Gobio Gobio Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Wiecie gdzie można wyrobić karte wedkarską w Köln? Mam przetłumaczoną polską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 w historycznym Ratuszu Köln: Stadt KölnDer OberbürgermeisterJürgen RotersHistorisches Rathaus50667 Köln-InnenstadtTelefon: 0221 / 221-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 @Gobio Gobio, karty ot tak sobie nie wyrobisz. No chyba ze cos sie zmienilo. Ja musialem robic caly kurs i zdac egzamin. Wtedy powiedziano mi ze jesli bym posiadal polska karte min 20lat i zostala by przetlumaczona przez niemieckiego tlumacza zaprzysieglego wtedy moglbym dostac niemiecka a tak to jedyna droga kurs i egzamin. Ale w niemczech co region to inne przepisy wiec sie nie zdziwie jak sie uda. Napisz tutaj potem prosze jak poszlo.<br /><br />Mario fotki jakos powiekszyc nie moge ale Arek ma racje, karta wedkarska to to nie jest. Karte wedkarska wydaje ratusz a licencje sklepy wedkarskie lub kola czy kluby.<br /><br />Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Kolonia to NRW czy land w którym i ja mieszkam i tu jest prosto:-jesteś zameldowany w dojczlandi - musisz zdać egzamin,-nie jesteś zameldowany,- to za 16E dostaniesz kartę do gości od ręki. Kartę wędkarską wydaje Untere Fischereibehörde w danym landzie natomiast w różnych większych miastach są to zazwyczaj urzędnicy Umweltamt-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Byłbym zapomniał ,nie trzeba tłumaczyć polskiej karty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Mialem jakiś stary meldunek niemiecki i nie udało mi się otrzymać karty dla gości. A aż mnie skręca jak widze te reńskie główki pod samym oknem. Na egzamin niestety sie nie wybiore z powodu bariery językowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Poza niżówką (gdy da się wleźć do klatki) lub wyżówką gdy są przelane są mało interesujące przynajmniej te od 720 km w dół. W Koloni czyli wyżej może być inaczej,- oczywiście...Niestety ten kto łowi schematycznie po główkach raczej nic lub prawie nic nie złowi na ww odcinku... Z moich obserwacji to jedna główka na 20 czasem na 50 jest interesująca i są to przeważnie główki pierwsze z szeregu w ciepłych porach roku i ostatnie z szeregu w zimnych przy czym w ich pobliżu musi być jeszcze tzw "coś".Tak więc nie musisz z żalem spoglądać na nie @kamiloniemy,- w niektórych miastach tak jak w Duss nie rządają tłumaczenia ale już w Duisburgu wiem że chcieli a to ten sam land... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Wyglądają zacnie! Cóż pozostało mi tylko popatrzeć jak łowią inni i czekać na powrót na moje ukochane wiślane mety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) . Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexondre Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Mieszkam na stałe w Niemczech i cała ta sprawa z pozwoleniem połowu w Niemczech to faktycznie woła o pomste do nieba. Naszczęście mieszkam tylko 10km od granicy holenderskiej i mam problem z glowy, kupujesz karte w byle jakim sklepie zoologicznym i juz 10minut później możesz isc łowić, a ryb ani mniej ani więcej niż w Niemczech.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalvcf Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Witam, może ktos wędkuje w Berlinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JURI Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Witam wszystkich. Mieszkam w Dortmundzie i chciałbym na wiosnę zdać egzamin na kartę wędkarską. Może ktoś z forumowiczów również mieszka blisko Dortmundu i chciałby się przyłączyć. Zawsze będzie raźniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azja49 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witam serdecznie nie chce reklamować swojego bloga ale wczoraj zaaktualizowałem informacje na temat wyrobienia niemieckiej karty wędkarskiej przy pomocy polskiej karty wędkarskiej tylko, że musi być przetłumaczona .. jeśli komuś pomogę to bardzo proszę http://www.muszkawaustrii.pl/2017/01/niemiecka-karta-wedkarska.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomad Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witam. Przytoczę przykład mojego brata, który mieszka w landzie Szlezwig-Holsztyn. Jest zameldowany w Niemczech. Wyglądało to u niego tak, ze poszedł ze znajomym Niemcem do ratusza ( Rathaus ), nie wiem dokładnie do jakiego działu sie udali. I na miejscu przepisali mu polską kartę na niemiecką. Nie miał tłumaczenia polskiej karty. Musiał mieć jedno zdjęcie. Opłaty jakie poniósł to 10€ za przepisanie i 10€ za znaczek. Polską kartę zatrzymali sobie, wydali mu niemiecka, wszystko. Drugi przykład z "mojego" landu, Mecklemburg-Vorpommern. Dwóch kolegow, z którymi pracuje , zapisało sie do niemieckiego klubu Anglerverein z polskimi kartami. Wkręcił ich Niemiec, który już w tym klubie był. Opłaty jakie ponieśli, to 80€ za rok, na wody LAV MV. Wyłączając wody morskie. Ja w zeszłym roku łowiłem legalnie, na mocy polsko-niemieckiego porozumienia. Wykupiłem je na rok , w okręgu Poznań. Mam meldunek w pl i de , jednak moje główne miejsce stałego pobytu, to Niemcy.W tym roku, mam zamiar zapisać sie do niemieckiego klubu. Opiszę tu, czy mi się udało i jak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Na to pozwolenie polsko-niemieckie oczywiście można łowić tylko mając meldunek w Niemczech nie może to być meldunek typu stałego (Hauptwohnungsitz). W tym przypadku jesteś traktowany jak tubylec i trzeba zrobić kartę niemiecką od początku do końca. Ja niestety mam niemiecki Hauptwohnungsitz i nie mogę łowić tu na to pozwolenie choć je kupiłem w zeszłym roku. Oczywiście można z partyzanta palić głupa ale kary tu są solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Cześć.Szukam informacji dotyczących zasad wędkowania z brzegu w Niemczech Niedersachsen przepisy itp. Może jest na forum kolega, który spininguje z brzegu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 A gdzie w Niedersachsen chcesz łowić z brzegu? 95% linii brzegowej to Wattenmeer - Morze Wattowe - rezerwat bez możliwości łowienia z brzegu, a i trochę bez sensu bo półmetrowe płycizny sięgają aż po wyspy Fryzyjskie. Na morzu Północnym raczej ciężko będzie połowić z brzegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Chodzi Ci o porty? Największe - Hamburg, Brema, Bremerhafen, itd - to już nie Dolna Saksonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Tak wody portowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Większość portów to tak zwane "freies Gewässer". Nie musisz kupować licencji ale musisz mieć niemiecką kartę wędkarską. Dla gości z Polski to trudniejsza opcja, bo kartę robi się parę miesięcy. Są odcinki, nabrzeża, fragmenty portów - np. w Hamburgu, gdzie na bazie polskiej karty możesz wykupić niemiecką licencję - Gästekarte - kosztuje na ogół mniej niż 10 euro za dobę. Przepisy są bardzo zróżnicowane (limity, wymiary) często inne na dwóch kawałkach tego samego portu. Wszystko znajdziesz na licencji. Konkretny adres pod który udać się po zezwolenie tylko jak podasz konkretne miejsce gdzie chcesz łowić. Wtedy bez trudu znajdziemy. Trochę skomplikowane. Generalnie w Niemczech łatwiej złowić ładną rybę niż kupić pozwolenie na jej złowienie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Dzięki za informację, obecnie mieszkam w Brake.Będę musiał udać się do urzędu w Stadland chyba.Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Analityk85 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Czy może mi ktoś powiedzieć jak obecnie wyglada sytuacja z wędkowaniem w Brandenburgii? Mam wykupione zezwolenie w Pzw okreg Gorzow Wlk. Czy mogę wędkować legalnie po wykupieniuo płaty w niemczech czy moge lowić na Polska karte? Dziekuje z gory za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Witam , Jezeli Kolega posiada niemiecka karte i wykupi pozwolenie to mozna lowic w niemczech. W tym ciezkim czasie Pandemi wedkarstwo w niemeczech nie jest zabronione. Nalezy oczywiscie dostosowac sie zasad panujacych w panstwie. Jezeli Kolega nie ma Karty wedkarskiej niemieckiej to odsylam do poczatku watku. Pozdrawiam i Duzo zdrowia zycze Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Czy może mi ktoś powiedzieć jak obecnie wyglada sytuacja z wędkowaniem w Brandenburgii? Mam wykupione zezwolenie w Pzw okreg Gorzow Wlk. Czy mogę wędkować legalnie po wykupieniuo płaty w niemczech czy moge lowić na Polska karte? Dziekuje z gory za pomocZadzwoń do swojego okręgu i zapytaj, czy są sygnatariuszami porozumienia z DAV Brandenburg o wzajemnym honorowaniu kart wędkarskich. Jeśli tak, to wykupisz w siedzibie okręgu zezwolenie (równowartość 25 euro) z wykazem udostępnionych wód DAV. Najbardziej aktualny wykaz wód na stronie DAV. Na koniec opłacasz jeszcze składkę w którymś ze sklepów (też jakieś nieduże pieniądze) po ich stronie i tyle. http://www.pzw.org.pl/pzw/wiadomosci/92337/64/informacja_dot_wedkowania_na_wodach_lav_brandenburgii_i_pomorza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Witam , Jezeli Kolega posiada niemiecka karte i wykupi pozwolenie to mozna lowic w niemczech. W tym ciezkim czasie Pandemi wedkarstwo w niemeczech nie jest zabronione. Nalezy oczywiscie dostosowac sie zasad panujacych w panstwie. Jezeli Kolega nie ma Karty wedkarskiej niemieckiej to odsylam do poczatku watku. Pozdrawiam i Duzo zdrowia zycze Zbigniewz tego co mi wiadomo jest zakaz swobodnego poruszania sie bez waznego powodu, a co z tego wynika wedkowanie jest rowiez zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi