ustawić mocniej hamulec DC. A hamulec dla jakiej linki masz ustawiony? Czy był ten sam dla obu multiplikatorów?

Raczej bym się spodziewał, że Shimano prędzej by sprzedało partię kołowrotków z usterkami do Chin niż do Europy, ale kto wie.

Panowie, jak mam ocenić czy hamulec w moim curado 151 dc działa poprawnie? Gwiazda zabetonowana, a przy zacięciu,  multik oddaje konkretnie linkę. Do tej pory nie miałem małych multików a tylko rozmiary typu 300. Tam beton, to beton. Hamulec zabetonowany a palcami linka wychodzi dość swobodnie. Czy te 6kg hamulca to takie chucherko? 

Edytowane przez rower26

Panowie, jak mam ocenić czy hamulec w moim curado 151 dc działa poprawnie? Gwiazda zabetonowana, a przy zacięciu, multik oddaje konkretnie linkę. Do tej pory nie miałem małych multików a tylko rozmiary typu 300. Tam beton, to beton. Hamulec zabetonowany a palcami linka wychodzi dość swobodnie. Czy te 6kg hamulca to takie chucherko?

U mnie beton to beton, tarcze hamulca pewnie pływają w smarze.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli sam go nie smarował to zazwyczaj schimano daje niewiele smaru. Rozbierałem swego curado i byla susza. Jak bede pamiętał to spr u mnie hamulec

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

nic nie było smarowane. ,multik prawie nowy, wyjał może z 30 ryb. Ma 3 miesiące. 

Generalnie, ten hamulec nie jest mega mocny, gdyż konstrukcyjnie ma tylko jedną okładzinę z carbonu.

Nie wiem czy to pomoże, ale przed chwilą sprawdziłem w Scorpionie 201hg i Metanium 151hg, że przy max dokręceniu (z umiarem) gwiazdy hamulca, trzymając szpulkę kciukiem, jestem w stanie obrócić korbą.

Nie wiem jakie masz przełożenie, ale generalnie, te z wyższym przełożeniem mają minimalnie mniejszą siłę hamowania, niż te o niższym przełożeniu.