Skocz do zawartości

Wybór wędki castingowej 30-80/90/100g

Irbis001

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Warto. Zdecydowanie od tych gramatur warto.

Canibal 15 cm to jakies 35 gramów +12 główka, mocna agrafka to masz juz okolicę 50 gramow. Na twoim miejscu zakupil bym casta do tych 80-100 gramow (realnych). Połączyć gumy i jerki jednym kijem to juz kwestja kompromisów. Wiec albo szukasz kija uniwersalnego albo z czasem zakupisz minimum dwa.. :)

Jedno jest pewne, że multik może być ten sam dla obu zestawow. W mojej opini skup się na pojemności szpuli i trwałości mechanizmów. Moim zdaniem przy tych gramaturach wyrafinowane systemy hamulcow rzutowych schodzą na drugi plan. Także nie skreślałbym sprawdzonego "klasyka" z drugier ręki

Forum kopalnią wiedzy :)

Np http://jerkbait.pl/topic/94304-długi-cast-pod-duże-gumy/

Edytowane przez snup

witam, Panowie i Panie znacie takie dwa kije.........?

-Shimano Aernos AX Casting 218cm 56-135g - ten jakoś mnie interesuje bardziej :)

-Savage Gear XLNT3 Trigger Cast 213cm / do 100g 2sec

Ciekawa propozycja, dłuższe, wydaja się uniwersalne (producent tak pisze w szczególności przy shimano), dość lekkie, szybkie, mocne i rozsądna cena. Może ktoś łowi, czy miał w ręku? Ciekawe jak ugięcie i realny wyrzut....

Obejrzyj Beastmastera EX 240H (30-70g). Jedną rzeczą, którą można by mu zarzucić jest długość dolnika - 35 cm do pazura. Mogło by być 5 cm dłużej, ale maksymalna waga przynęt nie jest jeszcze szczególnie duża, myślę, że da się z tym żyć. Mięcha w blanku w każdym razie nie brakuje a waga wędki całkiem przyzwoita.

• 2 miesiące temu...

Cześć,

temat castingu powraca do mnie jak boomerang, a że nie mam jak przetestować sobie czy ta metoda mi podpasuje zgłaszam się ponownie (mam nadzieje że ostanti raz). Tym razem doprecyzowałem swoje wymagania.

A więc tak, szukam kija którym obsłużę gumy do ok. 60-70 gram, oraz jerki ok 50-55g. 

Do tego myślałem nad multikiem Okuma Ceymar, Abu black max, Dam quick1 bc 201 lub coś z ali np. KastKing Royale Legend tudzież Spartacus.

Generalnie jeśli chodzi o multiplikator nie chciałbym przekroczyć tych 300 no może 350pln a kij to max 200pln.

PS. Nie chciałbym się bawić w sprzęt używany, ponieważ nie będę wstanie sprawdzić czy wszystko jest w porzątku z używanym multiplikatorem. Moje pojęcie na ten temat to 0

Edit. Nie będę schodził niżej niż 20-25g jeśli chodzi o wagę przynęt

Edytowane przez rigie