Skocz do zawartości

Sandacz na lekko i okoń na ciężko, czyli kije i multiki...

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Tatulę TT662LFB-AD czyli 1,95m, cw: 3-14. To nie jest ultralajt do dłubania na pewno. To kawałek solidnego patyka do agresywnego łowienia. Dolnik sztywny, szczyt lekko spolegliwy. Łowię nią na dropa z ciężarkiem 10 gram i jeszcze sporo więcej może. Twitche i żelastwo ogarnia bez problemu.

Mam Tatulę TT662LFB-AD czyli 1,95m, cw: 3-14. To nie jest ultralajt do dłubania na pewno. To kawałek solidnego patyka do agresywnego łowienia. Dolnik sztywny, szczyt lekko spolegliwy. Łowię nią na dropa z ciężarkiem 10 gram i jeszcze sporo więcej może. Twitche i żelastwo ogarnia bez problemu.

Akurat o Ultralight nie myślałem :) Mam jakieś kijki pod takie łowienie.

Szukam czegoś co ogarnie na luzie tzn. Załaduje od 5g plus guma 2.5 cala.

Żeby był dość szybki, nie lubię krowich ogonów.

Ogarniał do tych 15g, od święta trochę więcej.

Jak czucie przynęty? Jak się zachowuje pod ryba?

Docelowo chcę go spiąć z Steezem 103hl.

Edytowane przez SzczupakRzeczny

Jest jeszcze Graphiteleader Veloce glvrc-68m. Regular Fast. 5-14g. 5 g ołowiu z czymkolwiek obsługuje bezproblemowo. Z Twoim Steezem bym go nie sparował, bo czułbym dyskomfort. Ale np. z Metaniumem zestaw działa wyśmienicie (jak na moje standardy). Mógłbym Ci wysłać na testy, tylko niestety to jednoskład, więc przesyłka tania nie będzie. Telefon znasz :).

• Like 2

Jest jeszcze Graphiteleader Veloce glvrc-68m. Regular Fast. 5-14g. 5 g ołowiu z czymkolwiek obsługuje bezproblemowo. Z Twoim Steezem bym go nie sparował, bo czułbym dyskomfort. Ale np. z Metaniumem zestaw działa wyśmienicie (jak na moje standardy). Mógłbym Ci wysłać na testy, tylko niestety to jednoskład, więc przesyłka tania nie będzie. Telefon znasz :).

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ-Ab7sRyBc

Dzieki Hubert! Tylko ten jedno skład odpada, niestety... Liczę na coś budżetowego do 5 stówek. W 2 kawałkach koniecznie :)

Ale już decyduje się na tą Tatule, sam nie sprawdzę się nie dowiem :)

Edytowane przez SzczupakRzeczny

Jeśli tak sprawy stoją, to bierz Tatulę spokojnie. Fajny patyk. Lekki, cięty, czuły i da się spoko rzucić z biodra 3 gram plus 2 calowa guma. Górą spokojnie 10 gram plus trzy cale. Więcej nie zakładałem. Dobrze trzyma nawet mniejsze ryby. Ja mam go sparowanego z Curado BFS.

Polecam https://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-black-rock-ii-cast-2-13m-4-21g-10932038845 cena nieco szokująca, ale to za etykietkę Dragona, poprzednio oferowany przez Okumę, był niemal 2-krotnie tańszy, ale Dragon przejął dystrybucję.

Do tego https://allegro.pl/oferta/multiplikator-daiwa-tatula-sv-tw-103hl-12058030010, niestety, ale tu też ceny wzrosły skutkiem inflacji o około 30%.

Zestaw bardzo dobry do połowu zarówno sandacza, jak i okonia, a pozwoli również na złowienie szczupaka niewstydliwych rozmiarów.

• 3 tygodnie później...

Daiwa Tatula Baitcast XT 2.08m 5-21g 2cz Cast miał ktoś styczność z tą wędka? Szukam casta pod średnie sandacze. Jeśli to możliwe to szybkiego z czułym szczytem, no i krótki Dolnik. Gramatury od 10g do 20 plus guma 10-13cm. Z tym że fajnie jak te 10g plus guma było widać na szczycie opad.

Edytowane przez konrado

Nie, no chodzi o to, żeby bez jakieś zbytniej mordęgi latało to w okolice powiedzmy 20m.

Nie wiem od ilu realnie wystartuje to Finezze 4-18g bo jakoś w te 4g, to średnio wierzę ale jak będą to okolice 7g masy łącznej przynęty, to myślę, ze i STX powinien dać radę.

Szukam do niego lekkiej szpuli ale był produkowany 2009-12 wiec nie jest to takie proste.

Jeśli to Gen2 to na Alli powinieneś dostać taka szpulkę ale IMO celował bym w inne konstrukcje, które komfortowo ogarną dolny zakres kija. Jak nie przeszkadza Ci ABU to jest do wzięcia MGXtreme z dodatkowa plytką szpulą ABU Works.

BTW. 20m pachnie mordęgą