Skocz do zawartości

zimowa dłubanina Piotra PGr

PGr1

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrek a jaka one maja prace bo steru u nich nie widze.

O pracy coś więcej powiem jak w rzece popływają ;)

Raczej będzie problem żeby szły prosto, to pewnie wina nóżek, może latem jednemu poobcinam, ale to będzie ostateczność...

Za to dzięki krzaczastej budowie, nawet przy wolnym przeciąganiu idą pod samym wierzchem.

Skrzydełka układają się wzdłuż tułowia, dzięki rzeźbieniu (rysaniu) skrzydełka wytłoczyły się jak wahadłówki, podczas przeciągania pulsując oddalają się od siebie i przybliżają, około 10mm ruchu, każda para niezależnie pulsuje... ale fala hydro-akustyczna mogła by być bardziej wyrazista...

Gdzieś miałem krętliki potrójne, jak znajdę to coś jeszcze sprawdzę :mellow:

No i ona ma 4 oczka (piąte rozciąłem na szczeki), z tyłu na razie nie dam kotwicy, muszę jeszcze pokombinować z ciągnięciem za ogon...

Przy krótkich przerwach zwijania i pulsowaniu za pomocą szczytówki (na razie reki)skrzydła fajnie bezwładnie ustawiają się w poprzek tułowia.

Muszę z nimi pokombinować, w określonych sytuacjach mogą się fajnie zachowywać.

Na razie to jest nieźle wyglądający eksperyment, anie przynęta, trzeba cierpliwie poczekać do lata.

A się rozpisałem ;)

Trzeba poczekać aż ta przynęta ważka ożyje. Na prawdę jest wierną imitacją ważki, ale trzeba rozgraniczyć między przynętą a modelem. Dlatego trzymam mocno kciuki aby ważki otrzymały stery i pięknie zaczęły pracować! :D Szacunek wielki...

Jestem podobnego zdania co do rozgraniczenia... ster raczej nie, ale w inny sposób będę próbował... nogi jej przeszkadzają i pewnie z czasem jedna będzie miała stopniowo amputowane...jakaś pracę już ma, ale zdaje sobie sprawę, że do takiej naturalnej pracy (prób startu z powierzchni wody) jeszcze dużo jej brakuje

Osy miałem już gotowe od jakiegoś czasu, ale nie było motywacji na zrobienie jakiś skrzydełek, dzisiaj zrobiłem i wkleiłem, ale miały być całkiem inne i mocowane na kółeczkach łączeniowych, dzisiaj zakleiłem oczko grzbietowe...
3 łamańce, od 30mm do 35mm, jedna oska trochę za duża wyszła cool.png
Mają ochotę pokręcić tyłeczkami, ale chyba te nóżki skutecznie zakłócają pracę. Na testowej będę stopniowo obcinał kończyny...

Uploaded with ImageShack.us

Coraz bliżej wykończenia następne wabiki, ale tu jeszcze małe poprawki zostały i lakierowanie... Jak będą gotowe to je sfotografuje i coś wrzucę biggrin.png

dscf7232.jpg

Edytowane przez PGr1

Kuba, w ulu to chyba pszczółki ;) te oski mają gniazdo w wydrążonym pniu

@wildriver, szerszenie brązowe by musiały być i plamki inne :mellow: ale trochę jak na sterydach te moje oski ;)

Te na samum dole, to woblerki do skończenia, małe poprawki malowania i jeszcze poliuretan potrzebny. Jak bedą skończone to powstawiam lepsze fotki wszystkich stadek

Piotr, wiosna idzie. Jak będziesz wietrzył mieszkanie to pozamykaj to owadzie towarzystwo w pudełkach bo odlecą w Polskę... :lol: Piękna robota!

Dzięki Karol :D

W tym roku będę musiał uważać żeby mnie nie zdyskwalifikowali za stosowanie naturalnych przynęt :mellow: