godski Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Dziwne, rybna woda i taki mały odzew. W zeszłym roku w czerwcu na 9 osób 7 metrówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Dziwne, rybna woda i taki mały odzew. W zeszłym roku w czerwcu na 9 osób 7 metrówek.Andrzej ile z ręki A ile z trolla? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Dziwne, rybna woda i taki mały odzew. W zeszłym roku w czerwcu na 9 osób 7 metrówek.Byłem nad Boren ...set razy, bo mieszkałem w Szwecji. Druga połowa czerwca to może być wyzwanie. Jezioro zaczyna zarastać i pojawiają się pływające wyspy zielska uniemożliwiające trollingowanie. Jak będzie ciepło to w weekend będzie mnóstwo lokalnych motorówek, które to zielsko rozjeżdża i będzie w całej wodzie.Dla mnie najlepszy czas na ta wodę to czas kiedy kwitnie rzepak i wszystkie pola wokół są żółte - przy normalnej pogodzie to druga połowa maja i początek czerwca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 18 Listopada 2018 przez Czechofil 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ciekawy punkt widzenia, bardzo trollingowy muszę powiedzieć. Bo jak ktoś łowi z ręki to czeka właśnie aż pojawią się te kępy roślinności żeby wiedzieć gdzie łowić. Jaka będzie zima w tym roku, jaka będzie wiosna w przyszłym, jak to wpłynie na rozwój życia w wodzie - to trudno przewidzieć planując wyjazd na ponad pół roku naprzód. Dla mnie Boren to jedna z najprostszych wód do łowienia w Szwecji dająca szansę na metrówkę nawet początkującemu wędkarzowi, technicznie po prostu banalna - jedyne czego na tej wodzie można się obawiać to wiatr bo ten może uniemożliwić wypłynięcie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ciekawy punkt widzenia, bardzo trollingowy muszę powiedzieć. Bo jak ktoś łowi z ręki to czeka właśnie aż pojawią się te kępy roślinności żeby wiedzieć gdzie łowić. Jaka będzie zima w tym roku, jaka będzie wiosna w przyszłym, jak to wpłynie na rozwój życia w wodzie - to trudno przewidzieć planując wyjazd na ponad pół roku naprzód. Dla mnie Boren to jedna z najprostszych wód do łowienia w Szwecji dająca szansę na metrówkę nawet początkującemu wędkarzowi, technicznie po prostu banalna - jedyne czego na tej wodzie można się obawiać to wiatr bo ten może uniemożliwić wypłynięcie Łowienie w tych kępach roślinności sprawdziło mi się we wrześniu chyba ze trzy lata temu. Było super bo trafiliśmy na świetna pogodę. Kilka fajnych ryb wyjechało na gumę jerky Dragona. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ciekawy punkt widzenia, bardzo trollingowy muszę powiedzieć. Bo jak ktoś łowi z ręki to czeka właśnie aż pojawią się te kępy roślinności żeby wiedzieć gdzie łowić. Jaka będzie zima w tym roku, jaka będzie wiosna w przyszłym, jak to wpłynie na rozwój życia w wodzie - to trudno przewidzieć planując wyjazd na ponad pół roku naprzód. Dla mnie Boren to jedna z najprostszych wód do łowienia w Szwecji dająca szansę na metrówkę nawet początkującemu wędkarzowi, technicznie po prostu banalna - jedyne czego na tej wodzie można się obawiać to wiatr bo ten może uniemożliwić wypłynięcie Pytanie - ile czasu jesteś w stanie machać bez odpoczynku przynetami 25-35cm?Ja mam dość po godzinie i muszę chwilkę odpocząć. trolling traktuje właśnie jako odpoczynek oraz efektywne wykorzystanie czasu kiedy zmieniam miejscówki.Poza tym latem nad Boren zdarzają się okresy zupełnej flauty - jak do tej pory nie udało mi się złapać nic sensownego w czasie flauty z zrzutu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 To już wiemy czemu taki odzew . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Byłem na Boren dwa razy.Za pierwszym razem w czerwcu gdzie przez cały tydzień żar z nieba (najgorętsze lato od 200lat) i flauta!Za drugim razem we wrzesniu gdzie trafiliśmy w totalne załamanie pogody i wiatr 5m/s do 10m/s. Kto był nad Boren ten wie jakie potrafią tam być fale przy takim wietrze. Gdybym miał się kierować tylko prognoza pogody to przesiedziałbym w domku dwa wyjazdy bo przecież pogoda nie taka jak być powinna.Mimo trudnych warunków łowiliśmy i wyjeżdżały ryby (nawet całkiem przyzwoite).W tym roku też pojadę . Edytowane 18 Listopada 2018 przez lukson 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Pytanie - ile czasu jesteś w stanie machać bez odpoczynku przynetami 25-35cm?Ja mam dość po godzinie i muszę chwilkę odpocząć.Uważam siebie za kalekę kondycyjną, ale żeby po godzinie kucać?! w łowisku gdzie mam świadomość występowania zacnych ryb?!Na jeziorku czerniakowskim w Warszawie to nam dość po 15-tu minutach to rozumiem Edytowane 18 Listopada 2018 przez BOB1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Andrzej ile z ręki A ile z trolla?O ile dobrze pamiętam to trzy z łapy. Wszystkie metry na przynęty 20-40 cm. Byłem nad Boren ...set razy, bo mieszkałem w Szwecji. Druga połowa czerwca to może być wyzwanie. Jezioro zaczyna zarastać i pojawiają się pływające wyspy zielska uniemożliwiające trollingowanie. Jak będzie ciepło to w weekend będzie mnóstwo lokalnych motorówek, które to zielsko rozjeżdża i będzie w całej wodzie.Dla mnie najlepszy czas na ta wodę to czas kiedy kwitnie rzepak i wszystkie pola wokół są żółte - przy normalnej pogodzie to druga połowa maja i początek czerwca Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJaki jest najlepszy okres na mamuśki na głębokim w zachodniej części jeziora? Pod koniec września było tam pusto - zero ławic czegokolwiek. Pytanie - ile czasu jesteś w stanie machać bez odpoczynku przynetami 25-35cm?Ja mam dość po godzinie i muszę chwilkę odpocząć. trolling traktuje właśnie jako odpoczynek oraz efektywne wykorzystanie czasu kiedy zmieniam miejscówki.Poza tym latem nad Boren zdarzają się okresy zupełnej flauty - jak do tej pory nie udało mi się złapać nic sensownego w czasie flauty z zrzutuWiele godzin dziennie bez problemu a kafarem nie jestem . 187 cm /79 kg wagi.Tak do 200 gramów . Przynęty 200+ to już inna bajka. 1-2 godziny dziennie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Dziwne, rybna woda i taki mały odzew. W zeszłym roku w czerwcu na 9 osób 7 metrówek. 7 metrówek na 9 osób przez tydzień to jest dobry wynik? Bez złośliwości. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 7 metrówek na 9 osób przez tydzień to jest dobry wynik? Bez złośliwości.Tak, śmiem tak twierdzić czytając relacje różnych ekip na przestrzeni lat. Wynik dużo powyżej średniej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Nie ma się co licytować ale te siedem metrowek, które padło podczas ostatniego wyjazdu z JB to ryby od 104cm do 112cm wiec to już dość odpasione sztuki. Dodatkowo padło ok 25 ryb w przedziale od 90-100cm! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 ...a powyższe wyniki osiągnięte przy letniej pogodzie jakiej najstarsi górale znad Boren nie widzieli - praktycznie non stop bezchmurne niebo i upały do 30oC, często właściwie bezwietrznie lub niewielka tylko fala... i tak przez cały tydzień!Można, da się? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Pytanie - ile czasu jesteś w stanie machać bez odpoczynku przynetami 25-35cm? savage gear reel eel 30cm motoroil + główka od 10 do 25 gr w zależności od głębokości - na Boren ta przynęta sprawdziła mi się najlepiej, w zasadzie można było łowić tylko na to. Ile czasu ? Tyle ile się chce dobrze dobranym zestawem baitcastingowym to żaden problem, po prostu rzucasz i zwijasz multiplikatorem - naprawdę trudno sobie wyobrazić prostsze łowienie. Przerobiłem naprawdę wiele łowisk w Szwecji i uważam że Boren jest jednym z najprostszych do łowienia i dających stosunkowo największą szansę na szczupaka +100 cm, przy odrobinie szczęścia metrówkę na Boren jest w stanie złowić każdy, choć oczywiście i tam zdarzają się okresy że ryby nie biorą ale to się zdarza na każdej wodzie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 7 metrówek na 9 osób przez tydzień to jest dobry wynik? Bez złośliwości. Shavt, nie warto Myśmy w tym roku mieli taką pogodę, jakiej w Laponii, ba w Szwecji, jeszcze nie widziałem. Niewiele jeszcze widziałem. Przyjmuję na wiarę, że jak na Boren i trudne warunki to wynik dobry, a porównywać wyników między akwenami nie w wolno/nie ma sensu - niepotrzebne skreślić Faktem jest, że szansa na grube ryby 120+ jest jak najbardziej realna, woda czysta, produktywność z ha jak na SE - duża, rosną szybko - wystarczy poczytać na stronie lokalnego Fiskeomerade, czy jak to się po ichniejszemu nazywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Ta szansa na 120+ mogłaby mnie zaprowadzić nad wodę typu Boren, tylko nie polubiłem łowienia na wielkie gumy.Byłem teraz w okolicach i ilość łódek jak na Szwecję sporo ponad normę więc woda na pewno ma potencjał na duże ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Panowie, Szukam informacji nt. możliwość wodowania łodzi w Boresberg'u.Z tego co pamiętam to nad rzeczką jest marina ale nie wiem jak wygląda możliwość skorzystania ze slipu? Jak z dostępnością i cena? Może znacie inne miejscówki?Jeśli jest ktoś aktualnie na miejscu i mógłby sprawdzić lub dopytać jak to wygląda będę wdzięczny za wszelkie informacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Tu masz slipy oznaczone. Więcej informacji nie mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Tu masz slipy oznaczone. Więcej informacji nie mam.Dzięki, że polubiłeś, bo sam to przeczytałem chociaż, zapomniałem o linku:) https://www.ifiske.se/karta-boren.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Witam Panowie, macie jakieś wieści z Boren? Wybieram się za tydzień i chętnie posłucham wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Odgrzeje kotleta. Czy termin 20.04-29.04 zakładając pogodę bez większych anomali, nie będzie za wczesny na szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Rozumiem, że celujesz w połowy szczupaków przedtarłowych? W tym terminie na wodzie może Cię jeszcze lód zaskoczyć. Były lata, że właśnie przed 1 maja lód dopiero schodził z jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 No właśnie. Tego się obawiałem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi