md30 Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Taki sam problem z hamulcem miałem wiosną w Curado 201. Szczupaki 70cm+ wyciągały plecionkę jakbym łowił zestawem UL. Teraz hamulec działa już zdecydowanie lepiej, a nic nie rozbierałem i nie kombinowałem bo kciuk mi wystarczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Generalnie, ten hamulec nie jest mega mocny, gdyż konstrukcyjnie ma tylko jedną okładzinę z carbonu. Nie wiem czy to pomoże, ale przed chwilą sprawdziłem w Scorpionie 201hg i Metanium 151hg, że przy max dokręceniu (z umiarem) gwiazdy hamulca, trzymając szpulkę kciukiem, jestem w stanie obrócić korbą. Nie wiem jakie masz przełożenie, ale generalnie, te z wyższym przełożeniem mają minimalnie mniejszą siłę hamowania, niż te o niższym przełożeniu.Nie wiedziałem że przełożenie ma wpływ na siłę hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koruss89 Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Teraz spr u siebie i do betonu brakowało moze z 4 kliknięć. Pletki nie dam rady wysunąć z szpuli. I sam go smarowalem Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Jednak mała errata. Jest prawie beton. Na wodzie wydawało mi się że gwiazda jest dokręcona a teraz po testach w domu okazało się że jednak nie była. Lolek ze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Panowie, jak mam ocenić czy hamulec w moim curado 151 dc działa poprawnie? Gwiazda zabetonowana, a przy zacięciu, multik oddaje konkretnie linkę. Do tej pory nie miałem małych multików a tylko rozmiary typu 300. Tam beton, to beton. Hamulec zabetonowany a palcami linka wychodzi dość swobodnie. Czy te 6kg hamulca to takie chucherko? W sumie u mnie podobnie, na siłę nie dokręcam hamulca. Ale przy dość mocno dokeconym oddaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Coś się chyba poprawiło w kwestii fabrycznego smarowania młynków Shimano. Wymieniałem dzisiaj w swoim tulejki na łożyska w knobach i ilość smaru jaką tam zastałem wystarczyłaby na przesmarowanie dwóch kołowrotków. Do środka nie zaglądałem bo młynek na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Ja go kupiłem bo zawsze chodziło za mną DC a szukałem czegoś co zmieszczę w okolicach 1000 wiec aż żal było nie przetestować. Zaliczył już kilkanaście krótkich wypadów z kijem 7-35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Ja wystartowałem z slx dc (w sumie też fajny kręciołek tyle że bez masełka jak w curado) A curado dc to krok dalej. Niemiej jednak zdarza mi się odstrzelić czasami.Zwłaszcza jak pizgam dużymi obrotkami (4-5), niestety mają duże opory w powietrzu plus powierzchnia blachy. Do tego robię sobie lżejsze obrotki co pogarsza sprawę. Natomiast pizganie jerkami (lekkimi do 50gr) a zwłaszcza gumami (od 15gr) to już sama przyjemność (zarówno curado jak i slx) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Podobno curado dc 151 ma ten sam rozmiar body i bebechow co curado 201. Czy jest szansa wymiany szpuli na głębsza z curado 201 w tym dc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Z tego co się orientuje to w dc jest szpula węższa bo potrzebowali plac właśnie na system dc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Tak podejrzewałem ale wolałem zapytać… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zalew Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Buda tych multiplikatorów jest taka sama, różnica jest tylko w kolorze + podkładce ciernej. Szpule są tej samej szerokości natomiast różnią się głębokością, związane to jest to z systemem DC (zmieszczenie systemu dc w wewnętrznej części szpuli). Można przełożyć między multkami szpulki i polilki i wszystko pasuje. Z dc robi się 201 i odwrotnie. Co do Twojego zapytania zmiana nie ma sensu szkoda kasy (czyli zakup szpuli i polika + zmianą systemu hamulca). Według mnie 201 jest bardziej stabilny, ale kwestia Użytkownika.Pozdrawiam,Zalew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Mieliście może problem z hamulcem walki ze nie oddaje płynnie linki? Czym mocniej dokręce tym mniej płynnie działa. Gdy ciągnę ręką za linkę to jest niewyczuwalne ale na wędce widać ze linka wychodzi nierównomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Raczej nie może linka ci się klinuje na szpuli . Ogólnie multiki mają gorsze hamulce jak staloszpulowce ale curado dc ma słaby hamulec szczupak 80cm jedzie z roli jak. Chce trzeba hamować kciukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Mieliście może problem z hamulcem walki ze nie oddaje płynnie linki? Czym mocniej dokręce tym mniej płynnie działa. Gdy ciągnę ręką za linkę to jest niewyczuwalne ale na wędce widać ze linka wychodzi nierównomiernie. Może linka na szpuli się obraca .Tak bywa ,gdy nie jest zabezpieczona przy nawijaniu np. kawałkiem taśmy izolacyjnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Linka na szpuli się nie obraca ani nie klinuje (PP 0,19) to raczej coś ze strony hamulca nawala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Linka na szpuli się nie obraca ani nie klinuje (PP 0,19) to raczej coś ze strony hamulca nawala.Czy podczas wyciągania linki wodzik nie jest przypadkiem ustawiony na jednej stronie i odległość linki na szpuli jest różna względem niego? Tym samym kąt i opór jest różny. Ustaw wodzik na środku i wtedy sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Po ustawieniu wodziła na środku dzieje się tak samo. Tez już to sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Spróbuj nawinąć pletke metoda przez książe .W multiki nie ma tak precyzyjnych hamulców w jak staloszpulowce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 W multiki nie ma tak precyzyjnych hamulców w jak staloszpulowce .Oooo to bardzo ciekawe stwierdzenie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Może i multiki nie mają tak precyzyjnych hamulców ale ten ma wyjątkowo kiepski porównując do SLXa dc czy tez Lews 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Mieliście może problem z hamulcem walki ze nie oddaje płynnie linki? Czym mocniej dokręce tym mniej płynnie działa. Gdy ciągnę ręką za linkę to jest niewyczuwalne ale na wędce widać ze linka wychodzi nierównomiernie.Od nowości masz multiplikator ? Czy jednak ktoś wcześniej rozkręcał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Nowy ze sklepu no i chyba będę musiał do niego zajrzeć i przy okazji przesmarować. Ma dopiero kilka miesięcy i gwarancje ale w shimano trzeba czekać wieki zanim zrobią i odeślą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zatem jeśli wszystko robisz poprawnie, a zapewne tak jest to ja sprzęt oddałbym na naprawę gwarancyjną bo się może okazać, że nie tylko hamulec źle złożony ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaja911 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Nowy ze sklepu no i chyba będę musiał do niego zajrzeć i przy okazji przesmarować. Ma dopiero kilka miesięcy i gwarancje ale w shimano trzeba czekać wieki zanim zrobią i odeślą.Trzeba czekać wieki ? Ile razy wysyłałeś coś na serwis ? Tzn sklep w którym reklamowałeś produkt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi