Skocz do zawartości

Shimano Curado DC

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Panowie szybkie pytanie.Nie znam się zbytnio na multikach.Dzisiaj przychodzi mi suzuki 20lb 14-60g ,założyłem sobie że kupię do niej Curado 150DC.Pytanie brzmi czy kupić ze zwykłym przełożeniem czy HG? Łowię głównie na średnie gumy 12cm-20cm z lekką główką  lub bez obciążenia.ale czasem lecą też jerki,okazjonalnie obrotówki.Czy nawój 66cm nie będzie za mały?Dodam tylko że kręciłem na sucho obydwoma i hg miał odrobinę gorszą kulturę pracy i chyba słabszy hamulec ale miałbym go 100zł taniej.Muszę zdecydować do jutra więc proszę o porady.Pozdrawiam

Zawsze łatwiej zmniejszyć/kontrolować prędkość kręcenia korbą niż nienaturalnie zaiwaniać. Wyższe przełożenie to drobniejsze uzębienie przekładni a więc i poczucie "gorszej" pracy. Często ten problem rozwiązuje dobrze dobrany smar o odpowiedniej gęstości/lepkości na przekładnię. Zawsze przeciągam na multiku przynętę przy łódce aby zobaczyć i zapamiętać jej zachowanie przy danej prędkości zwijania a potem po prostu staram się odtworzyć w trakcie łowienia. Jeśli ma być "grana" guma i jerk, weź ten o trochę większym przełożeniu (i większym nawoju)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

DC bo mogę mieć w dobrej cenie.W cenie zwykłego curado.Nie miałem nigdy dc więc może z ciekawości.Mialem kiedyś calcute conquest 101 czasem się brodę zrobiło małą bo ciągle na rozkręconym na max hamulcu rzutowym jakoś mi się nie chce zmieniać.Dc chyba nie zaszkodzi a może nawet pomoże?CC miała chyba jeszcze niższe przełożenie niż standardowy DC i z tego co pamiętam bywała ciut za wolna..

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Dzięki bob chyba tak zrobię chociaż akurat ten egzemplarz wydaje mi się też ciut gorzej spasowany no i ten hamulec zakręcony na max wyraźnie oddaje pletkę w modelu z niższym przełożeniu jest wyraźnie mocniejszy.Dziwne bo opisane tak samo.Czy da się wymienić jakieś podkładki czy coś żeby dodać mu chociaż 1kg

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

Zawsze łatwiej zmniejszyć/kontrolować prędkość kręcenia korbą niż nienaturalnie zaiwaniać. Wyższe przełożenie to drobniejsze uzębienie przekładni a więc i poczucie "gorszej" pracy. Często ten problem rozwiązuje dobrze dobrany smar o odpowiedniej gęstości/lepkości na przekładnię. Zawsze przeciągam na multiku przynętę przy łódce aby zobaczyć i zapamiętać jej zachowanie przy danej prędkości zwijania a potem po prostu staram się odtworzyć w trakcie łowienia. Jeśli ma być "grana" guma i jerk, weź ten o trochę większym przełożeniu (i większym nawoju)

Witam.

Fakt. Nie widzę żadnego problemu, aby krecić nieco szybciej multiplikatorem z przełożeniem 5.3 a żywotność i kultura pracy takich kręciołów jest dużo wyższa. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach rotacja sprzętem jest znacznie szybsza niż kiedyś - więc producenci wprowadzają bardzo szybkie przekładnie bo i tak liczy się tylko pierwszy użytkownik, który i tak nie używa tych multiplokatorów dłużej niż 1-2 sezony.

Każdemu miłośnikowi ultra szybkich i nowoczesnych multików polecam pokręcić kilkunastoletnim Antaresem z przełożeniem 5.0 albo 6.2 choć nie miały ani HEG czy Micromodule i takich tam :)

JW

• Like 3

Ja bym sobie darował DC.

W przypadku 10 g rzutki różnica w odległości wynosi zaledwie 2 m. Choć osobiście wolałbym porównanie z wykorzystaniem przynęt, a nie czymś co "dobrze lata". 

Uważam że ten test ma duży margines błędu i jest bez pokrycia. W trakcie rzutu przynętą rzadko zachowa się ona jak ciężarek ołowiany.

• Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Udało mi się zbrodzić na Curadziaku DC, chociaż myślałem, że to niemożliwe. Jednak, rozkręcony docisk szpuli i lekki zestaw pod wiatr, to nie jest jego żywioł. Dla mnie to multik od jakichś łącznie 8 do 45g.

Ja szczerze powiem .że jerkiem jeszcze nie zbrodziłem ale jakiś nielot i nie fortunny wyrzut i brodę da się zrobić, docisk szpuli mam ustawiony tak żeby luzu nie było a hamulec zawsze na 2.