Skocz do zawartości

katar.

woblery z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

Laryngolog... hmmm... miałem problemy z zatkanym nosem więc poszedłem do laryngologa... sprawdził przegrodę, itp. Wszystko niby ok więc przepisał Fanipos. Lek pomógł. Niestety za jakiś czas problem wrócił więc ponowna wizyta u tego samego laryngologa... podrapał się po głowie i stwierdził, że jednak przegroda nieco skrzywiona. Dał skierowanie na prostowanie. Poszedłem do innego i ten stwierdził, że nie ma potrzeby bo przegroda prosta. I bądź tu Pan mądry. Pomógł jak wcześniej Fanipos...

• Like 2

Na katar dla prawdziwych Macho : duży ząbek polskiego czosnku tak obkrojony żeby wszedł do dziurek nosa - wytrzymać ile się da ! 

Zapobiegawczo : słój 4l , na dno 4-5 główek czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek. Kilka liści laurowych , sporo ziaren pieprzu czarnego i jamajskiego. 

Buraczki czerwone 2- 2,5 kg najlepiej z pewnego pochodzenia (od taty z działki ) myjemy ,szorujemy ,usuwamy brzydkie korzonki . Kroimy drobno i wrzucamy do słoja.

Robimy zalewę ok 3l : przegotowana woda + 3 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów. Letnią zalewę wlewamy do słoja . Czekamy 8-10 dni , zbieramy pianę. W smaku musi być lekko kwaśne , kiszone . Jeśli czuć smak "ziemisty" trzeba jeszcze poczekać. Przelać do butelki , pić pół  szklanki dziennie. Od pięciu lat nie choruję w zimie.Polecam !

• Like 1