Pickerel Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Ja szczerze powiem .że jerkiem jeszcze nie zbrodziłem ale jakiś nielot i nie fortunny wyrzut i brodę da się zrobić, docisk szpuli mam ustawiony tak żeby luzu nie było a hamulec zawsze na 2. Jedyne problemy rzutowe jakie napotkałem z Curado DC to właśnie przy zastosowaniu dużych, nielotnych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Co może być przyczyną takiego nawijania? Od strony korbki nawalone plecionki a z prawej nie. 2 razy już przewijałem i nic nie pomogło. Na Curado K201 czy Tatuli 100 HSL było równiutko.https://ibb.co/rfGcTTN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 U mnie też to jest i też jestem ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Szpula przypadkiem nie ucieka troszkę w prawą stronę? Na zdjęciu tego nie widać i ciężko stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Szpula na środku bez luzu jak dotykam kciukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Proponuję włożyć podkładkę pod łożysko na poliku bocznym. cieniutka blaszka np. z puszki po piwie. Jak za gruba to spolerować na bardzo drobnym papierze ściernym (to tak na szybko) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Proponuję włożyć podkładkę pod łożysko na poliku bocznym. cieniutka blaszka np. z puszki po piwie. Jak za gruba to spolerować na bardzo drobnym papierze ściernym (to tak na szybko) Dziś przetesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupisz Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Jak więcej nawija do lewej to multik z wędką do lewej strony żeby wodzik naciągnięty przez plecionkę bardziej kierował linkę do prawej strony szpuli. Jeżeli to nie wystarczy to możesz pomóc sobie palcami. Chwyć wędkę przed foregripem i kciukiem linkę napinaj do prawej strony. Łopatologiczny sposób ale działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 W żadne podkładki się nie bawiłem rozkręciłem docisk szpuli trochę paluchami pomogłem i nawinąłem równo. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilslimak Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Bardzo rzadko miewam brody na multiplikatorach, praktycznie zawsze jest to spowodowane "bezmyślną" zmianą z przynęty ciężkiej na lekką. Zmiana w drugą stronę za to powoduje odstrzały.Większe problemy miałem z brodami na stałej szpuli - prawie zawsze tworzyły się tam węzły, a na multiplikatorze wystarczy wyciągnąć kilka zwojów górą i zawsze pomaga. Raz tylko musiałem ciąć, ale teraz też bym to rozwiązał. Mam tatulę 103 SV i na kijku 5-20 g nawet nieźle rzuca woblerami 7-8 g i obrotówkami w rozmiarze 2. Brody bywają problematyczne w nocy, kiedy nie widać co się dzieje na szpuli i trzeba bardzo uważnie kontrolować szpulę palcem. Zastanawiam się, czy DC 151 może to rzucanie ułatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Na curado dc również zdarzają się brody a nawet miałem odstrzał prztnety .Na 3 nie będzie ci się płatać w nocy ale ograniczysz długość rzutów .Duży minus curado dc pokrętło od docisku szpuli nie ma tego klika nie ząbkuje i ciężko precyzyjnie ustawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 W żadne podkładki się nie bawiłem rozkręciłem docisk szpuli trochę paluchami pomogłem i nawinąłem równo.Troche czasu minelo ale czy moglbys opisac dokladniej co zrobiles?Zakupilem uzywke DC no i nawija z przewaga na lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) Poluzowałem docisk szpuli Edytowane 27 Marca 2023 przez wicher_dziki_koń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tousen666 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Pytanie trochę z innej beczki, Curado Dc 151Plecionka ygk 1,5 pe 4x Podczas zwijania i przechodzenia plecionki przez wodzik słychać delikatne chrupanie,Z plecionka nic się nie dzieje, nie strzępi się,rzuty jak nalezy,,specyficznie dźwięk kiedy plecionka powoli przechodzi przez wodzik. Ktoś coś jakiś sugestie ? Czy poprostu tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekspin Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Pytanie trochę z innej beczki, Curado Dc 151Plecionka ygk 1,5 pe 4x Podczas zwijania i przechodzenia plecionki przez wodzik słychać delikatne chrupanie,Z plecionka nic się nie dzieje, nie strzępi się,rzuty jak nalezy,,specyficznie dźwięk kiedy plecionka powoli przechodzi przez wodzik. Ktoś coś jakiś sugestie ? Czy poprostu tak ma być. Czołem. Jeżeli to jest dźwięk o którym myślę to miałem podobnie. Przy plecionce 8 zwojowej jest ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekspin Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 (edytowane) Może komuś przyda się moja opinia.Zakupiłem Shimano slx dc 151 hg. Po tygodniu użytkowania jestem zadowolony. Brody zdarzają się przy nieudanych rzutach oraz przy wadze przynęt mniejszej jak 25g. Najlepiej mi im rzuca się w przedziale 30-40 gram. Kij jaki używam Gunki Power Game-XL. Z wad: mam wrażenie, że ma słaby hamulec. Przy szczupaku 80cm mocno się ślizgał mimo iz był dokręcony. Edytowane 25 Września 2023 przez Jacekspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Może komuś przyda się moja opinia.Zakupiłem Shimano slx dc 151 hg.Po tygodniu użytkowania jestem zadowolony. Brody zdarzają się przy nieudanych rzutach oraz przy wadze przynęt mniejszej jak 25g. Najlepiej mi im rzuca się w przedziale 30-40 gram. Kij jaki używam Gunki Power Game-XL.Z wad: mam wrażenie, że ma słaby hamulec. Przy szczupaku 80cm mocno się ślizgał mimo iz był dokręcony.Jeżeli jest problem ze zbyt słabym hamulcem {może ten typ tak ma}, to można pokusić się o wymianę tarczy ciernej, lecz sensownie poczekać do ustania okresu gwarancji.Ciekawe jak fabrycznie został przesmarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Hamulec słabiutki trzeba sobie pomagać kciukiem przy większej rybie jak dla mnie zabaweczka miałem sprzedałem .F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 https://jerkbait.pl/topic/39739-tuning-hamulca-multiplikatora-alternatywa-dla-carbontex/ Na tym forum mamy trochę materiałów związanych z modyfikacją hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekspin Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Zostawię narazie jak jest ( gwarancja). Mam tez kilka innych jak np. Abu Garcia Ambasadeur 5000, black hawk, daiwa viento hd( dziś były pierwsze testy na kiju sg4.Shimano najlepiej rzuca ale hol ma słaby ( pod tym względem abu to mistrzostwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy88 Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października (edytowane) Hejodkopuję trochę temat. Jak uważacie, do przynęt 50-80g (90% gumy) lepiej wybrać 151 z przełożeniem wolnym (6,2:1 nawój 66 cm) czy 201 HG (81 cm)? Więcej jak 80g na pewno nie będzie rzucane.Skoro mają takie samo "body" i mechanizmy to 151 powinno ogarnąć taki sam zakres CW, a często gęsto do cięższego łowienia polecają 201... chodzi tylko o pojemność szpuli? Ciekawe... Edytowane 12 Października przez Kusy88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi