Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Ja szczerze powiem .że jerkiem jeszcze nie zbrodziłem ale jakiś nielot i nie fortunny wyrzut i brodę da się zrobić, docisk szpuli mam ustawiony tak żeby luzu nie było a hamulec zawsze na 2.

Jedyne problemy rzutowe jakie napotkałem z Curado DC to właśnie przy zastosowaniu dużych, nielotnych przynęt. 

Jak więcej nawija do lewej to multik z wędką do lewej strony żeby wodzik naciągnięty przez plecionkę bardziej kierował linkę do prawej strony szpuli. Jeżeli to nie wystarczy to możesz pomóc sobie palcami. Chwyć wędkę przed foregripem i kciukiem linkę napinaj do prawej strony. Łopatologiczny sposób ale działa.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Bardzo rzadko miewam brody na multiplikatorach, praktycznie zawsze jest to spowodowane "bezmyślną" zmianą z przynęty ciężkiej na lekką. Zmiana w drugą stronę za to powoduje odstrzały.

Większe problemy miałem z brodami na stałej szpuli - prawie zawsze tworzyły się tam węzły, a na multiplikatorze wystarczy wyciągnąć kilka zwojów górą i zawsze pomaga. Raz tylko musiałem ciąć, ale teraz też bym to rozwiązał. 

Mam tatulę 103 SV i na kijku 5-20 g nawet nieźle rzuca woblerami 7-8 g i obrotówkami w rozmiarze 2. Brody bywają problematyczne w nocy, kiedy nie widać co się dzieje na szpuli i trzeba bardzo uważnie kontrolować szpulę palcem. Zastanawiam się, czy DC 151 może to rzucanie ułatwić. 

Na curado dc również zdarzają się brody a nawet miałem odstrzał prztnety .

Na 3 nie będzie ci się płatać w nocy ale ograniczysz długość rzutów .

Duży minus curado dc pokrętło od docisku szpuli nie ma tego klika nie ząbkuje i ciężko precyzyjnie ustawić .

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Pytanie trochę z innej beczki,

Curado Dc 151

Plecionka ygk 1,5 pe 4x

Podczas zwijania i przechodzenia plecionki przez wodzik słychać delikatne chrupanie,

Z plecionka nic się nie dzieje, nie strzępi się,rzuty jak nalezy,,specyficznie dźwięk kiedy plecionka powoli przechodzi przez wodzik.

Ktoś coś jakiś sugestie ? Czy poprostu tak ma być.

• 1 miesiąc temu...

Pytanie trochę z innej beczki,

Curado Dc 151

Plecionka ygk 1,5 pe 4x

Podczas zwijania i przechodzenia plecionki przez wodzik słychać delikatne chrupanie,

Z plecionka nic się nie dzieje, nie strzępi się,rzuty jak nalezy,,specyficznie dźwięk kiedy plecionka powoli przechodzi przez wodzik.

Ktoś coś jakiś sugestie ? Czy poprostu tak ma być.

Czołem. Jeżeli to jest dźwięk o którym myślę to miałem podobnie. Przy plecionce 8 zwojowej jest ciszej.

Może komuś przyda się moja opinia.

Zakupiłem Shimano slx dc 151 hg.

Po tygodniu użytkowania jestem zadowolony. Brody zdarzają się przy nieudanych rzutach oraz przy wadze przynęt mniejszej jak 25g. Najlepiej mi im rzuca się w przedziale 30-40 gram. Kij jaki używam Gunki Power Game-XL.

Z wad: mam wrażenie, że ma słaby hamulec. Przy szczupaku 80cm mocno się ślizgał mimo iz był dokręcony.

Edytowane przez Jacekspin

• 2 tygodnie później...

Może komuś przyda się moja opinia.

Zakupiłem Shimano slx dc 151 hg.

Po tygodniu użytkowania jestem zadowolony. Brody zdarzają się przy nieudanych rzutach oraz przy wadze przynęt mniejszej jak 25g. Najlepiej mi im rzuca się w przedziale 30-40 gram. Kij jaki używam Gunki Power Game-XL.

Z wad: mam wrażenie, że ma słaby hamulec. Przy szczupaku 80cm mocno się ślizgał mimo iz był dokręcony.

Jeżeli jest problem ze zbyt słabym hamulcem {może ten typ tak ma}, to można pokusić się o wymianę tarczy ciernej, lecz sensownie poczekać do ustania okresu gwarancji.

Ciekawe jak fabrycznie został przesmarowany.

• 2 lata później...

Hej

odkopuję trochę temat. Jak uważacie, do przynęt 50-80g (90% gumy) lepiej wybrać 151 z przełożeniem wolnym (6,2:1 nawój 66 cm) czy 201 HG (81 cm)? Więcej jak 80g na pewno nie będzie rzucane.
Skoro mają takie samo "body" i mechanizmy to 151 powinno ogarnąć taki sam zakres CW, a często gęsto do cięższego łowienia polecają 201... chodzi tylko o pojemność szpuli? Ciekawe... 

Edytowane przez Kusy88