AAS Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 A ja polecam megabass hien niesamowicie szybki i czuły kij o szczytowej akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Karol ,Daiwa SKYRAY, STZ 631 MLFB-SV,-1\16 -3\8 oz.U mnie 4 lata tak jak piszesz ,okoń na ciężko ,i sandacz na lekkokilka patyków przerzuciłem,i ten jest no,1.Kupowałeś kij u nas czy import z Japonii ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fifi69 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Witam, szukam kija castingowego, który przeznaczony będzie do metody dropshot, coś seryjnego do 350zł, w gramaturze najlepiej do 18/20g, do kija przypięty będzie Shimano caius 151. Wstępnie wpadł mi w oko effzett x-zibit 5-20 czy to dobry pomysł? Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2020 przez fifi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) A łowiłeś już tym multiplikatorem? Bo ja trochę nim porzucałem i ...Edit. ... jakich ciężarków używasz, bo to nie jest król lekkich gramatur. Edytowane 20 Lutego 2020 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fifi69 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) A łowiłeś już tym multiplikatorem? Bo ja trochę nim porzucałem i ...Edit. ... jakich ciężarków używasz, bo to nie jest król lekkich gramatur. Tak łowiłem już wcześniej, ciężarki jakich używam to zazwyczaj 5-10g. Jeżeli chodzi o odległości to są zadowalające. Edytowane 20 Lutego 2020 przez fifi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki7878 Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Witam, zakupiłem zestaw pod sandacze multi to daiwa zillion tw hlc 1514 shl + kij dam Z1 7-30 2.1m . Pytanie do kolegów czy ktoś ma z was ten młynek i może mi coś o nim powiedzieć ? Edytowane 1 Marca 2020 przez Majki7878 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 koledzy budżet 1tys -1200 multik i kijek tak 15-20gram kijek najlepiej 210cm -230cm czy coś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupiec Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Ja mam akurat takiego dokladnie zillionka. Ostatnio z racji koronawirusa bylem z nim na testach. Sprawdzałem dolna granice i rzucalem 7gr plus guma 10cm i latalo na prawde spoko. Magnetyk na 3 byl ustawiony, docisk tylko żeby zredukowac luz na szpuli. Sparowalem go z kijem dragon cxt 198 5-25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Fox rage warrior 2 casting 10-30Uzywa ktos ?Lub psycho perch 8-32g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Znacie cos dluzszego pod sandacza .W cenie okolo 300zl .Abu ma dluzsze kijki w ofercie ale wiem jakz ich akcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Panowie, żeby nie tworzyć nowego tematu. Planuje zakup zestawu pod sandacza i szczupaka do 30 g.Powiedzcie mi, jeśli moim głównym celem będa sandacze to konieczny jest FC ?Czy ze stalową linką też połowie ? Być może to głupie pytanie , ale wolę zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Łowie na stalki i nie zauważyłem by sandaczowi przeszkadzała. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Plecionka stalowa 7X7 w igelicie (jest miękka) lub plecionka tytanowa nie przeszkadza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Dużo znajomych łowi przeważnie że stalkami i łowi ładne ryby.Jak żre to nie będzie zaglądał co tam dynda przy przynecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Lepsza miekka stalka niz fluoro 0.8-1mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 https://www.wedkarski.com/przypony/9033-przypony-spinningowe-light-surfstrand-1x19-dragon.htmlhttps://www.wedkarski.com/przypony/15794-przypon-quick-lock-7x7-surfstrand-classic-dragon.htmlhttps://www.wedkarski.com/przypony/6210-przypon-light-surfstrand-7x7-dragon.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Też łowię na stalki i nie widzę specjalnej różnicy zwłaszcza w brudnych zakwitnietych wodach. Inna rzecz, że często widzimy jak te duże odprowadzają przynęte do samej łodzi i w ostatniej chwili rezygnują z brania. Tu raczej chodzi o rodzaj przynęty jej pracy czy prezentacji. Przytoczę z własnego doświadczenia raczej podwórka, wody. Łowiliśmy wraz z kolegą pewnego październikowego dnia, ja na Skinnera GT podszarpowalem coś "ala" twichting złowiłem 8 szczupaków, kolega tym samym ani jednego. Innym razem kolega dostosował technikę prowadzenia złowił 7 a ja 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Sporo sandaczy mialem w tym sezonie na przynety sg line thru a jak wiadomo Jest tam dosc gruba stalka .Woda w zalewie dosc czysta .Jednak gdy nastawiam sie stricte na sandacza wiaze 2m odcinek fluoro 0.22-0.30 do plecionki lub przypon 0.40-0.50 o dlugosci 50cm zakonczony z jednej strony agrafka a z drugiej kretlikiem .Mysle ze fajnym polsrodkiem bylby taki przypon o grubosci 0.5-0.6 jednak tam gdzie lowie sandacze z opadu szczupak trafia sie rzadko predzej sum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Ja to raczej zastosuje uniwersalne rozwiązanie , skoro takiej różnicy nie ma. Szkoda stracić rybę i szkoda ryby z przynęta w pysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam mam kilka pytań do wprawionych kolegów... Czy są tutaj osoby używające castingu na nocne sandacze stosując przynęty w zakresie 6-20 gram + guma 3,5-5 cali ... Jak sobie radzicie z zatrzymaniem szpuli w momencie gdy nie widzicie lotu przynęty a czasem nawet momentu gdy ta wpada do wody ? Kolejne pytanie czy multik jest bardziej wytrzymały od zwykłej korby ? Pytania moje są związane bezpośrednio z chęcią złożenia zestawu który obsłuży łowienie na przynęty jak wyżej do tego może małe jerki 7cm. Aktualnie mam lamiglasa SI 843 i do tego TP. Ale mam ciągle odczucia że zestaw a najbardziej korba dostaje po dupie do tego ostatnio trafiam dużo sumów od okolo wymiaru do mojego rekordu ponad 2m ale złowienie suma w przedziale metr do metr trzydziesci nie stanowi problemu Kompletny zestaw chciałby zamknąć w kwocie 4 k i myślałem o CC 101 + talon albo st croix Za wszelkie rady z góry dzięki.Od razu odpowiem że nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w castingu ale ogarniam pstrągi z CC BFS i stąd też rozmyślam nad zestawem pod sandacze/sumy. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez RMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Nie wiem jak to wytłumaczyć. Tu działa znajomość łowiska i... hm.. castingowa intuicja, jeśli mogę użyć takiego określenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 1. Jak sobie radzicie z zatrzymaniem szpuli w momencie gdy nie widzicie lotu przynęty a czasem nawet momentu gdy ta wpada do wody ?2. Kolejne pytanie czy multik jest bardziej wytrzymały od zwykłej korby ? Pytania moje są związane bezpośrednio z chęcią złożenia zestawu który obsłuży łowienie na przynęty jak wyżej do tego może małe jerki 7cm. Aktualnie mam lamiglasa SI 843 i do tego TP.Ale mam ciągle odczucia że zestaw a najbardziej korba dostaje po dupiedo tego ostatnio trafiam dużo sumów od okolo wymiaru do mojego rekordu ponad 2m ale złowienie suma w przedziale metr do metr trzydziesci nie stanowi problemu Kompletny zestaw chciałby zamknąć w kwocie 4 k i myślałem o CC 101 + talon albo st croix Ad. 1 Jak dobrze obrzucasz zestaw, to niejako "na słuch" będziesz wiedział, kiedy zatrzymać szpulkę.Ad. 2 Teoretycznie tak, w praktyce różnie. Zależy jaki multiplikator podepniesz.Nie mam zbyt dużego doświadczenia z hamulcami odśrodkowymi, ale (w moim przypadku) niezatrzymanie szpulki multiplikatora z takim hamulcem przed wpadnięciem przynęty do wody, skutkuje większymi problemami niż z Magforce'm Daiwy. Masz fajny budżet na sprzęt, więc może celuj w Steeza SV, Steeza A, dalej Zilliona, czy sławną Tatulę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Dzięki liczę na kolejne odpowiedzi do moich pytań i dołożę kolejne jak multiplikator sprawdza się przy temperaturach w okolicy zera bądź na minusie ...? Jakieś historie o dyskomforcie że chlapie ręka mokra i zimno od żelaza w ręce jestem w stanie zrozumieć ale raczej delikatny nie jestem więc tym bym się nie przejmował raczej myślę o sprawach technicznych jak się sprawdza mechanizm czy przez ujemne temperatury nie będę męczył się z brodami itd. z zestawu chce korzystać od 1 do ostatniego dnia sezonu nie patrząc na warunki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Też kiedyś myślałem co to będzie jak z castem pojadę na nocne łowy.Po kilku rzutach stwierdziłem że łowi się prawie tak samo jak za dnia.Tyle tylko że nie widać kiedy przynętą wpada do wody.Jeśli używasz zestawu castingowego za dnia to powinieneś bez problemu używać go w nocy.Tak jak Novis napisał, castingowa intuicja.Na nocne łowy zabierał bym zestaw który używam za dnia, będziesz wiedział kiedy przytrzymać szpule nawet po dźwięku hamulca szpuli.Zimno w łapy będzie.Nie zauważyłem jakiejś gorszej pracy hamulców rzutowych w niskich temperaturach zarówno przy magnetycznych jak i odśrodkowych.Napisz jeszcze czy łowisz z brzegu czy z łodzi, pontonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Łowię z brzegu i z Łodzi ale tym samym zestawem wędki które mi najbardziej odpowiadają są w granicy 2-2,2 m. Ryby które łowię zazwyczaj polują przy brzegu zbiornika nie licząc miejsc gdzie korzystam z Łodzi, nawet jak łowię na rzece to nie jest to Wisła tylko średni ciurek dla ludzi mających durze rzeki w zasięgu regularnego obławiania moja rzeka mogła by być strumykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi