Skocz do zawartości

Shimano Sustain AX Spinning

Haku

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wyszukiwarka forumowa nie pokazała w sumie nic odnośnie tego kija. Wujek Google również milczy. Może ktoś posiada i chciałby się podzielić opinią? Chodzi konkretnie o model 269cm 7-35g. Trzymałem kij w ręku, robi dobre wrażenie - szybki, mocny. W sklepie sparowałem go z Pennem Pursuit III 4000. Co myślicie o takim zestawieniu? Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej przed wydaniem w sumie sporej kwoty. Liczę na Wasz porady

PS. kij do Odrzańskiego opadu głównie - główka 20/25g + guma

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie kijek zakupiłem i mogę podzielić się opinią. Jestem z niego bardziej niż zadowolony. Co dla mnie było bardzo ważne, kij nie gubi ryb. Wyjeżdżały na niego jesienne okonie w okolicach 30cm i mniejsze szczupaki. Nie było ani jednego spadu. Ostatnio trafiłem brzanę 68cm... Wędka pięknie amortyzowała każdy odjazd, a zarazem miała jeszcze spory zapas mocy. Śmiem twierdzić, że da sobie radę z sumkiem gdyby się trafił przypadkowo. Niby 35g górne cw ale u mnie obsługuje 20g główkę + guma 15g i ma jeszcze zapas. Taką gramaturą jestem w stanie spokojnie podbijać w Odrzańskim nurcie.

No dobra, były ohy i ahy to teraz jakiś minus:

Pierwszy wypad na ryby i odkleił mi się ozdobny węglowy pierścień przy uchwycie kołowrotka. Ciężko powiedzieć czy to jakaś wada egzemplarza czy serii. Zaniosłem kij na gwarancji i po 4 dniach odebrałem sklejony. Nie ma śladu, trzyma się mocno.

Generalnie polecam - kupiłbym jeszcze raz :)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam. Też noszę się z zamiarem kupna dokładnie tego kijka, jednak nigdzie nie jestem w stanie go pomacać. Powiedz jak kij zachowuje się podczas holu większej ryby, czy kij ugina się na znacznej długości czy podczas holu pracuje tylko jego górna część.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Panowie, poszukuję kija do łowienia z opadu 5-6 calowymi gumami z główkami 10-15g (łowienie na jeziorach z brzegu) i zastanawiam się nad Shimano Sustain AX Spinning 244cm 14-42g.

Przykładowo Cannibal 6" waży ok. 33g+10-15g ołowiu nieco przekracza max cw, do tego jakby człowiek chciał z całą mocą rzucić jak najdalej, nie chciałbym przeciążać lub co gorsze uszkodzić kija. Może do powyższych zadań lepszy byłby kij z oczko mocniejszym cw. Shimano Sustain AX Spinning 249cm 21-56g?

Proszę o opinie posiadaczy tych wędzisk, czy cw góra i dół jest dobrze opisane.

P.S Bardzo istotne też dla mnie jest to, czy bez piłowania stopki, uchwyt kołowrotka w kijach j/w przyjmie bez problemu slammera 260

Witam. Też noszę się z zamiarem kupna dokładnie tego kijka, jednak nigdzie nie jestem w stanie go pomacać. Powiedz jak kij zachowuje się podczas holu większej ryby, czy kij ugina się na znacznej długości czy podczas holu pracuje tylko jego górna część.

Pozdrawiam.

Z tego kija nie zrobisz paraboli. Pracuje raczej do połowy swojej długości. To nie jest typowy kij szczupakowy. Jest przeznaczony głównie do łowienia z opadu - raczej sandaczówka i w tym sprawdza się rewelacyjnie. Oczywiście można nim spokojnie porzucać blachą czy jerkiem ale najlepiej czuje się w opadzie. Do tej pory nie spadła mi z niego ani jedna ryba więc uważam, że jego praca pomimo braku parabolicznego ugięcia jest świetna ale co kto woli :)

Panowie, poszukuję kija do łowienia z opadu 5-6 calowymi gumami z główkami 10-15g (łowienie na jeziorach z brzegu) i zastanawiam się nad Shimano Sustain AX Spinning 244cm 14-42g.

Przykładowo Cannibal 6" waży ok. 33g+10-15g ołowiu nieco przekracza max cw, do tego jakby człowiek chciał z całą mocą rzucić jak najdalej, nie chciałbym przeciążać lub co gorsze uszkodzić kija. Może do powyższych zadań lepszy byłby kij z oczko mocniejszym cw. Shimano Sustain AX Spinning 249cm 21-56g?

Proszę o opinie posiadaczy tych wędzisk, czy cw góra i dół jest dobrze opisane.

P.S Bardzo istotne też dla mnie jest to, czy bez piłowania stopki, uchwyt kołowrotka w kijach j/w przyjmie bez problemu slammera 260

Tutaj ciężko będzie mi się wypowiedzieć bo jednak mój sustain jest dłuższy więc i praca tych kijów może się różnić. Generalnie mam cw od 7g ale powiedziałbym, że komfortowo zaczyna się łowić od 10g. W górę natomiast do 35g ale rzucałem trochę ciężej i dawał radę bez problemu. Tochę ciężej czyli w okolicy 40g - więcej nie próbowałem

Tutaj ciężko będzie mi się wypowiedzieć bo jednak mój sustain jest dłuższy więc i praca tych kijów może się różnić. Generalnie mam cw od 7g ale powiedziałbym, że komfortowo zaczyna się łowić od 10g. W górę natomiast do 35g ale rzucałem trochę ciężej i dawał radę bez problemu. Tochę ciężej czyli w okolicy 40g - więcej nie próbowałem

Dzięki za info.

Jakby ktoś jeszcze z użytkowników mających kije z cw i długością, które mnie interesują się wypowiedział byłbym wdzięczny. I tak jak wspomniałem wcześniej, jak wygląda sprawa z uchwytem kołowrotka, przyjmie bez problemu slammera 260 ?

Edytowane przez wilczybilet

Dzięki za info.

Jakby ktoś jeszcze z użytkowników mających kije z cw i długością, które mnie interesują się wypowiedział byłbym wdzięczny. I tak jak wspomniałem wcześniej, jak wygląda sprawa z uchwytem kołowrotka, przyjmie bez problemu slammera 260 ?

Nie miałem nigdy slammera w ręce. Pursuit III 4000 wchodzi bez problemu

• 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam, używa ktoś Sustain pod sandacza z łódki ??:) który z modeli będzie najbardziej odpowiedni na główki 15-20g plus guma 4-5 cali, jak się sprawuje ?:)zastanawiam się nad SSUSAX63ML1.9m (SH)*92g7-21g bo 7-35g może być już za cieżko. Ktoś ma ww. Model i może coś o nim powiedzieć ??:)

• 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...

Witam

Odgrzeje kotleta..

Czy miał ktoś przyjemność oglądać a może łowić najnowszą seria wedzisk Shimano sustain BX i podzielił by sie wrażeniami?

Po odgrzaniu kotlet zapewne trafił do zamrażarki. Ponieważ w dniu dzisiejszym poległ mój kijek głowacicowy, jestem zmuszony w trybie nie cierpiącym zwłoki wywlec temat, aby zasięgnąć porady. Nadaje się ten   Sustain BX  do "woblerowania". Proszę o jakiekolwiek informacje o modelu - 2.69m akcja moderate, cw 42-84g. Poległy to, Beast Master AX do 100g. Był prawie genialny - pomimo, że stary, ciężkawy i lecący na pysk  ;)  .