Skocz do zawartości

Sandacz na lekko i okoń na ciężko, czyli kije i multiki...

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się mają opisy wędek megabass'a do rzeczywistości? Wyrzut ma opisany dokładnie tak jak mój lbc68mf tylko wiadomo jak to jest z tymi opisami w st. croix.

jesli chodzi o te kije trzymałbym się opisu,oraz specyfikacji zgodnej z przeznaczeniem

ten konkretnie model,to ex-fast z bardzo mila czescia szczytowa,w miare obciazenia kij przechodzi w pelne ugiecie,i choc moc 14lb to Dolnik jest sporo cieńszy jak w st.croix medium,nie jest to typowy kij jigowy na glebokie wody,raczej lekkie glowki,smukla guma3cale max do 8gram , plytsza woda,wszelkie twicze do 10cm,kranki,woblery typu shad,obrotowki ,drop shot,neko rig ,finezyjne  jigi itp.taki bc finesse

pisze o modelu carbon head ,nie wiem jak te nowe modele destroyer p5

CARBON-HEAD-MODEL-F3-610X.jpg

to jest nowy model p5,nie znam, ale wedlug specyfikacji bedzie taki sam

20-destroyer-p5-f3-610x-hien-bait-finess

zapomnialem dodac ze to rowniez swietny kij do gornej wody(topwater),wszelkie poppery,czy walky te srednie

Edytowane przez didi
  • Like 2

Od ilu gramów dołem zillion rzuca komfortowo?

Dla mnie to było ok 6-7gr całkowitej wagi przynęty. Może nawet trochę więcej.

Nie pamietam dokładnie ale to była 4gr czeburaszka + nieduża gumka okoniowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75
  • Like 1

Dla mnie to było ok 6-7gr całkowitej wagi przynęty. Może nawet trochę więcej.

Nie pamietam dokładnie ale to była 4gr czeburaszka + nieduża gumka okoniowa.

mc235ab0e078e6859dd1edbf3325f4b6a.jpg

Sprawdziłem 3gr + gumka ok. 4.5gr

Edytowane przez koval75
  • Like 1

mc235ab0e078e6859dd1edbf3325f4b6a.jpg

Sprawdziłem 3gr + gumka ok. 4.5gr

To całkiem nisko, widziałem szpula coś koło 13g waży więc myślałem, że dół będzie wyżej. Są jeszcze super lekkie szpule od roro więc zawsze jak trzeba będzie zejść niżej to można się doposażyć. 

Panowie,  ja myśle czy nie zastąpić swojego zestawu do 10 g ( daiwa ss air + teton)  na coś  co będzie ogarniał większą gramaturę , myślę 5-18g ?

Jaki multiplikator możecie polecić ? Budżet - myślę 1500-2000 zł

luknij na metanium,fajnie ciska juz tymi 5-6gramami,to dalekosiężna i lekka armata

• Like 1

To całkiem nisko, widziałem szpula coś koło 13g waży więc myślałem, że dół będzie wyżej. Są jeszcze super lekkie szpule od roro więc zawsze jak trzeba będzie zejść niżej to można się doposażyć.

Można, będzie śmigać napewno.

Ale ja mam tego zilliona podpiętego docelowe do kija 8-17lb.

Którego używam do twitcha 10-13cm

lub pod opad. Ten zillion to jest wg mnie podobna maszynka do Steeza A TW i doskonale nadaje się pod twiche.

Jest mały i bardzo wygodnie leży w ręku.

tak jak żadna DAIWA nie dorówna rzutowo SHIMANO,tak żadne SHIMANO nie dorówna precyzji wykonania i podparcia napędu ,oraz wzorowej pracy przez długie lata  DAIWA

i żaden mikromodul tu nie pomoże ,choćbyś i miodem smarował

wybór należy do ciebie,coś za coś i co byś nie wybrał będzie dobrze :rolleyes:

• Like 2

• 3 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

i co uważasz? Nie łowiłem jeszcze tym SG wiec nie wiem jaki jest realny dół, Dragon jest trochę źle opisany bo to raczej 9/10-28g, a nie 7-25g i STX sprawdzał się bardzo dobrze, aczkolwiek 7g tez rzucał, tylko nie było już komfortu.

Pytanie czy przez multik, czy bardziej przez kij…

i co uważasz? Nie łowiłem jeszcze tym SG wiec nie wiem jaki jest realny dół, Dragon jest trochę źle opisany bo to raczej 9/10-28g, a nie 7-25g i STX sprawdzał się bardzo dobrze, aczkolwiek 7g tez rzucał, tylko nie było już komfortu.

Pytanie czy przez multik, czy bardziej przez kij…

Przez jedno i drugie...niestety.

Z tymi multikami to tak jest,ze każdy ma inne specyficzne ''okienko'' gramaturowe które to określiamy jako tzw. komfort...tyle,że tylko ten komfort dla chyba każdego bedzie inny.Już pomijam kwestię dobrania kija.

Edytowane przez Paavo
  • Like 2

Nie, no chodzi o to, żeby bez jakieś zbytniej mordęgi latało to w okolice powiedzmy 20m.

Nie wiem od ilu realnie wystartuje to Finezze 4-18g bo jakoś w te 4g, to średnio wierzę ale jak będą to okolice 7g masy łącznej przynęty, to myślę, ze i STX powinien dać radę.

Szukam do niego lekkiej szpuli ale był produkowany 2009-12 wiec nie jest to takie proste.

Edytowane przez PatLove