Skocz do zawartości

Czym kleić przynęty miękkie?

Rekomendowane odpowiedzi

To topienie mnie jakoś nie pasuje.

Cyanoakryle r?łwnie?ź.

W archiwach doszukałem się czegoś takiego:

http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html

Ale miniaturka jest strasznie mała i nie spos?łb doczytać się co to za firma.

• Like 1

Lutownica jest dobra, ale mnie najbardziej sprawdziła się siatka wolframowa na palnik kuchenki. Kładziesz siatkę, nagrzewasz, gasisz palnik, obie części gumek w dwoje szczypc?łw, przykładasz do niej na moment i zespalasz. Nie ma przypalenia, zesztywnienia itp. Niekt?łre udały mi się tak, ?źe wyglądają jak fabryczne połączenia dziwnych kształt?łw i kolor?łw. :unsure:

Jest jeden problem. Wolframowe siatki nie występują u sprzedawc?łw kuchenek. :angry: O pomyśle usłyszałem od znajomego, siatki szukałem p?łł roku. Znalazłem u kole?źanki mojej mamy, zachowała ze starej kuchenki gazowej. :huh:

ja uzywam stacji lutowniczej hot-air

wybieram odpowiednia dysze

temperature powietrza ustawiam r?łzne od 160-200C

uszkodzone miejsca uzupelniam podobnym materialem (wtapiam)

trzeba sie troche wprawic

- moc strumienia goracego powietrza

- odpowiednia temperatura

- cierpliwosc

- wprawiona reka

da sie naprawic kazda przynete gumowa

(a sa takie co kosztuja po 50zl/szt)

wady

- podczas naprawy gdy roztapia sie guma, wydziela sie paskudny zapach

- jesli za mocno stopimy przynete to sie odksztalci

To topienie mnie jakoś nie pasuje.

Cyanoakryle r?łwnie?ź.

W archiwach doszukałem się czegoś takiego:

http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html

Ale miniaturka jest strasznie mała i nie spos?łb doczytać się co to za firma.

http://allegro.pl/klej-do-gum-przynet-kropelka-i2060270253.h tml

U?źywałem kiedyś. Skleja super ale w warunkach domowych tzn. guma musi być idealnie sucha. Nad wodą lepiej sprawdza się super glue :unsure: :D

• 1 miesiąc temu...

:D to teraz ja się pomądrzę :D

Je?źeli chcesz się gumiakami w domu pobawić to potrzebny będzie skalpel, igła osadzona na czymś co pozwoli na jej rozgrzanie i trzymanie ręką, świeczka taka do podgrzewania herbaty (nie dymi/kopci), stare gumy, kt?łre będą po roztopieniu wypełniały ubytki.

Dlaczego napisałem, ?źe się pomądrzę :D dlatego, ?źe kiedyś, kiedy pierwsze gumy trafiły do Polski były tak tanie, ?źe stać było na nie dzieciaka, kt?łrym wtedy byłem. Na początku to nawet nie wiedziano jak na nie łowić :D słyszałem nawet wersję, ?źe twistera zakłada się jak zwykłego robala, rzuca na grunt i czeka na branie :D :D :D

Jak ju?ź pokazały sie gł?łwki, oczywiście beznadziejnej jakości to się okazało, ?źe te gumy nawet się jakoś poruszają w tej wodzie. Jedne poruszały się lepiej inne gorze, a jeszcze inne w og?łle. Z tymi kt?łre poruszały się gorzej lub w og?łle coś trzeba było robić, bo przecie?ź do śmieci nie polecą.

Przede wszystkim koniecznością było zmiękczanie ogonk?łw. O ile guma była prosta i jej ogonek nie pracował to w rękę szła igła i rozgrzaną nacinało się ogonek w kilku miejscach oraz korygowało ustawienie płetwy, ?źeby było zbli?źone do 90 stopni. Je?źeli mieliśmy obcinkę ogonka i poszarpany korpus w innej gumie to w ruch szedł skalpel. Cięło się gumę w tych miejscach gdzie z dw?łch miała powstać jedna - korpus z jednej ogon z drugiej.

Brało się te dwie części w jedną i druga rękę i przykładało z obu stron płomienia. Plastik się roztapiał i trzeba było szybko je do siebie przyło?źyć i dmuchać, mocno dmuchać, ?źeby plastik wychłodzić. Włala! P?łźniej zacząłem sobie robić gumy dwukolorowe. Ogon z czerwonego twistera, a korpus z ?ź?łłtego i odwrotnie. Stare gumy, kt?łre nie nadawały się do niczego innego słu?źyły jako wypełniacz. Jeśli coś mi się nadpaliło (guma z p?łźno wyjęta z ognia) to odcinało się kawałek starego gumiaka, roztapiało i wlewało w ubytek.

Jak mnie poniosła fantazja to powstawały taki potworki, na kt?łrych widok nie tylko ryby uciekały :D.

Pamiętam te?ź jak zobaczyłem Stormy z powytapianymi gł?łwkami w korpus. Takie przynęty sam robiłem z Manss'?łw. Wycinając dziurkę w gł?łwce gumy, wbijając hak i zalepiając kawałkiem, kt?łry pozostał. Gumy całkowicie zmieniały akcję i robiły fikołki na przeszkodach, dzięki czemu więcej ich w pudełku zostawało, a mniej na zaczepach.

P.S Ten wątek chyba powinien być w majsterkowaniu :D

Witam to teraz ja sie podłacze i troszke pomądrze. Osobiście do naprawy wszelkich gumiak?łw u?źuwam małej lutownicy transformatorowej i jak dotąd nie znalazłem nic lepszego. Bardzo łatwo i bezpiecznie. Powstała spoina jes mocna i nie zmienia pracy gumy, łączy trwale wszystkie rodzaje gum - nie wspominając o estetyce. Dowolnie mo?źna ciąć i ponownie sklejac ze soba r?ł?źne kolory gum , tym samym komponować własne i nipowtarzalne kompozycje. Za pomoca lutownicy mozna wygładzać powierzchnie, nadtapiac w celu zmiękczenia. U?źywałem r?ł?źnych klej?łw ale sie nie sprawdziły( powstawały przegrubienia i przesztywnienia, lub nawet rozpuszczały gumę) Klej ma tylko jedną przewagę nad lutownicą mo?źna go stosować dorźnie nad wodą ,lutownicy niestety nie. Troszke praktyki i po prostu bajka!!! :unsure: Sprub?łjcie sami ,ja to robię od kilkunastu lat!!! Aaaa i jeszcze jedno nie wyrzucajcie gum z urwanymi ogonkami, pogryzionymi korpusami bo po sezonie w długie nudne zimowe wieczory mo?źna fajnie sie pobawić i z tych odpad?łw posklejac fajowe gumki :mellow: Polecam.

• 3 tygodnie później...

Czym kleić przynęty miękkie typu rippery i inne?

Wiem ?źe mo?źna zgrzewać, ale nie zawsze zdaje to egzamin.

Szczeg?łlnie przy dro?źszych przynętach typu ?źaby, savagegear Soft 4Play szkoda mi jakoś topić i nadpalać cięcia.

Wczoraj byłem na targach wędkarskich w Groningen.

Siedział tam sobie grubawy jegomość ze stolikiem poprzecinanych gumowych przynęt.

Sprzedawał klej.

Przy mnie przeciął na p?łł jakiś gumowy pasek zębaty , coś jak pasek od alternatora i pompy w aucie.

Nani?łsł mikro kropelkę tego kleju na krawędź rozcięcia po czym rozprowadził ją na całej przeznaczonej do klejenia powierzchni w istotny jak się okazało spos?łb.

Tak jakby zamykało się ksią?źkę , wypychając klej przed stykajacymi się za nim ściankami.

Sekundę p?łźniej poprosił mnie o rozerwanie paska.

Nie dałem rady. :huh:

Pewnie jakbym się zaparł nogami to by puściło ale i tak byłem w szoku.

Oczywiście od razu wyło?źyłem kasę i sobie ten klej kupiłem.

Siedzę w domu z no?źyczkami , tnę i sklejam gumy teraz. :lol:

To jakaś dziwna firma handlujaca jakimiś nano wynalazkami.

Klej jest tu:

http://peferco.nl/webshop/

Jako industrielijm.

Na targach było taniej.

Cześć. Przynęty gumowe są wykonywane z tzw. Silikonu kauczukowego. Najlepiej kleić je tym samym materiałem lub specjalnymi preparatami.

Silikony kauczukowe są produkowane w wielkiej r?ł?źnorodności , są przeznaczone do r?ł?źnych zastosowań i posiadają r?ł?źne parametry techniczne.

Z tego co pamiętam są r?łwnie?ź dostępne barwniki do tych silikon?łw.

Polskim producentem jest firma Silikony Polskie z Nowej Sarzyny a produkt występuje pod nazwą GUMOSIL.

Tym gumosilem mo?źecie nie tylko pokleić rybki , ale tak?źe robić własne.

Dobrze zrobiona forma wystarczy na wykonanie tysięcy sztuk.

POWODZENIA !