Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Taki sam problem z hamulcem miałem wiosną w Curado 201. Szczupaki 70cm+ wyciągały plecionkę jakbym łowił zestawem UL. Teraz hamulec działa już zdecydowanie lepiej, a nic nie rozbierałem i nie kombinowałem bo kciuk mi wystarczał ;)  

Generalnie, ten hamulec nie jest mega mocny, gdyż konstrukcyjnie ma tylko jedną okładzinę z carbonu.

Nie wiem czy to pomoże, ale przed chwilą sprawdziłem w Scorpionie 201hg i Metanium 151hg, że przy max dokręceniu (z umiarem) gwiazdy hamulca, trzymając szpulkę kciukiem, jestem w stanie obrócić korbą.

Nie wiem jakie masz przełożenie, ale generalnie, te z wyższym przełożeniem mają minimalnie mniejszą siłę hamowania, niż te o niższym przełożeniu.

Nie wiedziałem że przełożenie ma wpływ na siłę hamulca.

Panowie, jak mam ocenić czy hamulec w moim curado 151 dc działa poprawnie? Gwiazda zabetonowana, a przy zacięciu,  multik oddaje konkretnie linkę. Do tej pory nie miałem małych multików a tylko rozmiary typu 300. Tam beton, to beton. Hamulec zabetonowany a palcami linka wychodzi dość swobodnie. Czy te 6kg hamulca to takie chucherko? 

W sumie u mnie podobnie, na siłę nie dokręcam hamulca. Ale przy dość mocno dokeconym oddaje

Coś się chyba poprawiło w kwestii fabrycznego smarowania młynków Shimano. Wymieniałem dzisiaj w swoim tulejki na łożyska w knobach i ilość smaru jaką tam zastałem wystarczyłaby na przesmarowanie dwóch kołowrotków. Do środka nie zaglądałem bo młynek na gwarancji.

Ja wystartowałem z slx dc (w sumie też fajny kręciołek tyle że bez masełka jak w curado) A curado dc to krok dalej. Niemiej jednak zdarza mi się odstrzelić czasami.
Zwłaszcza jak pizgam dużymi obrotkami (4-5), niestety mają duże opory w powietrzu plus powierzchnia blachy. Do tego robię sobie lżejsze obrotki co pogarsza sprawę. 

Natomiast pizganie jerkami (lekkimi do 50gr) a zwłaszcza gumami (od 15gr) to już sama przyjemność (zarówno curado jak i slx) 
post-46416-0-95055200-1633549976_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

Buda tych multiplikatorów jest taka sama, różnica jest tylko w kolorze + podkładce ciernej. Szpule są tej samej szerokości natomiast różnią się głębokością, związane to jest to z systemem DC (zmieszczenie systemu dc w wewnętrznej części szpuli). Można przełożyć między multkami szpulki i polilki i wszystko pasuje. Z dc robi się 201 i odwrotnie. Co do Twojego zapytania zmiana nie ma sensu szkoda kasy (czyli zakup szpuli i polika + zmianą systemu hamulca). Według mnie 201 jest bardziej stabilny, ale kwestia Użytkownika.
Pozdrawiam,
Zalew.

Mieliście może problem z hamulcem walki ze nie oddaje płynnie linki? Czym mocniej dokręce tym mniej płynnie działa. Gdy ciągnę ręką za linkę to jest niewyczuwalne ale na wędce widać ze linka wychodzi nierównomiernie.

Może linka na szpuli się obraca .Tak bywa ,gdy nie jest zabezpieczona przy nawijaniu np. kawałkiem taśmy izolacyjnej .

Linka na szpuli się nie obraca ani nie klinuje (PP 0,19) to raczej coś ze strony hamulca nawala.

Czy podczas wyciągania linki wodzik nie jest przypadkiem ustawiony na jednej stronie i odległość linki na szpuli jest różna względem niego? Tym samym kąt i opór jest różny. Ustaw wodzik na środku i wtedy sprawdź.

Mieliście może problem z hamulcem walki ze nie oddaje płynnie linki? Czym mocniej dokręce tym mniej płynnie działa. Gdy ciągnę ręką za linkę to jest niewyczuwalne ale na wędce widać ze linka wychodzi nierównomiernie.

Od nowości masz multiplikator ? Czy jednak ktoś wcześniej rozkręcał ?

Nowy ze sklepu no i chyba będę musiał do niego zajrzeć i przy okazji przesmarować. Ma dopiero kilka miesięcy i gwarancje ale w shimano trzeba czekać wieki zanim zrobią i odeślą.

Trzeba czekać wieki ? Ile razy wysyłałeś coś na serwis ? Tzn sklep w którym reklamowałeś produkt ?