Skocz do zawartości

zimowa dłubanina Piotra PGr

PGr1

Rekomendowane odpowiedzi

Co "to" ta tablica Piotrze? I po co? i dlaczego? I czemu ja nic nie wiem?

Coś może bym wystrugał z plastisolu...?

Kiedyś wygrałem uklejkę w konkursie ile na talerzu w wątku Marka Rzenno.

Marek przysłał 2 wobki boleniowe.

Że ja łowię tylko na swojaki postanowiłem coś dodać od siebie za największą rybę na zawody co wtedy organizowaliśmy (Drapieżnik Warty)

A może zagadam do znajomych Twórców i za największe ryby w kilku gatunkach ?

...

latka leciały

...

tamtych zawodów już nie ma, ale moja/nasza tablica nadal gościnnie na różne zawody co roku.

To tak w ramach przypomnienia i wyjaśnienia tym co nie wiedzą ;)

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Uwinąłeś się ekspresowo z tymi popkami :)

Najlepszego w  Nowym Roku a zwłaszcza nowej, szczupakowej życiówki!!!

One jeszcze potrzebuja lakieru, tylko niech ten sie utwardzi, zmatuje i przy okazji lakierowania innych wobkow z3-4 warstwy, utwardzanie, papier i kolejne 3-4; maja byc wytrzymale.

post-50134-0-07501600-1515113825_thumb.jpg

Tak juz w nie poszly dwie strzykawki (podwojne) kleju, cala poxylina i rozpracowaly puszke domaluxa :)

post-50134-0-64600200-1515113549_thumb.jpg

Edytowane przez *Hektor*

• 2 tygodnie później...

Z potrzeby nietypowe przynęty powstały...

Wyszły mi trochę cięższe (65,66,66,67,68,69 gram) niż planowałem, ale i takie się przydadzą.

Popkowate multikolorki:

post-50134-0-33840600-1515860992_thumb.jpg

Bardziej ciężkie ślizgacze niż poperki, choć przy szybszym tempie potrafią fajniejszy odgłos dać, na szarpnięcie zwrot wykonać; wolniej to podpowierzchniowe wahadełko.

Szprotowate bezstery:

post-50134-0-19898800-1515861245_thumb.jpg

Praca podobna j/w, tylko dodatkowo lustro w opadzie.

Do tych 17centymetrów nawet sumowe kotwiczki wielkościowo pasują
post-50134-0-39469600-1515861424_thumb.jpg

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 16

Te popki to na jakieś morskie potwory?

A ja strzelę, że na bolenia....

Janek trafil.

Przeznaczenie to skalki atlantyckie na wlasne potrzeby... po tym moga trafic do innych pudelek.

Nie wiem tylko czy na potwory ;) mimo ze staralem sie zrobic z dbaloscia o moc i wytrzymalosc, Mociej G. w rozmowie cos wspominal ze to inaczej, na kretlikach sie robi...

Romek, bolka pod zestaw 100g tylko raz widzialem ;) tak wydaje mi sie ze takie cos kleniami 30-35 sie delektuje.

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Widać że zima i wątek szybko ginie w czeluściach działu ;)

To trza coś wstawić, co się w zimowe wieczory wydłubało:

post-50134-0-98209700-1518292053_thumb.jpg

Tak bez planowania, przypadkowo w rękę wpadł kawałek cienkiego okrąglaczka. Wyszedł smukły korpus owadzi 35mm. Przy malowaniu planowałem grafitowo-niebieską osę. Przyszło do wklejenia skrzydełek i jak przeglądałem co za piórka w pudle schowane (przed molami), zaczęło się gdybanie że może te co znalazłem przed kilku laty nad Odrą wreszcie się doczekają użycia. Miały być 2 pary skrzydeł jak u motyli, skończyło się na jednej... Nóżki też miały być inne, tylko przy przeglądaniu gratów,kawałek jasnej linki nośnej z przewodu się trafił i wykorzystałem go.

Raczej tylko do spławiania i rzucania z wiatrem, mimo że dałem pojedyncze skrzydełko będzie hamowało...z wiatrem latawiec.

Przyjdzie czas co zrobię z takiej ĆMY odpowiedni użytek.

Edytowane przez Jano
  • Like 23

Wow,Piotrek robactwo pierwsza kala  :whistling:  :good:  :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:

Ale dałeś mi do myślenia z tymi skrzydełkami-pięknie się to prezentuje  :rolleyes:

Bez pomysłu, przypadkowo poskładane z tego co miałem pod ręką, to ujdą ;)

Fajnie że mogłem wzbudzić jakieś inspiracje :) O kolorystykę tego pierza chodzi, kształt, czy "latawca"?

Tak jak pisałem, nawet przymierzyłem 4 pióra do jednego korpusu, po motylowemu; na głowie kropki zrobiłem do nawiertu, żeby "radary" ćmy wkleić, lecz w końcu odstąpiłem, wystarczy tego przesytu. Nogi chciałem z czarnej dratwy rymarskiej, ta gdzieś się zapodziała i spontanicznie wkleiłem co było.

Bez pomysłu, przypadkowo poskładane z tego co miałem pod ręką, to ujdą ;)

Fajnie że mogłem wzbudzić jakieś inspiracje :) O kolorystykę tego pierza chodzi, kształt, czy "latawca"?

Tak jak pisałem, nawet przymierzyłem 4 pióra do jednego korpusu, po motylowemu; na głowie kropki zrobiłem do nawiertu, żeby "radary" ćmy wkleić, lecz w końcu odstąpiłem, wystarczy tego przesytu. Nogi chciałem z czarnej dratwy rymarskiej, ta gdzieś się zapodziała i spontanicznie wkleiłem co było.

Głównie chodziło mi kształt wlepionych piórek  :whistling: od razu wpadają w oko i bardzo ładnie się prezentują  :good:

Mam takie pierze w domu,kiedyś stosowałem je do imitacji muchy ale dawałem tylko jedno i podcinałem na środku tak by wyglądały jak dwa.

Teraz widzę że trochę kaleczyłem ten temat  :doh:

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Mialy byc w miniony weekend,

Wlasnie po pierwszych lakierach,

Teraz czyszczenie oczek,

Pdmalowanie i cieniowanie,

No i koncowe warstwy poliuretanu...

attachicon.gif CAM00098.jpg

Jak zwykle niewyrobka :P

Tak mi sie podobaja Pana woblery boleniowe , ze rozkminiam jak tak pomalowac aby moje wobki tak ladnie wygladaly. Ale dluga droga mnie czeka . Naprawde gratuluje talentu
  • Like 1

Tak mi sie podobaja Pana woblery boleniowe , ze rozkminiam jak tak pomalowac aby moje wobki tak ladnie wygladaly. Ale dluga droga mnie czeka . Naprawde gratuluje talentu

Ja nigdy nie "rozkminiałem" i na inne mało patrzałem :)

Kiedyś mało kto oklejał alu, a jak już to na gładko, bez tłoczenia, chyba ze z margaryny tłoczone alu. Jedyna inspiracja, to jednorazowo dłubane łuski w leszczu Pawła Brzuskiewicza ( tak to oklejał margaryną) i "rekinek" Dominika Leszczyńskiego (jeden z protoplastów radełkowania faktury łuski) też jednorazowy epizod z innego forum...

Od początku patrząc na zdjęcia rybek dodawałem to pokrywy skrzelowe, to linie boczną, czasem płetewki i pyszczek, najlepszą inspiracją była natura.

Z kolorami i cieniami podobnie, do dziś dzień lubię sobie jakieś zdjęcie ryby wygooglować i podglądać.

"Moje ALU" przez praktykę ewoluowały do czegoś takiego jak pokazałeś, z czasem coraz ciężej było coś poprawiać i nowe dodawać...

Jeszcze jedno - Piotrek a nie Pan ;)

Zdjęcie z pierwszej strony wątku, co zniknęło, ale w sieci na nie kiedyś trafiłem:

post-50134-0-62647700-1521582346_thumb.jpg

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Słyszę że czasem tu ktoś zagląda i zdziwieni że "cisza w wątku" ;)

Zimą coś tam postrugałem w lipie i buku, ale jakoś tak nie zbierałem się do wykończenia...

Żeby "szewc w dziurawych butach nie chodził";

Ostatnio potrzebowałem na zawody boleniówki sterowe (została mi OSTATNIA!), to zrobiłem sobie 6 w expresowym tempie przez tydzień :) takie do szybszego pociągnięcia

post-50134-0-61459000-1526371487_thumb.jpg

"oczka" miałem 3ostatnie w pudełku, tylko z nimi byłem spokojny, bo 10 czekało od dawna już oklejone i powyciskane

post-50134-0-39377800-1526371705_thumb.jpg

Oski z 2 miesiące czekały kiedy skrzydełka im wkleję, uzbroję i przetestuję. Miały być pływaki, wyszły na granicy pływalności. Takie też się przydadzą, można się fajnie pobawić przy znoszeniu przez nurt...

post-50134-0-74528600-1526372232_thumb.jpg

Kiełbiki pewnie jeszcze w grudniu kilkanaście wystrugane :P podobnie jak "oczka" czekały na malowanie

post-50134-0-95881100-1526372512_thumb.jpg

Musiałem zrobić eksperyment i kilka dostało szerszy przesunięty w przód ster

post-50134-0-43690900-1526372784_thumb.jpg

Aaaa... obiecałem sobie że w tym roku bez gotowych oczek, na ten czas to się udaje :)

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 22