Skocz do zawartości

Tak było... może dlatego tak jest?

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem na otwarciu gigantycznej wystawy na Zamku Królewskim w Warszawie poświęconej Odzyskaniu Niepodległości (było na wysokim poziomie B) ).

post-52107-0-14259600-1541868589_thumb.jpg

Wśród ogromnej ilości wybitnych dzieł sztuki, dokumentów i fotografii opisujących ten temat, wypatrzyłem taką oto z targowiska w Halach Mirowskich w Warszawie z 1927 roku:

post-52107-0-13666100-1541868631_thumb.jpg

w tle, niepozornie wiszą wiślane łososie.

Niepodległość odzyskaliśmy, ale z takimi rybami to raczej nie ma szans :(  ;)

• Like 14

Muszę jeszcze coś dodać do relacji z tej imprezy.

Niby to takie nie wędkarskie, ale w sumie nasze hobby to często doznania emocjonalne i estetyczne, wykraczające daleko ponad proste określenie "sport wędkarski".

Rangę otwarcia tej wystawy podniósł krótki koncert muzyki polskiej na skrzypce i fortepian ... ale nie byle jakie skrzypce, tylko całkowicie oryginalne, pierwsze w powojennej Polsce skrzypce Stradivariusa!

Po raz pierwszy w życiu usłyszałem taki instrument na żywo.

I muszę Wam powiedzieć, że brzmienie tego instrumentu w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego to doznania trudne do opisania.

Ktoś się uśmiechnie na górnolotne słowa, ale ja naprawdę te emocje porównuję z "koncertem wschodzącego słońca nad taflą parującej wody" 

To trzeba usłyszeć i zobaczyć...nie jestem w stanie opisać. 

Miałem przyjemność porozmawiać dłuższą chwilę z maestro. Kiedy zapytałem go o jego emocje podczas grania na takim instrumencie w jego opisie, ale i w zachowaniu, geście i mimice wyczuwało się emocje bliskie ekscytacji ... no wiecie? jak na rybach! :)

Tutaj, przykładowy link o tych skrzypcach i filmiki z innych koncertów (to tak w komputerze 30% brzmienia) ... na otwarciu był również "tajemniczy" biznesmen, który zakupił ten instrument.

http://wyborcza.pl/7,75410,23676789,pudelko-za-wiele-milionow.html

• Like 6

Wydarzenie jakby nie patrzeć wzniosłe, a jeśli chodzi o foto z 1927 roku to jestem przekonany, ba wręcz jestem pewien, że tak ryby wyglądały w każdym kraju w tamtym czasie na każdym targu gdzie woda była niedaleko.

Jeśli o emocjach to zacytuję jeszcze siebie z innego wątku ;)

"Pozostając w temacie pieśni patriotycznej, zaprezentuję Wam wydawnictwo muzyczne, które otrzymali wszyscy goście otwarcia wystawy, o której pisałem w wątku

http://jerkbait.pl/t...atego-tak-jest/

post-52107-0-78949800-1541931950_thumb.j

post-52107-0-73741300-1541931962_thumb.j

Pięć płyt CD z kilkudziesięcioma utworami pieśni patriotycznych (mam nadzieję, że jakość fotki pozwoli odczytać tytuły).

Szczególna płytą jest piąta, na której jest 33, historycznych, oryginalnych, opracowanych cyfrowo wykonań Mazurka Dąbrowskiego (jest tam najstarsze zachowane w archiwach wykonanie na wałku Edisona z 1901r)

Wszystkim nam, najlepsze życzenia w dniu 11-go listopada"

• Like 4