Koza11 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) https://humminbird.johnsonoutdoors.com/fish-finders/helix?jo-page=2 Z klasą, grzecznie, bez podgrzewania atmosfery wrzutkami.Nowe przetworniki z nowymi kryształami, powiększenie zasięgu Mega do 200ft na stronę, do tego przyszyte update ostatnie poprawiające precyzję odczytów głębokości. Oprócz tego nowe Solix G2 Edytowane 7 Listopada 2018 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Niestety, nowe przetworniki nie są kompatybilne z dotychczasowymi Helixami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Tak, tutaj Lowrance ma przewagę w postaci kompatybilności ducerów AI od HDSlive z Carbon/Evo3Jestem ciekaw realnego zasięgu obrazowania w Mega, bo to zdaje się główny ficzer tych wypustów. Nie wykopałem (jeszcze?) żadnej informacji o prockach i innych upgrade w stosunku do gen2, rozdzielczości zostały takie same, czyli wszystko wskazuje na modne ostatnio pudrowanie i dodawanie nowych ducerów. I co ciekawe nie znalazłem żadnego promo filmowego, nic- cisza. A tu fizyczne porównanie ducerów Mega i Mega+https://postimg.cc/hfZWGzQR Edytowane 7 Listopada 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Może wynika to z pośpiechu wobec wprowadzonych nowości przez L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 W końcu września widziałem wpis w USA, że HB zarejestrowało znaki Mega....+, dwa dni temu ktoś tam pisał w sprawie plotek do centrali HB i powiedzieli, że nic nie zamierzają........Pewnie tak jest jak piszesz - każda akcja wywołuje reakcje. No i raczej jest tak jak u Navico, nowe ducery a reszta to raczej kosmetyka, a realną nowością jest rozmiar 8 cali w Helixie G3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgadzam się z Tobą, to kosmetyka.Ciekawe, czy analogicznie będzie z Solixem G2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Śmiem twierdzić, że tak. Gen 1 miał soft z Onixa, nie wierzę w rewolucję- ale to czas pokaże . Tutaj w grę wchodzi jedynie ducer i poprawienie dokładności odczytów z 2D/skaczącego dna na płytkiej wodzie w obrazowaniu 2D. Wielu wędkarzy z USA skarżyło się na to, jest nadzieja że się to zmieni na lepsze. No chyba, że wyposażą solixy w możliwość obrazowania typu Live, które jest już dostępne jako licencja od Garmina/Airmar.Obrazowanie obrazowaniem, a najwięcej dla jakości obrazu robi rozdzielczość, nie znalazłem info o tym dla solix 15, czyli może okazać się że zostało bez zmian. Ciekawostka to taka, że rozmiar 8Helix ma robić z tymi nowymi ducerami, czyli za nieco mniej niż 9 możesz mieć mniejszy ekran i teoretycznie lepsze obrazowanie bo ani rozmiar ekranu, ani jego rozdzielczość moim zdaniem nie pozwolą wykorzystać zalet nowych przetworników. Edytowane 7 Listopada 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Mega dostępne będzie teraz też z rozmiarem 7. Czyli unifikacja przetworników. Marketingowo - pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Ciekawe, czy to tylko kwestia softu była- z zewnątrz echa chyba się nie zmieniły..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Tak patrzę na te suche dane techniczne i przyjmując nawet, że są błędy na stronie HB w rodzajach przetworników, dla 7 zasięg mega SI to 75ft. Od 8 w górę jest to 400ft. Także na plus w 7 wyższa częstotliwość, choć okrojona. Za to może nowy przetwornik będzie miał dedykowane DI, a nie składane przez soft. Rozmiar 8 natomiast jest ciekawy o tyle, że ma dwa sloty SD, także można zbierać logi oprócz mapowania na zero lines. Do tej pory trzeba było sięgać po 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Tak, dwa gniazda SD to zawsze lepiej niż jedno.8 cali dzieli budę z 9 cali, czyli jednak jakieś zmiany są w gabarycie urządzeń większych. Widziałem info- ale nigdzie nie potwierdzone, że nowe ducery mogą robić z G2 po stosownym update. , to pewnie się wyjaśni lada chwila.Ale poza nowymi ducerami zmian w echach praktycznie nie ma. Ciekawe czy Solixy dostaną coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Coś poszło HB nie tak z G3- wycofano z handlu w USA modele combo SI- ponoć są problemy z przetwornikami Mega Imaging+. Modele DI są osiągalne. Czyli wrzucono na front walki eletronicznej urządzenia nie do końca sprawdzone - jako odpowiedź na działania marketingowe Navico. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Wykopki internetowe- Megaimaging+ Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) CD. Robi to wrażenie. Zwłaszcza zasięg.Tradycyjnie dla Mega- czar pryska na głębokiej wodzie, choć i tak nie jest źle. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 No i są pierwsze filmy na yt helix 12 mega+ si g3..generalnie Ja nie dostrzegam różnicy względem zwykłej wersji mega,(przede wszystkim zasięg) imo daleko od hucznych zapowiedzi filmików mega+ itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 No i są pierwsze filmy na yt helix 12 mega+ si g3..generalnie Ja nie dostrzegam różnicy względem zwykłej wersji mega,(przede wszystkim zasięg) imo daleko od hucznych zapowiedzi filmików mega+ itd Film zdecydowanie za krotki zeby duzo pisac ale jak dla mnie 2D jak i DI lepiej sie prezentuje od GN2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Ciężko powiedzieć @film czemu tak jest- nie widziałem zabaw w ustawienia wyświetlania, a HB ma i to sporo: chirp, kontrast, czułość,szybkość przesuwania. Każdy z tych parametrów zmienia mocno jakość obrazu, nie wykluczam rasowania ujęć pod konkretnego screena(tych z USA), a co na rybach trudno uzyskać, niemniej detalizacja jest, zasięg jest, czystość obrazu jest.W USA tym czasem dość mocne zainteresowanie plikami z aktualizacji 18.2 do SS3D, ponieważ update 18.3 dla niego wyrwało zęby StructureScan. Obraz jest rozmyty i nieostry. Coraz więcej ludzi o tym pisze.Active Imaging w 800khz nie mam, nie wiem czy kupię. Pisałem do testerów Navico i raczej zgodni są, że poprawa jest, ok ale na 25m/strona. A to, że widać zarysy struktury daleko od łajby, na dużej głębokości plusem jest. Nie wiem natomiast czy ma sens na rybach.Mam nadzieję, że chłopaki z Paderborn zrobią test porównawczy flagowców i nawet płatny- z chęcią obejrzę. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Cos dla zainteresowanych:https://www.facebook.com/349662675130207/posts/2028680567228401/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Wreszcie jakiś konkret...Nie doprosiłem się o logi w USA- te od super obrazków- ich właściciel(?) spławił mnie, pisząc że nie może dać mi ich bezpośrednio.Obiecał przekazać prośbę o dane do naszej dystrybucji- bo to jakiś menago HB był.....także średnio to widzę.Nie chodzi o chęci, ale o brak G3 u nas. Chciałem sprawdzić w programach do batymetri, czy jest to faktyczne upgrade danych, czy głównie wyświetlania - jak w sprzętach Navico w 3in1/2in1 Edytowane 8 Lutego 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Wreszcie jakiś konkret...Nie doprosiłem się o logi w USA- te od super obrazków- ich właściciel(?) spławił mnie, pisząc że nie może dać mi ich bezpośrednio.Obiecał przekazać prośbę o dane do naszej dystrybucji- bo to jakiś menago HB był.....także średnio to widzę.Nie chodzi o chęci, ale o brak G3 u nas. Chciałem sprawdzić w programach do batymetri, czy jest to faktyczne upgrade danych, czy głównie wyświetlania - jak w sprzętach Navico w 3in1/2in1W miejscu gdzie mieszkam pogoda nie rozpieszcza ale jak sie poprawi to wrzuce cos od siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 W miejscu gdzie mieszkam pogoda nie rozpieszcza ale jak sie poprawi to wrzuce cos od siebie.Jakby co, będę mógł prosić o jakiś plik .dat do analityki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojdi83 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Fajny filmik.. Jestm przed zakupem Helixa 9 CHIRP MEGA SI + GPS G3N.Jak ktoś będzie miał nowe filmiki lub informacje na temat tego echo to poproszę o zamieszenie na forum.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jakby co, będę mógł prosić o jakiś plik .dat do analityki?Tak nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Tak nie ma problemu.Super. Machnę porównanie mapy strukturalnej w dostępnych mi programach- czyli ACPro, Reefmaster ,SonarTRX i jeżeli zgodzisz się, to wrzucę ją w formie screenów tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Jaka jest różnica pomiędzy G3, a G3N ? Nastanawiam się na zakup Helixa ~7, może ktoś coś z własnego doświadczenia o tej echosondzie powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 N- networked: przyłącza ethernet, nmea 2000 jak sądzę. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Koza11
https://humminbird.johnsonoutdoors.com/fish-finders/helix?jo-page=2
Z klasą, grzecznie, bez podgrzewania atmosfery wrzutkami.
Nowe przetworniki z nowymi kryształami, powiększenie zasięgu Mega do 200ft na stronę, do tego przyszyte update ostatnie poprawiające precyzję odczytów głębokości.
Oprócz tego nowe Solix G2
Edytowane przez Maciej_KOdnośnik do komentarza
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi