piotrcarp Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Raz syn wysłał SLX dc na reklamacje bo po kilku wypadach przekładnia zaczęła ząbkować dostał nowy ale po dwóch miesiącach. I jak narazie działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Panowie szybkie pytanie.Nie znam się zbytnio na multikach.Dzisiaj przychodzi mi suzuki 20lb 14-60g ,założyłem sobie że kupię do niej Curado 150DC.Pytanie brzmi czy kupić ze zwykłym przełożeniem czy HG? Łowię głównie na średnie gumy 12cm-20cm z lekką główką lub bez obciążenia.ale czasem lecą też jerki,okazjonalnie obrotówki.Czy nawój 66cm nie będzie za mały?Dodam tylko że kręciłem na sucho obydwoma i hg miał odrobinę gorszą kulturę pracy i chyba słabszy hamulec ale miałbym go 100zł taniej.Muszę zdecydować do jutra więc proszę o porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Zawsze łatwiej zmniejszyć/kontrolować prędkość kręcenia korbą niż nienaturalnie zaiwaniać. Wyższe przełożenie to drobniejsze uzębienie przekładni a więc i poczucie "gorszej" pracy. Często ten problem rozwiązuje dobrze dobrany smar o odpowiedniej gęstości/lepkości na przekładnię. Zawsze przeciągam na multiku przynętę przy łódce aby zobaczyć i zapamiętać jej zachowanie przy danej prędkości zwijania a potem po prostu staram się odtworzyć w trakcie łowienia. Jeśli ma być "grana" guma i jerk, weź ten o trochę większym przełożeniu (i większym nawoju) Edytowane 15 Lutego 2022 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Przewrotnie się zapytam, dlaczego akurat dc? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 DC bo mogę mieć w dobrej cenie.W cenie zwykłego curado.Nie miałem nigdy dc więc może z ciekawości.Mialem kiedyś calcute conquest 101 czasem się brodę zrobiło małą bo ciągle na rozkręconym na max hamulcu rzutowym jakoś mi się nie chce zmieniać.Dc chyba nie zaszkodzi a może nawet pomoże?CC miała chyba jeszcze niższe przełożenie niż standardowy DC i z tego co pamiętam bywała ciut za wolna.. Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Dzięki bob chyba tak zrobię chociaż akurat ten egzemplarz wydaje mi się też ciut gorzej spasowany no i ten hamulec zakręcony na max wyraźnie oddaje pletkę w modelu z niższym przełożeniu jest wyraźnie mocniejszy.Dziwne bo opisane tak samo.Czy da się wymienić jakieś podkładki czy coś żeby dodać mu chociaż 1kg Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Można podnieść moc i jakość pracy hamulca poprzez właściwe nasmarowanie i wymianę tarcz ciernych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Zawsze łatwiej zmniejszyć/kontrolować prędkość kręcenia korbą niż nienaturalnie zaiwaniać. Wyższe przełożenie to drobniejsze uzębienie przekładni a więc i poczucie "gorszej" pracy. Często ten problem rozwiązuje dobrze dobrany smar o odpowiedniej gęstości/lepkości na przekładnię. Zawsze przeciągam na multiku przynętę przy łódce aby zobaczyć i zapamiętać jej zachowanie przy danej prędkości zwijania a potem po prostu staram się odtworzyć w trakcie łowienia. Jeśli ma być "grana" guma i jerk, weź ten o trochę większym przełożeniu (i większym nawoju)Witam. Fakt. Nie widzę żadnego problemu, aby krecić nieco szybciej multiplikatorem z przełożeniem 5.3 a żywotność i kultura pracy takich kręciołów jest dużo wyższa. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach rotacja sprzętem jest znacznie szybsza niż kiedyś - więc producenci wprowadzają bardzo szybkie przekładnie bo i tak liczy się tylko pierwszy użytkownik, który i tak nie używa tych multiplokatorów dłużej niż 1-2 sezony. Każdemu miłośnikowi ultra szybkich i nowoczesnych multików polecam pokręcić kilkunastoletnim Antaresem z przełożeniem 5.0 albo 6.2 choć nie miały ani HEG czy Micromodule i takich tam JW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Tutaj nie mówimy o skrajnościach 8,1 czy 9.0 a jedynie o normalnym 7.1:1.A jak by dalej polecać to mogę dać na testy 3,1 , 4,2 :1 tylko czy takie porównania mają sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Witam. Mam zamiar kupić Curado do przynęt 20+ i mam dylemat DC czy K,którym dalej rzuce? i czy przy takiej gramaturze nie ma to żadnej różnicy i DC to tylko fanaberia i"szpan". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Ja bym sobie darował DC.Może ten film Ci coś podpowie. W przypadku 10 g rzutki różnica w odległości wynosi zaledwie 2 m. Choć osobiście wolałbym porównanie z wykorzystaniem przynęt, a nie czymś co "dobrze lata". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Dzięki Hubrrt,różnicę wydam na przynęty.Pozdrawiam Wojtek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Ja bym sobie darował DC. W przypadku 10 g rzutki różnica w odległości wynosi zaledwie 2 m. Choć osobiście wolałbym porównanie z wykorzystaniem przynęt, a nie czymś co "dobrze lata". Uważam że ten test ma duży margines błędu i jest bez pokrycia. W trakcie rzutu przynętą rzadko zachowa się ona jak ciężarek ołowiany. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Kilka istotnych dla mnie pytań:1. Czy dostępne są gdzieś dedykowane dla Curado DC lekkie szpule i łożyska do wędkowania UL?2. Czy dostępne są zestawy z terkotką hamulca?3. Czy można gdzieś dostać zapasową szpulkę na podmianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zestaw do terkotki kupiłem na ali za 50 zł. Czekam na to własnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zestaw do terkotki kupiłem na ali za 50 zł. Czekam na to własnie.Dzięki za info. Podeślesz link do tego dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Curado DC 151 będzie startował od tych 7-10 gramów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Curado DC 151 będzie startował od tych 7-10 gramów?jak najbardziej najmniej rzucam 3 gramy głowka plus gumka 8 cm i działa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 jak najbardziej najmniej rzucam 3 gramy głowka plus gumka 8 cm i działaDziś byłem testować z nawinięta pp 0,15 kijek triumph 17lb i jednak na Tatuli 100HSL trochę dalej leci ale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 jak najbardziej najmniej rzucam 3 gramy głowka plus gumka 8 cm i działaMuszę się dużo uczyć. Do takich przynęt używam Curado bfs. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Guma 8 cm np cannibal waży 5g + główka 3g łącznie 8g i czego tu się uczyć? Mnie rozwala to całe castingowanie jakie niby to trudne. 5 minut nad wodą kilka rzutów i ogarnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Guma 8 cm np cannibal waży 5g + główka 3g łącznie 8g i czego tu się uczyć? Mnie rozwala to całe castingowanie jakie niby to trudne. 5 minut nad wodą kilka rzutów i ogarnięte.Zazdroszczę choć wymieniony zestaw nie jest problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Guma 8 cm np cannibal waży 5g + główka 3g łącznie 8g i czego tu się uczyć? Mnie rozwala to całe castingowanie jakie niby to trudne. 5 minut nad wodą kilka rzutów i ogarnięte.Brawo Ty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udało mi się zbrodzić na Curadziaku DC, chociaż myślałem, że to niemożliwe. Jednak, rozkręcony docisk szpuli i lekki zestaw pod wiatr, to nie jest jego żywioł. Dla mnie to multik od jakichś łącznie 8 do 45g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udało mi się zbrodzić na Curadziaku DC, chociaż myślałem, że to niemożliwe. Jednak, rozkręcony docisk szpuli i lekki zestaw pod wiatr, to nie jest jego żywioł. Dla mnie to multik od jakichś łącznie 8 do 45g.Ja szczerze powiem .że jerkiem jeszcze nie zbrodziłem ale jakiś nielot i nie fortunny wyrzut i brodę da się zrobić, docisk szpuli mam ustawiony tak żeby luzu nie było a hamulec zawsze na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi