Skocz do zawartości

dobór wędki

MarcysTorun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do bardziej doświadczonych koleg?łw pytanie, czy spotkaliście się kiedyś z wędka o tyle uniwersalną ?źeby nadawała się do łowienia na wisle przynętami na gł?łwkach do 30g ale nie będzie za sztywna do łowienia na jeziorach przynętami na gł?łwkach 5g, dodam ?źe bardziej intersekcja mnie wędki niezbyt wysokiej p?łłki:)

pozdrawiam

chodzi mi o zwykły spinning, nie cast. dodam r?łwnie?ź ?źe bardziej interesują mnie kije kt?łre mieliście i macie i wiecie ?źe taki model nada się do takiego łowienia, ale te?ź nie oczekuję ?źebyście doradzili jakiś kij na siłe, bo teoretycznie mogę kupić 2 kije gorszej kalsy jeden z z większym cw drugi z mniejszych, chocia?ź nie ukrywam ze bardziej zale?źało by mi na kupnie jednej wędki:) pozdrawiam

Jak się uprzeć, to znajdzie się kije, kt?łre to powiedzmy prawie pogodzą. Na rzekę chodzę czasem z Talonem 100MXF2 do 28 gram. Kij 3,05 m i trzeba się nastawić na długie kije, bo te mają większy zakres cię?źaru rzutowego. Poni?źej 2,7 m chyba nie ma co nawet kombinować.

Rzeczony kij obsługuje mi, jak trzeba i gł?łwki 25 gram (i problemem nie jest tyle wyrzut, co op?łr jaki daje podbijanie takiej gł?łwki z niemałą gumą w nurcie) i 5 gram, choć tu lepiej zaczynać przy 7 g.

Tyle, ?źe ten kij to ju?ź najtańszy nie jest. W segmencie popularnym mo?źe być problem. Między innymi ze względu na długość, bo o ile łatwo znaleźć dobre tanie kije do 2,7 m to dłu?źsze jest problem. Ekonomicznie, z zało?źeniem, ?źe trzeba będzie coś jednak z tych gram?łw przyciąć te?ź bym szukał coś z Kongera z serii World Champion. Bardzo udane kije.

Tyle, ?źe nie wiem czy ma to sens. Bo jak chcesz na dwa r?ł?źne łowiska to naprawdę lepiej kupić dwa kije. Na przykład jedną u?źywkę za grosze.

oo i zapomniałem dodać ?źe właśnie chodzi mi o kr?łtki kij do łowienia z łodki. Jak narazie łowiłem teamdragon silver edition 2,7 do 28g i spisuje się świetnie , ale przy podbijaniu przynęt na gł?łwkach 20g jest to ucią?źliwe bo po całym dniu boli ręka w nadgarstku, mam do wydania 300zl a napisałem ?źe szukam kija z ni?źesz p?łłki bo jak przeglądam giełdę to u?źywane kije ludzie sprzedają za blisko 1000zł i chciałem uniknąć takich propozycji:P