Skocz do zawartości

Napinacz do nici - jak zrobić?

gazoon

Rekomendowane odpowiedzi

Zrób stojak z dwóch desek,jedna w pionie a druga w poziomie.

Tą pionową przewiercasz i montujesz pręt gwintowany (fi 6) nakładasz podkładkę,szpulę,podkładkę,sprężynkę i nakrętkę (najlepiej motylek)przydałoby się jakieś ruchome oczko prowadzące nić.

Postaram się wkleić jakieś fotki.

gazoon

Na początku zabawy z rodbuildingiem zakupiłem to pierwsze ustrojstwo , a że z flyffishingiem też mam do czynienia to po 15 minutach nawijarka miała już nowe zastosowanie :mellow: i tak pozostało do dzisiaj. Nawijarka moim zdaniem lepiej spełnia to zadanie. Jest wygodniejsza w użyciu.

Na zdjęciach jakie zamieszcza się na forum widzę często bardzo duży prześwit między poszczególnymi nawojami omotki. Wygląda to to obciachowo. Mi sie to nie zdarza bo podczas nawijania od razu to niweluje przesuwając nawijarkę tak aby powstający nawój dociskał poprzedni. Dzięki temu omotka jest gęsto spakowana.

Gazoon nie kombinuj bo tylko zmarnujesz czas chyba że aż tak lubisz rękodzieło :mellow:. Też kombinowałem ze sprężynkami i podkładkami w końcu kupiłem od Sergiusza gotowy napinacz Flexcoat ten z forty no 1 i po problemie działa i ułatwia zabawę, i nie wiem czy za ok 3 dzyszki :huh: jest sens kombinować.

• 3 lata później...

Koledzy, sorry za odgrzanie kotleta, ale chcialem spytac jakiej sredncy powinien byc trzpien na szpule nici do omotek? W swojej owijarce uzylem srednicy 4 mm ale to chyba za malo... mam zamiar przerobic ale nie wiem jakiej srednicy trzpien wsadzic zeby mialo to rece i nogi. Paczka z BRC z nicmi do mnie idzie i zanim dojdzioe chcialbym miec juz gotowa maszynke, Dzieki i piozdrawiam.

Wysłane z mojego PMP5780D przy użyciu Tapatalka

Koledzy, sorry za odgrzanie kotleta, ale chcialem spytac jakiej sredncy powinien byc trzpien na szpule nici do omotek? W swojej owijarce uzylem srednicy 4 mm ale to chyba za malo... mam zamiar przerobic ale nie wiem jakiej srednicy trzpien wsadzic zeby mialo to rece i nogi. Paczka z BRC z nicmi do mnie idzie i zanim dojdzioe chcialbym miec juz gotowa maszynke, Dzieki i piozdrawiam.

Wysłane z mojego PMP5780D przy użyciu Tapatalka

Jak do wieczora nikt Tobie nie zmierzy, to jak bede w domu to podesle ;)

U mnie napinacz wygląda tak:

20150614_220503.jpg

Śruba M5, po 3 szt, podkładek na szpulę: pomiędzy dwoma instaluję szpulkę, trzecia mocuje sprężynę dociskową, a wszystko zamyka nakrętka motylkowa. Karetka ze szpulami i druga z przodu z trzema wodzikami są przesuwane po całej długości wrappera po aluminiowych prowadnicach.

• Like 2

• 7 lat później...
  • 3 tygodnie później...

Myślałem nad gotowcem jednak dusza majsterkowicza zwyciężyła. W czasie roboty poległa deska do krojenia z Ikea, aluminiowe profile do ledów (bo akurat zalegały), stare przelotki, kawałek sklejki i resztka podłogi (ładna, dębowa:). Robiłem jak mi się podobało. Cały wraper to zmiana jakościowa w porównaniu z ponacinanym pudłem i książką :)

post-68582-0-85669200-1672345944_thumb.jpg

post-68582-0-15295100-1672345975_thumb.jpg

post-68582-0-48072400-1672345986_thumb.jpg

post-68582-0-40800800-1672345997_thumb.jpg

• Like 5

Można.. można! Bardzo pomocna może być - jest :) - odmiana z ostatnią przelotką umocowaną na wysokiej, elastycznej "wędce"  stojącej od ciebie patrząc za blankiem.  Spróbuj, a różnicę z mety zauważysz..