harp Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Kupiłem muchówkę daiwa whisker długości 11,3. Jest to kijek jednoreczny. Chciałem sobie dorobić do tego dopalacz na drugą rekę ale nie wiem jak zdjąć metalowy kapsel zaślepiający rękojeść. Pewnie wystarczy to podgrzać ale czy jest to bezpieczne dla kijka. Ostatnio zdemontowałem całą rękojeść z połamanej muchówki wkładając do piekarnika na 200stopni C i pięknie wszystko zeszło. Może macie jakieś sprawdzone sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 podgrzej to zwyczajnie, jeśli to stary Whisker to ma cały metalowy uchwyt kołowrotka, podgrzej nad np gazem sama końcówkę i spróbuj wyjąc kapsel mocno łapiąc go np kombinerkami przez szmatkę i wykręcając . Jeśli zrobisz to w miarę uważnie to wędce na pewno się nic nie stanie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinqwin Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Witam serdecznie mam prośbę.Szukam info itp jak powinno się zbroić wędzisko do różnych much.Np. sucha co i jak, nimfa itp.Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A mógłbyś troche precyzyjniej? W zasadzie zboi się tak samo: rękojeść, uchwyt kołowrotka przelotki, omotki.Czy chodzi Ci np. o to, że do dolnej nimfy, to o takiej to, a takiej akcji, i takiej to, a takiej długości. W klasie 4, a nie, bo 5, ale przecież 6. A przelotki tylko jednostopkowe, a nie, bo dwustopkowe ... Znaczy, ossochodzi? Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Bardzo ogólne pytanie.Ja mam zapatrywania tylko do kilku wersji:-ciężka mucha - uchwyt dobrej jakości Salt Water, twardzy korek, double wells ale trochę grubszy niż zazwyczaj się to robi, bardziej coś jak guideline. Przelotki over size, sporo większe niż logika nakazuje, szczególnie wejściowa i następna.-nimfa - przelotki jednostopkowe, tytany, rekojeśc rezonansowa Wątek zdecydowanie do przeniesienia do rod bulidingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 W muchówkach też się stosuje rezonans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Znam takich dwóch zboczeńcówWędka robi kosmicznie, miałem to w ręce, do nimfy to jest mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jak przy nimfie czujesz rybę w rękojeści kija to już masz po braniu chyba, że postanowiła sama się powiesić na haku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Zalezy przy jakiej jak ktoś śmiga żyłką, to...No robi to i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Noo fakt - żyłka, zapomniałem...Ale to nie muchowanie tylko grunt a piszemy o muchówkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Witam !(taka stara szkoła ) Gdybym zlecał uzbrojenie wędziska do krótkiej nimfy,lub innej metody wymagającej bardzo krótkiego odcinka linki zwróciłbym uwagę na odleglość pierwszej przelotki od kołowrotka.Im odległość ta jest mniejsza tym możliwość zwisusznura muchowego mniejsza.Oczywiscie wyczucie brania jest tym łatwiejsze im luz linki jest mniejszy.Trzeba jednak pamiętać o schematach rozmieszczania przelotek wg odpowiednich schematów-tu wiedza zbrojmistrza jest bezcenna.To tylko tyle @pingwinie -moje wędziska muchowe to gotowce,choć czasem korci by coś w nich zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 HejNadmiar wolnego czasu i niezachęcająca do połowów pogoda, spowodowały, ze wirus czyni spustoszenie.Tym razem, chciałbym "coś zrobić" z kijem redingtona, który bardzo lubię, ale... chętnie lubiłbym go jeszcze bardziej Chodzi o przerobienie długiej - 10'6" jednoręcznej muchówki na lekki kij switchowy - czyli program minimum - wydłużenie rękojeści powyżej kołowrotka, tak by ułatwić dwuręczne rzuty i dołożenie poniżej uchwytu najchętniej przedłużonej, krótkiej rekojeści czy dokręcanego "dopalacza" na tyle długiego ze umożliwi swobodny chwyt drugą ręką.Kij ma odpowiednia akcję, moc i w zasadzie - odpowiednie wszystko.Nie wiem jednak jak się za to zabrać, jak zdemontować mocno już "znużony życiem" korek, uchwyt, skąd wziąć dokręcany dopalacz i uchwyt na kołowrotek "akomodujacy" go. Ew jakaś przedłużka, w miejsce obecnej, choć ponoć z tym może być problem, ze względu na łatwość złamania blanku w tym miejscu?Byłaby to ciekawa okazja na nauczenie się wykonywania rękojeści, przed ew pierwszym samodzielnym projektem, nie ukrywam, ze gdyby udało się zachować obecny uchwyt na kołowrotek, byłoby bardzo dobrze - wymienić tylko korek powyżej i dodać dopalacz poniżej. Obecnie rękojeść wygląda tak: A chciałbym by wyglądała mniej więcej tak: I pytanie - jak się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Kuba ,a ten dopalacz potrzebny z racji poprawienia akcji kija ,czy nie specjalnie chce Ci sie demontować rekojeść.Pytam bo w dziedzinie muchówek jestem zielony. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby zdemontować całą rekojeść i zbudować od podstaw ,to o co Ci chodzi.Przelotki przewijać i lakierować już umiesz ,więc potraktuj ostrym nożem korek do gołego blanku, z odpowiednia delikatnością im bliżej blanu.Uchwyt zdemontujesz po uprzednim podgrzaniu opalarką ustawioną na minimum z odległości ok 10cm , ma parzyć w ręke po 3-4sekundach.Jesli uchwyt grafitowy ,to spokojnie go wykorzystasz ,gdyż nie ulegnie zniszczeniu , metalowy zresztą też, robiłem to wielokrotnie i zawsze sie udawało.Aha ,nie zapomnij o rękawicy jak będziesz łapał za gorący uchwyt. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dopalacz pozwala na rzut z obu rąk, w prawej trzymasz na górze, lewa musi mieć za co chwycić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 OK ,paniał.Myslałem,że chodzi o wydłużenie blanku Tym lepiej ,że jest to tylko dodatkowy element korka powyżej uchwytu.Wystarczy zdjąć przelotki i od góry dokleić wytoczony element ,lub jesli nie będzie współgrać ze starym elementem, wykonać całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Pomiń ten krok. Sprzedaj go. Kup blank jaki uwarzasz i zrób switcha swoich marzeń. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 OK ,paniał.Myslałem,że chodzi o wydłużenie blanku Tym lepiej ,że jest to tylko dodatkowy element korka powyżej uchwytu.Wystarczy zdjąć przelotki i od góry dokleić wytoczony element ,lub jesli nie będzie współgrać ze starym elementem, wykonać całość Jest też, a przynajmniej potrzebuje by był, dodatkowy ponizej - w tym cały problem. Krzysiek - wiem, to najprostsza opcja, ale ten kij lubię, mam od lat i żal go sprzedać czy się pozbyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wiem, znam. Jak Ci się chce czytać to tu masz forum : http://www.rodbuildingforum.com Zdecydowanie większość zawartości o muchówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Cześć, Pozwolę sobie przypomnieć: http://jerkbait.pl/topic/7651-krok-po-kroku-gruntowna-przebudowa-wedki/ Mam nadzieję, że się przyda. Co do wykonania "dopalacza" to: Zdemontuj obecną "dupkę", dokop się do blanku. Dopasuj tzw. sztukówkę (kawałek rurki, innego blanku lub cokolwiek pasującego) tak by ciasno weszła w blank na kilka centymetrów. Sklej epoksydem. Utnij na finalną długość. Dalej korek, toczenie, etc. Złamać taką konstrukcję jest niezwykle trudno. Wiem z doświadczenia. Pozdrawiam, Adam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 SuperJest to odpowiedź na to czego szukałemWielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kuba jak wiesz myślę o tym samym zabiegu co Ty. Ale ja zastanawiam się czy nie lepiej dać dłuższą dopałkę najlepiej dokręcaną a orginalny korek pozostawić w spokoju. Chodzi rozumiem w tym wszystkim o to jaka będzie maksymalna odległość między dłońmi.? To czy kołowrotek będzie trochę wyżej chyba nie przeszkadza tak bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Może mieć wpływ na wyważenie zestawu?Nie wiem, taki pomysł.U mnie korek i tak juz jest dosc mocno pogryziony, więc wymiana mu tylko dobrze zrobi, a to tylko jedna przelotka plus dostruganie korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A na nimfe w Szwecji to czym bedzie lowil? Na tych przelewach zawsze stoi jakis pstrag, lipienie duze I waleczne . A na orringi I tak za slaby, kupic u Wayna switcha Batsona i jak juz chce to uzbroic samemu. Spacing nawet ja moge podac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Cześć, Pozwolę sobie przypomnieć: http://jerkbait.pl/topic/7651-krok-po-kroku-gruntowna-przebudowa-wedki/ Mam nadzieję, że się przyda. Co do wykonania "dopalacza" to: Zdemontuj obecną "dupkę", dokop się do blanku. Dopasuj tzw. sztukówkę (kawałek rurki, innego blanku lub cokolwiek pasującego) tak by ciasno weszła w blank na kilka centymetrów. Sklej epoksydem. Utnij na finalną długość. Dalej korek, toczenie, etc. Złamać taką konstrukcję jest niezwykle trudno. Wiem z doświadczenia. Pozdrawiam, Adam. Kurde nie wiem czy ja tak mam ale w wątku podanym przez Ciebie nie widzę zdjęc, nie chca sie otworzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Mój switch na zachętę. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi