Skocz do zawartości

2 wędki nad wodą. Fanaberia czy konieczność ?

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Mikado Lexus Sensitive Spin, (bardzo mocna wklejanka, niby do 25 g., ale odczepiacz 300g (!) nie robi na niej wrażenia i spokojnie go zakładam na żyłkę, gdy wabik utknie gdzieś w zaczepie) i ostatnio żona na rocznicę ślubu kupiła mi Mikado Specialized Chubster do 15 g. I teraz ten pierwszy kij, to wędka idealna do przynęt większych i ryb 50+. Z kolei druga, to kijek bardzo delikatny, typowo pod klenia czy jazia. Do niej odczepiacza raczej nie założę, bo bym ją połamał w 7 miejscach ;) I teraz chodząc na ryby nad Wisełkę pasowałoby zabierać ze sobą 2 kije... Czy też tak robicie ? A jeśli tak, to jakie zestawy macie ?
Zapraszam do dyskusji i podzielenia się swoimi doświadczeniami :)

Wiem, że kolega nie takiej odpowiedzi oczekuje ale ...

Jakiś czas temu właśnie będąc na rybach, a dokładnie w czasie rozkładania się przy samochodzie, kolega zadał mi takie samo pytanie.

Po co mi dwie wędki ? nie dążyłem odpowiedzieć, jedna z wędek trafiła między zamykające się drzwi samochodu. Teraz już wiesz po co odpowiedziałem, skomentował, że zadał pytanie w nie odpowiednim momencie :(

• Like 3

Jak chodzę ze spinem za pstrągiem, to zdarza się mi wcale często, w kamizelkę na plecy zapakować złożoną muchówkę. Jak widzę żerowanie z powierzchni, to rozkładam zestaw muchowy i ... "zdejmuję" zwykle oczkującego ancymona.

A w bagażniku od dłuższego czasu mam i dwa spiningi i dwie muchówki. Nie tylko klapy bagażnika i drzwi samochodu są niebezpieczne.

Z lenistwa ostatnio chodzę tylko z jednym kijem.
Standardowo chodziłem z dwoma patykami nad wodę.
Różne cw, spin/mucha, długości, czasem zbliżone cw ale inna charakterystyka kija, no i zawsze jest zapas - przeżyłem trzaśnięcie klapy przez żonę nad wodą....

Z lenistwa ostatnio chodzę tylko z jednym kijem.

Standardowo chodziłem z dwoma patykami nad wodę.

Różne cw, spin/mucha, długości, czasem zbliżone cw ale inna charakterystyka kija, no i zawsze jest zapas - przeżyłem trzaśnięcie klapy przez żonę nad wodą....

Dobrze że żona przeżyła to trzaśnięcie ????????????????????
  • Like 5

Ja to różnie, łowię głównie w rzekach i jak mam w planie zrobić długi odcinek rzeki to zabieram jeden kij bo wygodniej (no chyba że jadę gdzieś daleko to zapas w samochodzie musi być) a jak tylko kilka miejscówek to zabieram 2 kijki z reguły takie żeby tam gdzie kończy się cw jednego zaczaynało się cw drugiego.Na łódkę to nawet trzy bo nosić nie trzeba okoniówka/sandaczówka/szczupakówka.A z tym odczepiaczem to nie rozumiem ,może dlatego że nie używam ale przecież nim się nie rzuca a nawet kijki XUL podniosą 300g :D

Edytowane przez Simon123

Zaczynałem z jednym kijem. Stary szklak, żyłka Byronka, ruski Orion, kilka obrotówek i bura Wisła. Ryby o dziwo brały.

Potem zboczenie z zawodów kazało mi zabierać dwa kije, okoniową wklejkę i mocniejszy uniwersał.

Doszedłem do 3 kijów i myślałem o czwartym ale... w rękach patyki, kamizelka pękająca w szwach, ciężki plecak. Olałem to i wróciłem do korzeni. Nad wodą chodzę znów z jednym spinem. Pudełek nie przepełniam a nad wodą to mam odpoczywać a nie nosić klamoty za karę. Jak jadę z cięższym castem poćwiczyć na szczupakach a widzę że gonią okonie to podrzucę im coś mniejszego z pudła jak dam radę, weźmie to fajnie, nie weźmie też fajnie. Wolność, żadnego "muszę" w głowie.

Pozdrawiam.

• Like 4

Większość z Was jako drugi patyk wybiera okoniówkę z tego co widzę. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest zakup teleskopu jako patyka nr 2 a nawet i dwóch, można trafić zarówno okoniówkę jak i kij do cięższej gramatury, w tym i cast. Przytroczony do plecaka albo schowany nie stanowi jakiegoś dużego obciążenia, w razie potrzeby szybko się rozkłada. Sam tak łowiłem przez kilka lat, aktualnie szukam zapasówek na Ali jest ich tam multum.

• Like 1

Od maja do października 2 patyki 5-13gr i 30-60.

Od października tylko ten ciężki.

W to lato bywało ze zbierałem tylko ciężki. I nim biczowalem. Zabranie tez lekkiego skutkowało tym ze zaczynałem lowoc delikatnie jakieś małe skubacze (okonki/kleniki).

Zabranie tylko ciężkiego skutkowało mniejsza ilością brań ale ryby były przeważnie duuużo lepsze...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Simon123 jakoś boję się ryzyka i powieszenia 300 g na delikatnym kijku. Jak spróbujesz, to nagraj film i pokaż co i jak ;)

Nie ma problemu, wczoraj testując kijek do 8g podniosłem  butelkę wypełnioną 400-450ml wody i pewnie dałby radę więcej  ;)  Ale nie namawiam bo gdyby coś nie pykło to ja ci kija nie odkupię :D

post-60982-0-90340900-1540989578_thumb.jpg

Na łodzi wolnoć Tomku... . W rozsądnych ilościach, jeśli łowię sam to 2 max 3 patyki, jeśli kolega się dosiada to raczej 2 sztuki.

Z brzegu to inna bajka. Wybieram cel i realizuję go 1 kijkiem, nie wyobrażam sobie taszczenia po krzakach i kamieniach 2 wędek 2-częściowych, tym bardziej 1 -składowych. Co innego minitele na zapas, to jak najbardziej w razie "W", ciężki nie jest i miejsce się znajdzie. Fakt, że nie robię tego, nie lubię tele, drugi zapasowy leży kompletny w bagażniku, wolałbym wrócić po 2-elementowy kijek.

U mnie w zależności gdzie jestem, i albo jeden albo dwa..

Często na przemian czeszę miejscówkę woblerem a drugim kijem gumą..

Czasem jak złapie zaczep a nie chcę ploszyc ryb rzucam drugą, pierwszą dopiero uwalnia lub rwę jak z chodzę z miejscówki..