Skocz do zawartości
  • 0

Suzuki DF9.9 - problem z diagnozowaniem usterki

krzysiek

Pytanie

Cześć,

Mam problem z poprawnym diagnozowaniem usterki w DF9.9, rocznik 2010.

Silnik w ślizgu, po ok. 1-2 minutach wchodził w tryb awaryjny, zapalała się kontrolka. Chłodzenie było, poziom oleju prawidłowy. ASO Suzuki w warunkach serwisowych nie było w stanie odtworzyć sytuacji. Oddałem silnik na serwis w Wawrze. Maciek wykonał przegląd olejowy, odrzucił hipotezę o awarii termostatu (prawidłowo otwierał się i zamykał), wymienił wirnik pompy wody, który był nieco zmęczony (Suza pływała m.in. na Wiśle). Silnik po serwisie testowałem w dwóch, godzinnych sesjach (na Wiśle i ZZ), głównie w ślizgu - wyglądało na to, że jest sprawny.

Od czasu testu (ok. 3 m-ce) silnik nie był używany. Niestety awaria, czy też sygnalizacja awarii pojawiła się ponownie. Po krótkim płynięciu na wysokich obrotach zapala się kontrolka, silnik wchodzi w tryb awaryjny. Po odjęciu gazu, wrzuceniu luzu i upływie kilkunastu sekund silnik pracuje normalnie, sygnalizacja się wyłącza.

Czy ktoś miał podobną usterkę. Macie jakiś pomysł? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1 poluzowany gumowy pierdolnik w srubie (ten co przekazuje naped ze spodziny na srube) ? kiedys w porzyczonej lodce silnik przestawal plynac po zwiekszeniu obrotow (tzn obroty rosly, ale lodka nie przyspieszala) - moze jakis czujnik to wylapuje? Czasami jak obroty zwiekszalo sie lagodnie to bylo dosyc tarcia i silnik plywal ok.

2 kiedys w moim prywatnym silniku odmawial wspolpracy na obrotach czasami - poki wolno plywal ok. koniec koncow okazalo sie, ze swiece byly winne - po wymianie wszystko 100% (ps mierzylem grubosc szczeliny, nie byly brudne etc hgw o co chodzilo).

• Like 1

• 0

A ja zacząłbym od montażu obrotomierza i sprawdzenia czy nie 'przekręcasz' silnika - z tego co pamiętam Suzi ma odcinkę na 6300RPM i wtedy przez chwilę kaszle/zdycha (mam DF20AES - wtrysk AD2018). Metodą 'naprawy' jest założenie śruby o większym skoku.

Obrotmierz kosztuje ok 40PLN , instalacja 10 minut i będziesz wiedział czy nie tu jest pies pogrzebany.

Nie wiem jak gaźnikowa Suzi, ale w mojej jest komp diagnostyczny i pojawił się zapis w logach, że nastąpiło odcięcie zapłonu z powodu osiągnięcia obrotów max.

Mariusz

• Like 2

• 0

1 poluzowany gumowy pierdolnik w srubie (ten co przekazuje naped ze spodziny na srube) ? kiedys w porzyczonej lodce silnik przestawal plynac po zwiekszeniu obrotow (tzn obroty rosly, ale lodka nie przyspieszala) - moze jakis czujnik to wylapuje? Czasami jak obroty zwiekszalo sie lagodnie to bylo dosyc tarcia i silnik plywal ok.

(...)

A ja zacząłbym od montażu obrotomierza i sprawdzenia czy nie 'przekręcasz' silnika - z tego co pamiętam Suzi ma odcinkę na 6300RPM i wtedy przez chwilę kaszle/zdycha (mam DF20AES - wtrysk AD2018). Metodą 'naprawy' jest założenie śruby o większym skoku.

Obrotmierz kosztuje ok 40PLN , instalacja 10 minut i będziesz wiedział czy nie tu jest pies pogrzebany.

Nie wiem jak gaźnikowa Suzi, ale w mojej jest komp diagnostyczny i pojawił się zapis w logach, że nastąpiło odcięcie zapłonu z powodu osiągnięcia obrotów max.

Mariusz

Oczywiście DF9.9 ma czujnik obrotów. Maciek też sugerował, że to może być przekroczenie wartości maksymalnej. W pierwszej chwili odrzuciłem taką możliwość, ale to ma sens. Ten skok obrotów może być na tyle łagodny, że nie jest oczywisty - uślizg wału względem śruby nie musi być duży. To by tłumaczyło, dlaczego usterka jest trudna do odtworzenia w warunkach serwisowych (być może niedostateczne obciążenie) i może nie występować z każdym pontonem. Faktycznie sensownie byłoby zmierzyć obroty, na pewno też sprawdzić, czy na innej śrubie jest tak samo.

(...)

2 kiedys w moim prywatnym silniku odmawial wspolpracy na obrotach czasami - poki wolno plywal ok. koniec koncow okazalo sie, ze swiece byly winne - po wymianie wszystko 100% (ps mierzylem grubosc szczeliny, nie byly brudne etc hgw o co chodzilo).

Wydaje mi się, że Maciek wymieniał świece. Dopytam.

Dzięki.

• 0

Mam identyczną sytuację. Śruba o skoku 11, rozwiązuje problemy. Dziesiątkę zakładam do trolla i wtedy zaczyna się czkawka przy max obrotach.

• 0

Odcinka na Hondzie polega na falowaniu obrotów z przerwami do momentu aż przykręcisz obroty a nie wchodzenie w tryb awaryjny.

W Hondzie tryb awaryjny występuje w momencie przegrzania silnika.

Po przegrzaniu wchodzi w stan awaryjny i po ostygnięciu automatyka silnika pozwala na dopłynięcie do portu na wolnych obrotach.

Edytowane przez nurek28