Skocz do zawartości

Wieczorne bzykanie

saw

Rekomendowane odpowiedzi

Co mi się wydaje ze lameta ołowiana była zbędna , tego typu przynęty lepiej sprawdzają się w wersji pływającej . Szkoda żeby tak pieczołowicie wykonany wabik leżał tylko w pudełku , moja propozycja jest taka przyklej tej muszce do przednich łapek kulkę styropianu na wodzie będzie wyglądała jakby próbowała się ratować z opresji , poza tym biały styropian da mocny kontrast kolorystyczny co powinno wpadać rybą w oko :mellow: .

Parę lat temu w jednym z Wrocławskich sklepów wędkarskich było można kupić plastikowe imitacje muchy miały zerowa pływalność po nadzianiu na haczyk powoli tonęły , kosztowały kilkadziesiąt groszy za sztukę parę sztuk kupiłem z czystej ciekawości ale nic konkretnego w moich wodach na nie nie złapałem za to kolega łapał na nie stale klenie jazie a nawet leszcze używając ochotkowych haków i olejku aromatycznego do ciast zrobił z nich naprawdę łowną przynętę . Nie tylko przynęta jest ważna ale też sposób jej prezentacji rybie . Muszka wyszła super teraz musisz tylko znależć sposób jak ją podać z tak lekkimi przynętami nigdy nie jest łatwo ale sposoby są :mellow: .

Ważka super. Tak na nią patrzę i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów z zacięciem ryb...?

hehehe będą.. :mellow: Dałem zbyt krótki haczyk, następną już taką do łowienia zrobię z dłuższym trzonkiem.

Kurde.Fajne te insekty.

Jakby jeszcze tak udało się odwzorować jętkę majową w formie takiego spinningowego wabika,to można w maju ćwikać kropki,jazie i klenie na równi z muszkarzami <_<

Waga ważki,1 gram, do rzutu już się nadaje.Ciekawe jak się zachowa przy rzucie,czy nie będzie efektu znanego muszkarzom łowiącym imitacjami z twardszymi skrzydłami (foliowe skrzydła np. jętek),czy nie będzie w powietrzu ,taka skrzydlata piękność, kręcić się i robić helikoptera :unsure:

Ale mucha i ważka i tak są ekstra zrobione :D