godski Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Czym kleić przynęty miękkie typu rippery i inne?Wiem �źe mo�źna zgrzewać, ale nie zawsze zdaje to egzamin.Szczeg�łlnie przy dro�źszych przynętach typu �źaby, savagegear Soft 4Play szkoda mi jakoś topić i nadpalać cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 ja u?źywam wszelkich klej?łw cyjanoakrylowych. kropelka, super glue, pattex, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 topienie / spawanie to dobra metoda bo nie wprowadzasz zadnej nowej masy - zachowujesz oryginalna (w miare) konsystencje klejenie kroplekami i innymi - jest fajne ale licz sie z tym ze meijsce polaczenia bedzie sztywne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 To topienie mnie jakoś nie pasuje.Cyanoakryle r?łwnie?ź. W archiwach doszukałem się czegoś takiego: http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html Ale miniaturka jest strasznie mała i nie spos?łb doczytać się co to za firma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja zakupiłem na głowatce palnik na gaz cormorana (u?źywam jako zapalniczki do fajki) ale daje punktowy, bardzo wąski płomień - kilka gum tym naprawiłem i jest to najlepsze czego do tej pory u?źywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Godski,sprawdź priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 najlepiej jest zespawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jest w sieci kilka szybkich klej?łw do PVC a chyba gł?łwnie z tego są robione przynęty miękkie. Zakupię coś i potestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Extra-Thin-Cement-40ml -p-9-290202.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 U?źywałeś? Generalnie do zwykłych gumek za parę złotych spawanie jest ok. Ale jak na gumkę wydamy 10,20 czy więcej złotych to trochę szkoda tak kaleczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adis Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jeśli w domu to wg mnie najlepiej do tego nadaje się mała lutownica. Szybko i bardzo precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Lutownica jest dobra, ale mnie najbardziej sprawdziła się siatka wolframowa na palnik kuchenki. Kładziesz siatkę, nagrzewasz, gasisz palnik, obie części gumek w dwoje szczypc?łw, przykładasz do niej na moment i zespalasz. Nie ma przypalenia, zesztywnienia itp. Niekt?łre udały mi się tak, ?źe wyglądają jak fabryczne połączenia dziwnych kształt?łw i kolor?łw. Jest jeden problem. Wolframowe siatki nie występują u sprzedawc?łw kuchenek. O pomyśle usłyszałem od znajomego, siatki szukałem p?łł roku. Znalazłem u kole?źanki mojej mamy, zachowała ze starej kuchenki gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Mend it. To specjalny klej do gum kupisz go na ebay. Działa jak nale?źy. Bardzo dobrze trzyma jeśli powierzchnia klejenia jest du?źa. http://menditglue.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 ja uzywam stacji lutowniczej hot-airwybieram odpowiednia dysze temperature powietrza ustawiam r?łzne od 160-200Cuszkodzone miejsca uzupelniam podobnym materialem (wtapiam) trzeba sie troche wprawic - moc strumienia goracego powietrza- odpowiednia temperatura- cierpliwosc- wprawiona reka da sie naprawic kazda przynete gumowa (a sa takie co kosztuja po 50zl/szt) wady- podczas naprawy gdy roztapia sie guma, wydziela sie paskudny zapach- jesli za mocno stopimy przynete to sie odksztalci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 To topienie mnie jakoś nie pasuje.Cyanoakryle r?łwnie?ź. W archiwach doszukałem się czegoś takiego: http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html Ale miniaturka jest strasznie mała i nie spos?łb doczytać się co to za firma. http://allegro.pl/klej-do-gum-przynet-kropelka-i2060270253.h tmlU?źywałem kiedyś. Skleja super ale w warunkach domowych tzn. guma musi być idealnie sucha. Nad wodą lepiej sprawdza się super glue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Dzięki koledzy za pomoc. Wezmę pr?łbkę tego Mend-It 0,7 g.(0,99 USD) a tak?źe Huddleston Huddlebond Soft Bait Repair Glue za 3,00 USD za 7 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Kupiłem te dwa kleje w poście wy?źej ale są do bani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 to teraz ja się pomądrzę Je?źeli chcesz się gumiakami w domu pobawić to potrzebny będzie skalpel, igła osadzona na czymś co pozwoli na jej rozgrzanie i trzymanie ręką, świeczka taka do podgrzewania herbaty (nie dymi/kopci), stare gumy, kt?łre będą po roztopieniu wypełniały ubytki.Dlaczego napisałem, ?źe się pomądrzę dlatego, ?źe kiedyś, kiedy pierwsze gumy trafiły do Polski były tak tanie, ?źe stać było na nie dzieciaka, kt?łrym wtedy byłem. Na początku to nawet nie wiedziano jak na nie łowić słyszałem nawet wersję, ?źe twistera zakłada się jak zwykłego robala, rzuca na grunt i czeka na branie :D Jak ju?ź pokazały sie gł?łwki, oczywiście beznadziejnej jakości to się okazało, ?źe te gumy nawet się jakoś poruszają w tej wodzie. Jedne poruszały się lepiej inne gorze, a jeszcze inne w og?łle. Z tymi kt?łre poruszały się gorzej lub w og?