Skocz do zawartości

Sandacz na lekko i okoń na ciężko, czyli kije i multiki...

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

... co do techniki rzutów... zaczynaj przed zachodem słońca. Chodzi o oswojenie się z zapadającym mrokiem. W kwestii rzutów to staraj się ćwiczyć powtarzalną technikę . Ja staram się ,, załadować" zestaw z przodu, ew. od boku, jeśli warunki pozwalają, na nieco dłuższej lince. Przy wysnuwaniu linki ze szpuli ręce stabilnie z przodu, bez gwałtownych ruchów. Dochodzi tu też , jak napisał @Novis ,,intuicja" , określę to jako własna, wypracowana technika użytkowa. Ja trzymam, już, wypracowane ;),   kciuk obejmując obudowę i jest kontakt z linką. Gdy robi się ciemno trzeba zacząć polegać na słuchu, szpula zwalnia, kontrolowanie krawędzią kciuka... Ważne, by rzuty były płynne, nie rwane, mniejsze zagrożenie awarią. Ja stosuję dłuższe wędzisko, 8,6 Multiplikator na D, więc ustawienie nieco bardziej zachowawcze niż za dnia. Takie tam moje wynurzenia w ćwiczeniu castingu po zmroku, zresztą też dopiero w tym roku... Jakoś nie było czasu ostatnio na wieczorne wyjścia... Może to coś Koledze pomoże. 

Edytowane przez bob74
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

• 1 rok później...

Witam, odkopię trochę temat, szukam kija który uzupełni dziurę w ciężarze wyrzutowym która powstała między moimi zestawami, mam Majorcrafta speedstyle który ogarnia lekkie łowienie max główki do 7g, mocniejszego mam st croix lbc68mf gdzie znowu najlepszy komfort rzutowy zaczyna się od 12g główka plus guma. Szukam wędki do łowienia głównie okoni i polskich szczupaków na mniejsze przynęty, raczej interesują mnie jednoskłady, akcja najlepiej coś podobnego do legend bassa, szybki z delikatną szczytówką, pod obciążeniem głębiej uginający się. Zastanawiałem się nad mlxf z st croix legend bass, ale nie wiem czy nie będzie to zbyt mocny kij pod okonie, może coś z megabass ale całkiem się nie orientuje w ich ofercie.

Witam, odkopię trochę temat, szukam kija który uzupełni dziurę w ciężarze wyrzutowym która powstała między moimi zestawami, mam Majorcrafta speedstyle który ogarnia lekkie łowienie max główki do 7g, mocniejszego mam st croix lbc68mf gdzie znowu najlepszy komfort rzutowy zaczyna się od 12g główka plus guma. Szukam wędki do łowienia głównie okoni i polskich szczupaków na mniejsze przynęty, raczej interesują mnie jednoskłady, akcja najlepiej coś podobnego do legend bassa, szybki z delikatną szczytówką, pod obciążeniem głębiej uginający się. Zastanawiałem się nad mlxf z st croix legend bass, ale nie wiem czy nie będzie to zbyt mocny kij pod okonie, może coś z megabass ale całkiem się nie orientuje w ich ofercie.

Pisz do do dużego/Wojtka/

Ma zajefajne kije :)

• 3 miesiące temu...

Takie pytanko - może jest jakiś budżetowy cast pod twiching raczej woblery do 8 cm-okoń .Pozdrawiam

Wiekszosc Castow o odpowiedniej akcji i mocy sie nada. Ja lubie pod wobki osobiscie kije o Akcji Regular fast. Lepiej sie laduja w nizszym zakresie. Lowisz Mono czy pletka?

Co to jest "pletka"? :o

Jest to linka wedkarska wytwarzana z napletka w technologii GP i HST. Włókna napletka pozwalaja na uzycie maksymalnej ilosci splotow. Linki z napletka - „pletki” maja bardzo ciasny splot, są niebywale miekkie i ciche na przelotkach a co najwazniejsze nie chloną wody. Edytowane przez hose4ras
  • Like 3

BOB tu się nie zgodze…USA jest w tej dziedzinie potentatem,tam ciachaja 99% rodzaju meskiego…no i oczywiscie potomka dostajesz do pierwszego wglądu,na klasycznej bialo-niebieskiej „chuscie” w stylu Yddish.

Edytowane przez Paavo
  • Like 3

poszukaj F3-610X,(nie wiem jak te nowe p5)ale HIEN załatwił by sprawę git

• Like 1