Skocz do zawartości

Budowa muchówki - pytania

harp

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę, że w sytuacji, gdy na samym dole blanku mamy metalowy uchwyt, dość ciasno obejmujący blank, to chyba bez problemu można rurkę w "dupkę" wsadzić, bez ryzyka, ze grafit w obudowie metalowegu uchwytu nam trzaśnie?

Coraz bardziej myślę nad dokręcanym, dupnikiem i przedłużoną rękojeścią, może nawet w tym stylu:

http://www.google.com/imgres?hl=pl&safe=off&sa=X&tbo=d&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbnid=jRxP_k_Un3wTSM:&imgrefurl=http://www.finandfire.com/beulah-blue-water%3FReturnUrl%3DLwBiAGUAdQBsAGEAaAA%253D&docid=yO2LE0oeo-urCM&imgurl=http://www.finandfire.com/Websites/finandfire/Ecommerce/Products/9ab7939a-a54b-44cb-87a7-ab7f4d943433.JPG&w=1600&h=1063&ei=PWbQUNWpMsbbsgb2voGwBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1049&vpy=271&dur=735&hovh=183&hovw=276&tx=209&ty=71&sig=105810483686058949317&page=1&tbnh=133&tbnw=214&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:12,s:0,i:124

Można by ją łatwo ze zwykłej rękojeści i kilku plastrów korkogumy ustrugać, powinno się dobrze skleić i dać wyprofilować?

Pooglądałem troszkę wasze maszyny do profilowania rekojeści i chyba sobie taką sprawię :D

• 1 rok później...

Interesują mnie doświadczenia kolegów z budową i użytkowaniem wędek muchowych krótszych niż sześć stóp. Chodzi mi po głowie kijek 4 - 4,5 stopy do sucharka. Na amerykańskim rynku, jest kilka takich konstrukcji, widziałem tez taką wędkę z tonkinu. Zdarzyło mi sie juz muchować rozłożoną na pół wedką i czasem też w domu ćwiczę sobie rzuty górnymi składami, na krótkim dystansie wydaje się to być całkiem niezłe rozwiązanie. Zastanawiam się nad przerobieniem jakiegoś swojego kijka na takiego króciaka... Ma ktoś z was na koncie taką adaptację?

Edytowane przez kocmyrz

• 2 lata później...

Mam taki projekt:

kilka starszych wędek zalega ...może by przerobić z 14'#9/10-3 lub 15'#10/11-3 na 18'#13/14-4...

oskrobać Blanki zdjąć rękojeść i dołożyć mocny dolnik na spigota? 14' ma lutowane druciaki,ale 15' cała w ceramikach także można ją przyspieszyć dodając jednostopkowe tytany...

Pytanie:czy dobrze główkuję dokładając mocy od dołu - podniosę klasę i moc blanku?!

Edytowane przez darek1

Moc nie wzrośnie, ale długość - a juści, czyli odwrotnie jak się dzieje przy skracaniu blanku. Skrobanka i lsf-y przydadzą z kolei szybkości..i podniosą dolny próg możliwości rzutowych

Coś fajnego masz na zbyciu ? :)

Chyba moc trochę wzrośnie, w rozumieniu "grain window". "Ten sam" blank ale trochę dłuższy ma najczęściej większy cw.

Przy cięciu blanków nie jest to tak widoczne bo zazwyczaj nikt nie decyduje się na cięcie na poziomie 3 stóp. Tu dodając tyle długości "coś tam" da się zyskać.

Darek, co dają jednostopkowe tytany w porównaniu do lekkich snaków ? Czy potrzebne jest odsunięcie linki od blanku?

tomaszek11

Edytowane przez tomaszek11

Tytan bo lekki,monostopka -mniej omotek i fajniejsze ugięcie kija.Odsunięcie mniej istotne,można kij przekręcić o 90 stopni i rozbiegówką mniej tłucze o blank.

Mam kilka traveli Shimano w tym muchowe Biocraft XT 8'/9' i 9'/10'. ..ze wstawką 1' która wstawiona podnosi moc z 8'#4/5na 9'#5/6 lub z 9'#6/7 na 10'#7/8...

planuję dołożyč 4' do 14' i 3' do 15' brak doświadczenia stąd w wątku RB pytanie do specjalistów.

Moc nie wzrośnie, ale długość - a juści, czyli odwrotnie jak się dzieje przy skracaniu blanku. Skrobanka i lsf-y przydadzą z kolei szybkości..i podniosą dolny próg możliwości rzutowych

Coś fajnego masz na zbyciu ? :)

Coś tam znajdę...parę Kilo bo wróciłem do spina i casta rozkminiłem.

• 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...
  • 4 miesiące temu...

Zbieram sie do przebudowania muchowki pod nimfe. 3.3m dlugosci w klasie #4.

Takie pytanka dla lowiacych podobnymi wedkami.

1. Czy warto przy takiej dlugosci wedki zastosowac 'butt' z powiedzmy dwoch plastrow korka dla poprawienia ergonomi uzytkowania?

14a0169.01.jpg

2. Co do rekojesci, najlepiej zastosowac 'half wells' lub 'cigar' niz np prosta rekojesc? Myslalem o prostej rekojesci, tylko nie jestem przekonany czy do konca sprawdzi sie przy nimfie.

single-handed-rod-handles.jpg

Nimfa ze sznurem czy do metody zylkowej na jaka wskazywalaby dlugosc blanku? Do nimfy krotkiej, dlugiej, pedalkow? Do nimfy krotkiej i metody zylkowej kij sie tylko przeklada, w nimfie dlugiej i w poedlakach ze szurem trzeba juz rzucac. To sa wazne informacje dla konstrukcji kija Pawel  ;)

Gdy nie trzeba rzucac Butt w tym przypadku (klasa/dlugosc) moze posluzyc faktycznie jako dowazenie bo trzymanie niedowazonego kija tej dlugosci na wycignietej rece kilka godzin w ciagu lowienia przyjemne dla barkow nie jest. Przy nimfowych metodach rzutowych trzeba uwazac by but nie wprawial kija w rezonans (wedka p rzucie nie gasnie) bo wtedy rzuty nie beda precyzyjne i polozenie na wodzie nimf jest slabe...

Na pewno stosowanie Butt nie jest konieczny ze wzdledu na doladowanie przy rzucie z dwuch rak jak to sie dzieje w ciezszych muchowkach.

Rodzaj uchwytu zalezy od Twoich preferencji i tego jak trzymac bedziesz kij podczas prowadzenia nimf.

Przyklad: znam takich co trzymaja palec wskazujacy wyprostowany tak, ze opuszka palca lezy  na blanku. Podobno wtedy czuja wyrazniej. Probowalem,- roznicy nie poczulem...

Oczywiscie do takiego trzymania Full Wells bedzie do bani chyba ze masz pokrzywione palce ale jak sobie przypominam to nie masz :)

Osobiscie lubie Full Wells tylko do kija streamerowego w pozostalych mam Hafl Wells-y. Nie lowie metoda zylkowa, chyba ze mam tylko spinning w rece a ryby wola muchy  :lol:

Moge sie oczywiscie mylic ale przy rekojesci w samodzielnie robionym kiju jedynym wyznacznikiem  jest wygoda trzymania kija. 

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Profilowana rękojeść pomaga utrzymać wędkę w osi przedramienia, co w przypadku muchówki jest całkiem ważne. Butt w takiej wędce bardziej służy do oparcia o przedramię w czasie prowadzenia zestawu i podnoszenia patyka. Jeśli chodzi o niezbędność tego elementu, to chyba sobie łatwo można sprawdzić :)

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 2

"Profilowana rękojeść pomaga utrzymać wędkę w osi przedramienia, co w przypadku muchówki jest całkiem ważne. Butt w takiej wędce bardziej służy do oparcia o przedramię w czasie prowadzenia zestawu i podnoszenia patyka. Jeśli chodzi o niezbędność tego elementu, to chyba sobie łatwo można sprawdzić."

--------

Przy tej długości patyka to butt jest wg mnie niezbędny. Gdyby tak młynek przesunąć jeszcze do dołu aby wyważyć kija to musi być obowiązkowo. Pomaga również przy holach większych ryb gdy ręka więdnie. A na bacie 3.3m więdnie przy każdej rybie.

Co do rękojeści to koledzy wyżej dobrze prawią. Half Wells będzie ok.

• Like 1

--------

Przy tej długości patyka to butt jest wg mnie niezbędny. Gdyby tak młynek przesunąć jeszcze do dołu aby wyważyć kija to musi być obowiązkowo. Pomaga również przy holach większych ryb gdy ręka więdnie. A na bacie 3.3m więdnie przy każdej rybie.

Co do rękojeści to koledzy wyżej dobrze prawią. Half Wells będzie ok.

Może dobrze prawią, ale nie do końca. :) https://flexcoat.com/learning-center/centerposter06 Pewnie masz na myśli RHW (dzisiaj najbardziej popularny) a nie HW (dzisiaj najczęściej jedynie w klejonkach). Taka rada dla Del Toro. Po pierwsze-jaki kształt rękojeści byś nie wybrał, pamiętaj o jakości korka. W spinningach korek bardziej dla urody. W muchówce każda niedoskonałość korka wychodzi szybko. Lepiej na tym nie oszczędzać, bo szybko się żałuje. Po drugie-bez względu na wybrany kształt staraj się nie pocieniać zbytnio korka w miejscu jego trzymania. Nie mam jakiejś wielkiej graby, ale te dzisiejsze rękojeści (oferowane jako gotowe rękojeści i ten w wędziskach oferowanych przez fabryki) są zdecydowanie niewygodne, zbyt delikatne, dlatego w wielu moich muchówkach poprzerabiałem rękojeści na grubsze. To bardziej poprawia ergonomię niż jakiś symboliczny, bardziej od parady niż z potrzeby zainstalowany butt. Jeśli będziesz operować jedną ręką, to butt zbędny.

• Like 3

(...) Jeśli będziesz operować jedną ręką, to butt zbędny.

No nie do końca tak Janusz...

Jesli zdecyduje się do zastosowania downlocka, a przy długim wędzisku to dobre rozwiązanie bo pozwala zejść z waga kołowrotka, to butt się przydaje, chcby po to by w razie postawienia czy oparciawędziska o ziemię, nie opierać go na kołorotku...

• Like 3

Jeśli podstawowym zadaniem butta ma być zabezpieczenie kołowrotka przed podrapaniem, to trudno z tym dyskutować. ;) Odsunięcie miejsca mocowania kołowrotka ku górze, a tak będzie przy jego zastosowaniu, niczego nie zmieni jeśli chodzi o zbalansowanie zestawu. Taki butt to zaledwie kilka gramów. Ja bym poszedł w kierunku zmniejszenia ciężaru przelotek i omotek. Jakieś jednostopkowe Recoile, Hopkinsy w wersji lite, jedwabna nić omotek i cienka warstwa lakieru. Tak bym zrobił. Dzisiejsze blanki, nawet tej długości jak ten Del Toro, są na tyle lekkie, że nawet ten downlock może okazać się zbędny. Nikt nie dociąża uklejówki 3,5 metra, a przecież oddaje się nią wielokrotnie więcej rzutów i trzyma za sam jej koniec. Należałoby wstępnie przymocować przelotki, osadzić rękojeść i uchwyt z przymocowanym do niego kołowrotkiem z nawiniętą linką. Może okazać się, że nawet ten downlock będzie niepotrzebny i przykręcany ku górze kołowrotek załatwi sprawę, w tym podrapania kołowrotka przy odkładaniu wędziska na ziemię. :)  Tego "zdalnie" nie przesądzimy. A może ta dyskusja zbędna, bo Del Toro już zdecydował, że butt ma być, więc może oczekuje jedynie rady jak on ma wyglądać.

• Like 1

Co do spacingu to niewiele Ci pomoge Pawel, ale znajac Twoje zamilowanie do eleganckiej urody wedek, smialbym zasugerowac Ci jako przelotke wejsciowa taka z agatem. Kolor agatu zazyczaj dobiera sie do tonacji kolorystycznej kija wiec jest to taki maly subtelny drobiazg mogacy podniesc walory estetyczne.

Co do rodzaju pozostalych przelotek,- biorac pod uwage dlugosc, klase i przeznaczenie,- uzyl bym Rec-ow, ale to Twoja wedka  ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1