łle coś trzeba było robić, bo przecie?ź do śmieci nie polecą. Przede wszystkim koniecznością było zmiękczanie ogonk?łw. O ile guma była prosta i jej ogonek nie pracował to w rękę szła igła i rozgrzaną nacinało się ogonek w kilku miejscach oraz korygowało ustawienie płetwy, ?źeby było zbli?źone do 90 stopni. Je?źeli mieliśmy obcinkę ogonka i poszarpany korpus w innej gumie to w ruch szedł skalpel. Cięło się gumę w tych miejscach gdzie z dw?łch miała powstać jedna - korpus z jednej ogon z drugiej.Brało się te dwie części w jedną i druga rękę i przykładało z obu stron płomienia. Plastik się roztapiał i trzeba było szybko je do siebie przyło?źyć i dmuchać, mocno dmuchać, ?źeby plastik wychłodzić. Włala! P?łźniej zacząłem sobie robić gumy dwukolorowe. Ogon z czerwonego twistera, a korpus z ?ź?łłtego i odwrotnie. Stare gumy, kt?łre nie nadawały się do niczego innego słu?źyły jako wypełniacz. Jeśli coś mi się nadpaliło (guma z p?łźno wyjęta z ognia) to odcinało się kawałek starego gumiaka, roztapiało i wlewało w ubytek.Jak mnie poniosła fantazja to powstawały taki potworki, na kt?łrych widok nie tylko ryby uciekały .Pamiętam te?ź jak zobaczyłem Stormy z powytapianymi gł?łwkami w korpus. Takie przynęty sam robiłem z Manss'?łw. Wycinając dziurkę w gł?łwce gumy, wbijając hak i zalepiając kawałkiem, kt?łry pozostał. Gumy całkowicie zmieniały akcję i robiły fikołki na przeszkodach, dzięki czemu więcej ich w pudełku zostawało, a mniej na zaczepach.P.S Ten wątek chyba powinien być w majsterkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja kleje stosuję tylko do przyklejenia gumy do gł?łwki jeśli się ju?ź zsuwa,a uszkodzenia traktuję zapalniczką z ?źarnikiem.Im bardziej poklejona guma tym skuteczniejsza i reanimuję ją a?ź zostanie w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Witam to teraz ja sie podłacze i troszke pomądrze. Osobiście do naprawy wszelkich gumiak?łw u?źuwam małej lutownicy transformatorowej i jak dotąd nie znalazłem nic lepszego. Bardzo łatwo i bezpiecznie. Powstała spoina jes mocna i nie zmienia pracy gumy, łączy trwale wszystkie rodzaje gum - nie wspominając o estetyce. Dowolnie mo?źna ciąć i ponownie sklejac ze soba r?ł?źne kolory gum , tym samym komponować własne i nipowtarzalne kompozycje. Za pomoca lutownicy mozna wygładzać powierzchnie, nadtapiac w celu zmiękczenia. U?źywałem r?ł?źnych klej?łw ale sie nie sprawdziły( powstawały przegrubienia i przesztywnienia, lub nawet rozpuszczały gumę) Klej ma tylko jedną przewagę nad lutownicą mo?źna go stosować dorźnie nad wodą ,lutownicy niestety nie. Troszke praktyki i po prostu bajka!!! Sprub?łjcie sami ,ja to robię od kilkunastu lat!!! Aaaa i jeszcze jedno nie wyrzucajcie gum z urwanymi ogonkami, pogryzionymi korpusami bo po sezonie w długie nudne zimowe wieczory mo?źna fajnie sie pobawić i z tych odpad?łw posklejac fajowe gumki Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Pomysł z lutownicą mi się podoba. W weekend pr?łby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 UDANEJ ZABAWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Czym kleić przynęty miękkie typu rippery i inne?Wiem ?źe mo?źna zgrzewać, ale nie zawsze zdaje to egzamin.Szczeg?łlnie przy dro?źszych przynętach typu ?źaby, savagegear Soft 4Play szkoda mi jakoś topić i nadpalać cięcia. Wczoraj byłem na targach wędkarskich w Groningen.Siedział tam sobie grubawy jegomość ze stolikiem poprzecinanych gumowych przynęt.Sprzedawał klej.Przy mnie przeciął na p?łł jakiś gumowy pasek zębaty , coś jak pasek od alternatora i pompy w aucie.Nani?łsł mikro kropelkę tego kleju na krawędź rozcięcia po czym rozprowadził ją na całej przeznaczonej do klejenia powierzchni w istotny jak się okazało spos?łb.Tak jakby zamykało się ksią?źkę , wypychając klej przed stykajacymi się za nim ściankami.Sekundę p?łźniej poprosił mnie o rozerwanie paska.Nie dałem rady. Pewnie jakbym się zaparł nogami to by puściło ale i tak byłem w szoku.Oczywiście od razu wyło?źyłem kasę i sobie ten klej kupiłem.Siedzę w domu z no?źyczkami , tnę i sklejam gumy teraz. To jakaś dziwna firma handlujaca jakimiś nano wynalazkami.Klej jest tu:http://peferco.nl/webshop/Jako industrielijm.Na targach było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Chyba nie reklamuję. Nie u?źywam tego. Ale jest http://allegro.pl/klej-do-gum-przynet-kropelka-i2210716812.h tml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Cześć. Przynęty gumowe są wykonywane z tzw. Silikonu kauczukowego. Najlepiej kleić je tym samym materiałem lub specjalnymi preparatami. Silikony kauczukowe są produkowane w wielkiej r?ł?źnorodności , są przeznaczone do r?ł?źnych zastosowań i posiadają r?ł?źne parametry techniczne. Z tego co pamiętam są r?łwnie?ź dostępne barwniki do tych silikon?łw.Polskim producentem jest firma Silikony Polskie z Nowej Sarzyny a produkt występuje pod nazwą GUMOSIL. Tym gumosilem mo?źecie nie tylko pokleić rybki , ale tak?źe robić własne. Dobrze zrobiona forma wystarczy na wykonanie tysięcy sztuk. POWODZENIA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi