BOB1 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Wczoraj byłem na otwarciu gigantycznej wystawy na Zamku Królewskim w Warszawie poświęconej Odzyskaniu Niepodległości (było na wysokim poziomie ). Wśród ogromnej ilości wybitnych dzieł sztuki, dokumentów i fotografii opisujących ten temat, wypatrzyłem taką oto z targowiska w Halach Mirowskich w Warszawie z 1927 roku: w tle, niepozornie wiszą wiślane łososie.Niepodległość odzyskaliśmy, ale z takimi rybami to raczej nie ma szans 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Muszę jeszcze coś dodać do relacji z tej imprezy.Niby to takie nie wędkarskie, ale w sumie nasze hobby to często doznania emocjonalne i estetyczne, wykraczające daleko ponad proste określenie "sport wędkarski".Rangę otwarcia tej wystawy podniósł krótki koncert muzyki polskiej na skrzypce i fortepian ... ale nie byle jakie skrzypce, tylko całkowicie oryginalne, pierwsze w powojennej Polsce skrzypce Stradivariusa!Po raz pierwszy w życiu usłyszałem taki instrument na żywo.I muszę Wam powiedzieć, że brzmienie tego instrumentu w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego to doznania trudne do opisania.Ktoś się uśmiechnie na górnolotne słowa, ale ja naprawdę te emocje porównuję z "koncertem wschodzącego słońca nad taflą parującej wody" To trzeba usłyszeć i zobaczyć...nie jestem w stanie opisać. Miałem przyjemność porozmawiać dłuższą chwilę z maestro. Kiedy zapytałem go o jego emocje podczas grania na takim instrumencie w jego opisie, ale i w zachowaniu, geście i mimice wyczuwało się emocje bliskie ekscytacji ... no wiecie? jak na rybach! Tutaj, przykładowy link o tych skrzypcach i filmiki z innych koncertów (to tak w komputerze 30% brzmienia) ... na otwarciu był również "tajemniczy" biznesmen, który zakupił ten instrument.http://wyborcza.pl/7,75410,23676789,pudelko-za-wiele-milionow.html 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Wydarzenie jakby nie patrzeć wzniosłe, a jeśli chodzi o foto z 1927 roku to jestem przekonany, ba wręcz jestem pewien, że tak ryby wyglądały w każdym kraju w tamtym czasie na każdym targu gdzie woda była niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Łososie łososiami i ale ten jesiotr... Edytowane 11 Listopada 2018 przez DanekM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 @BOB1 dziękuję Ci za relację. Niedawno po 40-tce zbadałem jak ważne są emocje w życiu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Jeśli o emocjach to zacytuję jeszcze siebie z innego wątku "Pozostając w temacie pieśni patriotycznej, zaprezentuję Wam wydawnictwo muzyczne, które otrzymali wszyscy goście otwarcia wystawy, o której pisałem w wątkuhttp://jerkbait.pl/t...atego-tak-jest/ Pięć płyt CD z kilkudziesięcioma utworami pieśni patriotycznych (mam nadzieję, że jakość fotki pozwoli odczytać tytuły).Szczególna płytą jest piąta, na której jest 33, historycznych, oryginalnych, opracowanych cyfrowo wykonań Mazurka Dąbrowskiego (jest tam najstarsze zachowane w archiwach wykonanie na wałku Edisona z 1901r) Wszystkim nam, najlepsze życzenia w dniu 11-go listopada" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi