Skocz do zawartości

SKOKI 2018/2019

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Nastąpił wysyp bardzo dobrych i znakomitych skoków. Wielu skoczków, którzy prezentowali dotąd średnią formę, pokazuje wyraźny progres. Austriacy po raz pierwszy od lat mają zespół, a nie pojedynczych zawodników. Jedna dziesiąta "za wiatr" i byłby remis z Niemcami. Słoweńcy również uwierzyli w siebie i naprawdę dobrze zaczęli skakać. Do tego forma zawodników z Japonii, zwłaszcza to, co pokazali w drugiej serii, zasługuje na baczną uwagę.

Osobną historię piszą za to Norwedzy. Drugi konkurs drużynowy i druga wpadka. To może podciąć skrzydła... 

Piotr powinien chyba odpocząć od PŚ. Jego forma jest coraz bardziej zdestabilizowana. Liczyłem na to, że Zakopane będzie dla Niego powrotem do formy, takim punktem zwrotnym, jednak wyraźnie się męczy i brakuje Mu świeżości. Zresztą podobny problem pojawił się u Ryoyu. Trenerzy są na bieżąco, znają swoich skoczków i oni podejmą (oby właściwą) decyzję, jednak nie zdziwiłbym się, gdyby jakiś konkurs był tym zawodnikom "podarowany" i by mogli w spokoju odpocząć, skacząc tylko treningowo. Jako laik, który od wielu lat śledzi Puchar Świata widziałem kilka razy, że takie krótkie przerwy bywają zbawienne. Choć prawdą jest również i to, że nie zawsze i po takim powrocie niektórzy skoczkowie męczyli się jeszcze bardziej, niż wcześniej. Dużo zmiennych, do wielu informacji nie mamy dostępu, innych nie potrafimy właściwie zinterpretować. Jedno jest jednak pewne - tak jak miesiąc temu było trzech "pewniaków" do medali, a złoto było wewnętrzną sprawą Polski lub Niemiec, tak teraz oceniam, że jest sześciu kandydatów do medali i Polska wcale do faworytów nie należy. Będzie ciekawie B)

• Like 2

W Zakopanem trener raczej nie "podarował" zawodnikom konkursu, jednym forma przemija, innym rośnie. Royou już zmęczony, widać to, Żyła także. Ale pocieszam się formą Kubackiego, jest na górce. Sytuacja nieco zmienia się, Niemcy skaczą b.dobrze, Austriacy zaczynają się odnajdywać pod nowym trenerem... .

Szkoda tego młodego chłopaka co złapał kontuzję. Do telewizora gadałem dzisiaj po skoku Eisenbichlera -dlaczego nie skracają najazdu, zwariowali???

Januszu, złap za moderatorskie narzędzie i pogmeraj nim przy skoczkach ze Skandynawii. Prezentujmy wyższy poziom od komentatorów w TV. Szczególnie forumowa wierchuszka.

Nie zrozumiałem. 

Jeśli masz na myśli formę "Norwedzy", którą tu użyłem, to jest ona poprawna. Przy okazji, jak podają źródła, "Norwegowie" jest również formą poprawną. 

https://edytornia.pl/poprawnosc-jezykowa/norwedzy-czy-norwegowie

Nie pozostaje nic innego jak zapisać się na kursy językowe na uniwersytecie trzeciego wieku. Tam wybiją mi z głowy używanie słów Cygan, Żyd, Murzyn. W zamian dostanę certyfikat o dysleksji i dysgrafii uprawniający mnie do pisania jak popadnie. Muszę jeszcze wkuć na pamięć edytornię i zapomnieć, że na pisemnej maturze z polskiego w 1986 za trzy błędy ortograficzne dostawało się gola. Trzeba iść z duchem czasu. Przepraszam, postępu...

• Like 2