tom_mich_ Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Część panowie ! Mam zagwozdke mianowicie mam silnik tohatsu 6 km 2014 r . Silnik od nowości ze mną i mam problem bo na wiosnę wymieniałem olej wlałem tak jak wskazuje bagnet a teraz mam go za dużo ... Co może być przyczyną silnik normalnie pracuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 jerkbait.pl-silniki-tohatsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 benzyna w oleju na 100 % gubi zapłon i stad takie jaja ,sprawdź świece na początek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tom_mich_ Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Co to znaczy gubi zapłon ? Świece ok . Co moze być tego przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Paliwo wlewa sie przez cylinder do miski olejowej,w dieslu jest tak jsk wtryski leją.a tu pewnie cos z zaplonem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Jeżeli pływasz głownie na niskich obrotach, "pyrkasz" to tak się może dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Paliwo nie zostało spalone i zamiast się spalić w komorze zostało "wessane " do oleju. Tak jak Psulek mówi na pewno dużo trolujesz "pyrkasz" i stąd te profity benzynowe w oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tom_mich_ Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Panowie jeden raz trollowalem jeden dzień więc myślę że to nie z tego ... A nawet jeśli bym pyrkal czy to jest normalne że paliwo się dostaje do komory smarowania ? Co z tym robić ? Dzięki za wszystkie sugestie i zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Pierwsze to sprawdź kompresję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 pompka paliwa leje [aliwo do gaznika i miski olejowejpompka do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Panowie jeden raz trollowalem jeden dzień więc myślę że to nie z tego ... A nawet jeśli bym pyrkal czy to jest normalne że paliwo się dostaje do komory smarowania ? Co z tym robić ? Dzięki za wszystkie sugestie i zainteresowanie Od jednorazowego trolingu nic się nie stanie. Paliwo i spaliny zawsze dostają się do komory korbowej, bo przedmuchów nie da się uniknąć. Jeżeli ktoś pływa cały czas na niskich obrotach i olej nie nagrzewa się do wyższych temperatur, to wilgoć i paliwo pozostaną w oleju i po pewnym czasie może nastąpić kumulacja. Małych ilości wilgoci nie zauważysz w postaci masła, bo obecnie powszechnie stosowane są inhibitory. Tak na prawdę musisz poobserwować co sie dzieje, możliwości sa dwie - woda albo paliwo. Może być jeszcze kwestia prozaiczna - może wlewałeś na zimnym a sprawdzałeś na gorącym. Olej zawsze się rozszerza pod wpływem ciepła i gorącego będzie więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Odgrzeje trochę temat.Kupiłem tohatsu 30 4t tydzień temu, pamiętam że sprawdzałem bagnet po zakupie i olej wyglądał ok. W tygodniu odpaliłem go z kumplem w beczce w celu sprawdzenia czy wszystko ok. Pochodził trochę w pozycji N i chwilkę (parę sekund na biegu). Dziś z nudów znów zerknąłem na bagnet i widać że olej rozrzedzony i czuć benzynę. Pamiętam że pompowalismy gruszka z 10 razy bo jakby słabo zaciagala paliwo. Czy to za dużo razy i moglo zalać wtryski i poszło do oleju czy ilość nacisniec gruszki nie ma wpływu? Proszę o pomoc bo to moja pierwsza spalinowka i jestem trochę zielony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Na pewno wymien olej..i kontroluj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Trochę rzeczy do sprawdzenia w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Czyli pompka nie jest przyczyną? Może jakieś konkretniejsze wskazówki co sprawdzić. Ile oleju wchodzi do takiej 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Jak spuscisz olej np.do butelki bedziesz mniej wiecej wiedzial.ile dolac..a pozniej patrzysz na bagnet ile dolac.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 evin, a coś konkretniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Powinna być naklejka na silniku, ile wlewasz oleju. Jeśli przybywa oleju to po spuszczeniu jego do butelki będzie więcej niż nominalnie w silniku i nie raczej nie może służyć jako miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Oczywiscie ze nie moze byc miarą,ale jezeli teraz ma "nadstan," na bagnecie spuszczajac do butelki np.litr wymieszanego oleju z benzyną,niech wleje czystego 0,7 lub nawet 0,5 litra i zobaczy na bagnecie,przeciez tam wchodzi max litr,nie mowimy tu o 100litrach,najwyzej opuści setke..lub doleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Pytanie cóż jest przyczyną obecności paliwa w oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Np.lejacy wtrysk.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Hmm, pytanie ile tego przybyło. Po pierwsze olej jak się rozgrzewa, to zwiększa objętość. Dodatkowo praca na niedogrzanym silniku to przecież lekkie lanie wtrysków właśnie, a silnik nie rozgrzany nie jest odpowiednio uszczelniony. Nie zaleca się kręcenia cały czas na wolnych obrotach właśnie z tego powodu. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 russian80 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dlatego wspomnialem o wymianie oleju i obserwowac,a czasem dac silnikowi w "rure" przepalic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Wolne obroty to ogólnie dziwne rzeczy się dzieją - w zeszłym roku miałem blisko na miejscówki i grudzień to pływałem już całe 3-4km w jedną stronę i co najwyżej się kręciłem, mało przelotów. Serwis na koniec sezonu - masło w korku. Ale nie spanikowałem i skojarzyłem fakty. W tym sezonie trasy były akurat dłuższe, ostatnie spłynięcie 10km, silnik dobrze zagrzany, masła 0. Więc na spokojnie, przepłynąć się normalnie i sprawdzić. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dzięki za jakiś trop ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Panowie a nie macie jakiejś instrukcji lub chociaż schematu do tohatsu 30 hp 2007? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
tom_mich_
Część panowie ! Mam zagwozdke mianowicie mam silnik tohatsu 6 km 2014 r . Silnik od nowości ze mną i mam problem bo na wiosnę wymieniałem olej wlałem tak jak wskazuje bagnet a teraz mam go za dużo ... Co może być przyczyną silnik normalnie pracuje .
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi