Skocz do zawartości

pas biodrowy - opinie

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzewam, gdyż ostatnio sam stałem przed dylematem zamiany kamizelki na coś innego. Powód? Wszystko to, o czym pisali przedmówcy. Dla mnie najważniejsze: Liczba kieszeni- coś co miało być największą zaletą, okazało się  wadą. Stale czegoś szukałem, co strasznie irytowało, dyskomfort pleców po kilku godzinach łowienia, mimo zapakowania kieszeni minimalistycznie, na "lekko", wymuszenie każdorazowego zdjęcia kamizelki, celem dostania się do kieszeni na plecach. Po przestudiowaniu tego i kilku innych wątków nadal byłem w kropce. Zastanawiałem się nad sling packiem, oraz hip packiem. Wczoraj pojechałem do sklepu. Po przerzuceniu dużej ilości wszelakich "packów" wybór padł na Simmsa Waypoints Hip Pack w większej wersji.

IMG_3404.jpg?dl=0

IMG_3405.jpg?dl=0

Po przyjechaniu do domu i spakowaniu gratów do środka tak raczej na full, założyłem toto na siebie i muszę przyznać że leży bardzo stabilnie, nie ogranicza w żaden sposób ruchów (boczne kieszenie w kamizelce :angry: ) Trochę się z tym pokręciłem, odkurzyłem dom i skosiłem trawę w ogródku :lol: :lol: :lol: czasami zapominając że wisi mi to ustrojstwo na plecach. Cóż, zapewne całodniowe łowienie to będzie najlepsza weryfikacja.

IMG_3413.jpg?dl=0

Jednym z powodów dla którego zdecydowałem się akurat na ten model jest specjalna kieszeń na butelkę/bidon/termos, oraz troki do zamocowania bluzy, kurtki

IMG_3414.jpg?dl=0

Teraz pozostaje wybrać się na ryby.

Pozdrawiam

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Mój pas był ze mną tylko raz na rybach i przyznać muszę że jestem bardzo zadowolony. W moim subiektywnym odczuciu to rozwiązanie jest lepsze, niż kamizelka- oczywiście w warunkach jakich łowię: z brzegu. Pas jest wygodny. Nie krępuje ruchów, nie czuć obciążenia, pojemny i w końcu nie muszę niczego szukać. W kamizelce wiecznie przekopywałem kieszenie, zapominając gdzie co mam. Używałem Guide Vest. Jednakże kamizelkę sobie zostawię, gdyż :

A) przyda się do łowienia podczas brodzenia;

B )mam do niej sentyment;

C) będzie jak znalazł, gdy znudzi mi się pas[emoji4]

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Grzegorz78
  • Like 2

Zeszły sezon i poprzednie używałem zwykłej torby typu "chlebak", do kamizelki się nie przekonałem, duże kieszenie z przodu mi przeszkadzają. Od początku tego roku jestem nad wodą z pasem biodrowym od Direct Action, w sumie nie jest to pas wędkarski, bardziej tematy surviwalowe i militarne. W moim przypadku sprawdza sie nad wodą dobrze, na kilku godzinne wędrówki brzegiem Odry wystarcza. Dwa pudełka podwójne mieszczą się spokojnie, do tego banan i kanapka;) na gornej klapie można zamocować kurtkę lub bluzę. Dokumenty i jakieś drobiazgi też się mieszczą.

post-64843-0-84513800-1508231832_thumb.jpg

• Like 1

Ja używam takiego taniego http://allegro.pl/pas-biodrowy-superlite-93-14-000-dragon-i6965229956.html  ale wystarczy bo nawet pojemny. Wypchany mocno można obrócić do tyłu i wtedy fajnie podtrzymuje / nie wiem jak to napisać / po prosty plecy mniej bolą, bo zapięcie bardzo mocarne i paski szerokie. Jedyny mankament to zawsze zapominam, zbyt głęboko brodzę i jedynie piersiówka nie cierpi.

• Like 1

Tutaj na zdjęciu mam wspomnianą Umpqua ledges 650 Jak by jeszcze kogoś interesowało. Wypchana naprawdę konkretnie.

http://jerkbait.pl/uploads/monthly_07_2017/post-50739-0-98441300-1500316555.png

Ta Umpqua to chyba najbardziej kozacki pack. Od kilku lat spoglądam na niego, nie mogę się tylko zdecydować czy 500 czy 650. Twój wydaje się na prawdę duży, nie wiem czy nie wolał bym 500. Co tam masz zapakowane jeśli nie tajemnica? Pytam bo łatwiej sobie wyobrazić jego pojemność :-)

Nie pack duży tylko @bezi mały ;P a poważnie to pojemność podobna do Simms headwaters guide hip pack - 4 pudełka, zapasowa szpula albo dwie, fajki jakaś drobnica. Jak dla mnie plusem Simmsa jest kształt, Umpqua przez to że jest miękka "wisi" niżej i przy brodzeniu szybciej się moczy. No i Simms zajebiście działa jako podgłówek jak się zmęczysz w trakcie łowienia i chwila drzemki wpada :D

Dodatkowo przez to, że wisi działa trochę jak żagiel, przy głębszym brodzeniu w nurcie może przeszkadzać. Oczywiście, każda dodatkowa powierzchnia na brodzącym wędkarzu jest jak żagiel, ale Simms przez to że jest sztywny przylega bardziej do ciała i nie wisi jak na załączonym zdjęciu. Z @Pavko mamy identyczne Simms'y. Oprócz roli poduszki :) ten pas fajnie funkcjonuje jako podłokietnik dla wolnej ręki w czasie łowienia na nimfę. 

Ta Umpqua to chyba najbardziej kozacki pack. Od kilku lat spoglądam na niego, nie mogę się tylko zdecydować czy 500 czy 650. Twój wydaje się na prawdę duży, nie wiem czy nie wolał bym 500. Co tam masz zapakowane jeśli nie tajemnica? Pytam bo łatwiej sobie wyobrazić jego pojemność :-)

4pudełka, szpula i kołowrotek, dokumenty trochę żyłek, kanapka, litr pepsi, i masa drobnicy takiej jak przypony, chemia itp. I jeszcze jest miejsce. Teraz bym brał 500 zapewne, ma 1kieszen mniej i chyba by to wystarczyło. No ale cóż. Trzeba żyć z tym.

Skąd jesteś? Jak coś to mogę Ci dać do przymierzenia;)

Ja wziąłem 650 z racji tego, że lubię czasem wyskoczyć w jakiś mało dostępny teren i żeby mieć przy sobie wszystko na każdą okoliczność. Ale o ile jestem w stanie spakować tam kołowrotki linki i wszystkie typy much to później problem się robi z dodatkową wędka, ktorą też pasowało by mieć bo wszystkiego jednym patykiem nie ogarnę. A noszenie tuby nie zawsze jest wygodne i zamyka się błędne koło bo biorę uniwersalnie #5 lub #6 i nie potrzebuje już tak dużej torby. Ale generalnie produkt polecam. Jest świetnie wykonany, mi się podoba wizualnie i jest przemyślany pod kątem przeznaczenia. Wygodnie się to nosi.

Jak byś był na południu okolice Krakowa czy Katowic to dawaj znać. Za tydzień będę z nią nad Sanem.

• 10 miesięcy temu...

Witam. Przedstawiam mój ostatni nabytek: Fishpond Flint Hills Lumbar pack. Jest to niewielki pas biodrowy świetny dla minimalistów i na krótkie wypady:

Gg78B3wuS7ODc1Rrk1wtJg_thumb_12b1.jpg?dl

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12a8.jpg?

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12aa.jpg?

Wymiary takiego packa (mierzone) to:  szerokość: 23 cm

wysokość: 16 cm

grubość  : 10 cm

Waga na pusto tylko 250gr

57Ix3OVJRkelhWEWF5vhOg_thumb_12af.jpg?

Pack posiada dwie komory zapinane na zamek. W pierwszej mamy jedną dużą i dwie małe przegródki:

uOzo4cRORoyKmUcOyaDc4g_thumb_12ac.jpg?

W drugiej komorze znajdziemy główną kieszeń i dodatkowo jedną przegródkę:

Uz9kyHBDQem1Sqjc0ltwQw_thumb_12ad.jpg?

Mimo niewielkich rozmiarów pack jest pojemny i bez problemów mieści wszystko czego potrzebuję: dwa pudełka, zapasową szpulę z linką i inne szpargały:

IoDkpNmFQ7Ks8mdWI438vQ_thumb_12ae.jpg?

kqnuLFlSRhG17mndr%2BcMpg_thumb_12b0.jpg?

Całość waży 940gr

A jeżeli nie potrzebujemy zapasowej szpuli z linką to zyskujemy dodatkowo miejsce, a waga całości spada, w moim przypadku wynosi:

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12b3.jpg?

Pack jest świetnie wykonany. Osobiście bardzo mi się podoba styl firmy Fishpond. Posiada dodatkowo pas, który możemy przypiąć i przełożyć przez ramię, lub szyję, albo ze względu na niewielkie rozmiary użyć całości jako chest pack. Kupiłem go bo wkurzał mnie hip pack Simmsa w dużej wersji, którego mam i o którym pisałem wcześniej. Na pusto ten Simms waży już 900 gr, a ze względu na pojemność brałem czasami niepotrzebne klamoty, co go drastycznie obciążało. Ma tendencję do zwisania, co mnie osobiście drażni. Ze względu na rozmiar o wiele gorzej przesuwa mi się go na plecy i z powrotem. Z każdą wyprawą zaczął mi zwyczajnie przeszkadzać. Tego Fishponda praktycznie nie czuć. Po pewnym czasie zapomina się o nim. Jeżeli lubisz łowić mobilnie, na lekko, lub preferujesz krótkie wypady to polecam tego packa. Cena: prawie 1/3 mniej od Simmsa w większej wersji.

Pozdrawiam

• Like 2

Porównując z moim https://wedkuje.pl/n/pas-biodrowo-barkowy/96954 pas Salix wydaje się bardziej pojemny i funkcjonalny, ale "każdy ma swoich znajomych"... ;)  :)

Edytowane przez Alexspin

Kupowałem w tym duńskim sklepie: https://flyon.dk/fishpond-flint-hills-lumbar-pack-2

ale widzę że już go nie mają :) jest na jebaju, ale wysyłka z ameryki: https://www.ebay.co.uk/itm/Fishpond-Flint-Hills-Lumbar-Pack-Sand-Fly-Fishing/201399807178?epid=1537463096&hash=item2ee45d2cca:g:8SUAAOSwkvFadDyN

W tym momencie jest także licytacja używki na angielskim ebayu: https://www.ebay.co.uk/itm/Fishpond-Flint-Hills-Lumbar-Pack-Fly-Fishing/173511071509

Pozdrawiam

Dzieki. Moze mi sie uda kupić ten ze stanów. Bo Tobie sie nie odwidział albo nie znudził? ????????