Alexspin Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Cholerka, dobrze że trafiłem na ten temat. Ja mam wydaną w 1992r. więc muszę podreptać do urzędu po nową... Dobrze że między świętami mam wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Jak to wg. starej Rzymskiej maxymy - Ignorantia iuris nocet - Nieznajomość prawa szkodzi.Karta wędkarska jest dokumentem urzędowym a nie wewnętrznym PZW i jest wymagana na wszystkich łowiskach, nie tylko tych związkowych.Marian,nie na wszystkich łowiskach jest wymagana. Podałem przykład kilka stron wyżej. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez fox mulder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Owszem, ale tylko na wodach prywatnych właścicieli a nie dzierżawców jak to w znakomitej większości jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_tp Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Zaświadczenie o zdanym egzaminie.. jedni twierdzą że potrzebne do wymiany karty, inni że nie potrzebne. Jeśli ktoś zamierza wymieniać w urzędzie lubelskim, musi takie zaświadczenie dołączyć do pozostałych dokumentów. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez tomek_tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Mi się udało ,miałem wydaną w 92r ale wymieniałem w 98 więc nie będę musiał po urzędach latać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 (edytowane) Zaświadczenie o zdanym egzaminie.. jedni twierdzą że potrzebne do wymiany karty, inni że nie potrzebne. Jeśli ktoś zamierza wymieniać w urzędzie lubelskim, musi takie zaświadczenie dołączyć do pozostałych dokumentów.Przecież to absurd! Jeśli mam starą kartę to znaczy że egzamin zdałem przed jej wydaniem! PsPrzecież to tak, jakby przy wymianie prawa jazdy wymagano ponownego zdania egzaminu, czy ktoś o tym słyszał?Idę do starostwa we czwartek, jeśli mi odmówią, to będzie skarga do Sądu Administracyjnego! Edytowane 25 Grudnia 2018 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Absurdem jest już sama Karta Wędkarska, dokument w zasadzie potwierdzający zdanie jakiegoś egzaminu z przepisów (egzaminu?! Egzamin to ja miałem jak szedłem do SSR a nie to coś w kole PZW), przy czym przepisy się zmieniają a karta wciąż aktualna... (no trzeba wymienić te starsze ale z powodu zmian w innych przepisach) i teraz dochodzimy do absurdu - mam KW więc po co przy każdym zezwoleniu muszą być szczegółowe przepisy obowiązujące i w drugą stronę skoro kupując "dniówkę" muszę wydrukować dodatkowo jakiś informator, to po kiego ta KW (nie mylić z legitymacją ze znaczkami opłat)?!Kiedyś chcąc wypożyczyć łódkę trzeba było pokazać kartę pływacką -dokument jednorazowo wydawany i dożywotnio (chyba), który potwierdzał, że umiem pływać i w razie czego teoretycznie nie stracę życia.Teraz w wypożyczalni chcą żebym zostawił dowód osobisty...mogę się topić, jestem "dorosły", więc robię to na własną odpowiedzialność. Wolność. Obowiązek posiadania KW by móc wędkować na wodach PZW (i niektórych innych też) to przy obecnych przepisach już troszkę więcej niż anachronizm i przerost biurokracji. To coś niebezpiecznie ocierającego się o idiotyzm. Skoro w innych krajach można z ulicy iść do sklepu, dać pieniążka i otrzymać w zamian kwitek potwierdzający uprawnienie do wędkowania a na odwrocie w kilku słowach co wolno a czego nie, to znaczy że się da... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 (...)Obowiązek posiadania KW by móc wędkować na wodach PZW (i niektórych innych też) to przy obecnych przepisach już troszkę więcej niż anachronizm i przerost biurokracji. To coś niebezpiecznie ocierającego się o idiotyzm.(...)Nie pierwszy i nie ostatni w tym Kraju... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Nie pierwszy i nie ostatni w tym Kraju... Drogi @Alexspin, oraz inni podobnie myślący koledzy - w każdym kraju zdarzają się biurokratyczne absurdy, które prawem inercji, raz napisane, obowiązują "wieki". Nie jesteśmy (choć we własnym mniemaniu bywamy) w tym względzie jacyś wyjątkowi Ale wątek nie o tym. Do puki Karta Wędkarska jest dokumentem potwierdzającym uprawnienia do wędkowania obywatela polskiego, każdy ma obowiązek taki dokument posiadać, jeśli chce legalnie wędkować w RP. Lub zmienić obywatelstwo, ale z tym chyba jeszcze więcej kłopotu Teraz co do pojawiających się głosów o żądaniu dokumentu potwierdzającego zdanie egzaminu przy wymianie starej karty na nową - należy spokojnie wytłumaczyć urzędnikowi (częściej urzędniczce), że Karta Wędkarska jest właśnie takim dokumentem. Jeżeli upiera się przy swoim zdaniu, również grzecznie należy poprosić o podstawę prawną na konieczność ponownego zdawania egzaminu. W ostateczności prośba o kontakt z przełożonym powinna przynieść otrzeźwienie. Wszelkie objawy irytacji czy gniewu działają na Waszą niekorzyść, przedłużają procedurę, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Jesteście w prawie, a bezpodstawne żądania są bezpodstawne, choćby urzędnik nie wiem jak bardzo się upierał. Skarga na nękanie przez urząd jest ostatecznością, ale załatwia to sprawę. Nie poddawajcie się, bądźcie spokojni i uprzejmi, na 100% nie będzie konieczności przedstawiania nowego zaświadczenia o zdaniu egzaminu.Chyba, że Kartę Wędkarską zgubiliście, a była to "stara Karta", nie zarejestrowana przez urząd. Wtedy, no cóż, może nie być tak łatwo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 "Kiedyś chcąc wypożyczyć łódkę trzeba było pokazać kartę pływacką -dokument jednorazowo wydawany i dożywotnio (chyba), który potwierdzał, że umiem pływać i w razie czego teoretycznie nie stracę życia.Teraz w wypożyczalni chcą żebym zostawił dowód osobisty...mogę się topić, jestem "dorosły", więc robię to na własną odpowiedzialność. Wolność."Dowód osobisty raczej biorą od Ciebie w zastaw na wypadek gdybyś, zapatrzywszy się w węgorze, nie dmuchnął im łódki i nie oddalił się na dulkach w kierunku Morza Sargassowego. Zwykła zapobiegliwość właściciela z doświadczeniami po wyczynach "wędkarzy wędrownych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Moja wydana 20.04.1998 z up. wojewody warszawskiego więc wygląda że mnie mija to wymienianie. A swoją drogą wygląda byle jak .30 lat temu za granicą moja karta miała formę plastiku i wyglądała jak kredytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 I tak w sumie powinno być. Forma papierowa, nawet jak o nią dbać, ulegnie kiedyś zużyciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 "Kiedyś chcąc wypożyczyć łódkę trzeba było pokazać kartę pływacką -dokument jednorazowo wydawany i dożywotnio (chyba), który potwierdzał, że umiem pływać i w razie czego teoretycznie nie stracę życia.Teraz w wypożyczalni chcą żebym zostawił dowód osobisty...mogę się topić, jestem "dorosły", więc robię to na własną odpowiedzialność. Wolność."Dowód osobisty raczej biorą od Ciebie w zastaw na wypadek gdybyś, zapatrzywszy się w węgorze, nie dmuchnął im łódki i nie oddalił się na dulkach w kierunku Morza Sargassowego. Zwykła zapobiegliwość właściciela z doświadczeniami po wyczynach "wędkarzy wędrownych". Nie mają prawa nigdzie żądać aby dowód osobisty zostawiać pod zastaw. Podobnie jest z kserowaniem, jest to przestępstwo. https://giodo.gov.pl/pl/560/8374 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Wczoraj byłem w starostwie łódzkim. Niestety tępogłowi urzędnicy są nieprzejednani i twierdzą, że muszę przedłożyć świadectwo zdania egzaminu. Poszedłem na wojnę, złożyłem wniosek, załączyłem potwierdzenie opłaty, aktualną fotkę i starą kartę wędkarską. Jeśli mi odmówią wydania nowej, będzie skarga administracyjna, a jeśli to nie pomoże pójdę na drogę sądową.To skandal, żeby żądać świadectwa zdania egzaminu, który odbył się ponad 50 lat temu! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Pani urzędniczka, sądząc po uporze, zamiast skargi administracyjnej spodziewa się raczej od Ciebie podwawelskiej i bukiecika goździków (zamiennie mogą być czykuladki i bileta do cyrku). A na kolejną wizytę będziesz się musiał udać w krawacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ja wszystko rozumiem, ale czy naprawdę tak trudno podejść do koła, powiedzieć skarbnikowi w czym rzecz i odebrać potrzebny kwit? Warto tracić nerwy i czas bo Twoja racja jest bardziej twojsza niż jej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Znalazłem takie wyjaśnienia ZG PZW http://www.pzw.org.pl/home/cms/3353/karta_wedkarska. Co Koledzy na to? Wydaje mi się, że drugi akapit w brzmieniu "Karty wędkarskie i karty łowiectwa podwodnego wydane na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów zachowują swoją ważność." wyjaśnia sprawę.Jeszcze jedna publikacja http://www.pzw.org.pl/kartawedkarska/przepisy cyt.:"(*) Przypominamy, że karty wędkarskie wydane przed dniem 1 lipca 1985 r. utraciły swoją ważność z dniem 31 grudnia 1987 r. Zgodnie z art. 28 Ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U. z 1985 Nr 21, poz. 91) ważnymi kartami wędkarskimi są wszystkie karty wydane po dniu 1 lipca 1985 r. W związku z powyższym ważnymi kartami wędkarskimi są te, które zostały wydane przez:1. Polski Związek Wędkarski, w okresie od 1 lipca 1985 r. do 31 stycznia 1997 r., 2. Wojewodów, w okresie od 1 lutego 1997 r. do 31 grudnia 1998 r., 3. Starostów Powiatowych, od dnia 1 stycznia 1999 r. do chwili obecnej. Przypominamy również o obowiązku wymiany kart wędkarskich, które uległy zniszczeniu, są nieczytelne lub posiadają nieaktualne dane. Wymiany karty wędkarskiej można dokonać w starostwie powiatowym właściwym dla miejsca zamieszkania." (mam kartę wydaną w 1992 r.), potwierdzałby tę tezę, że konieczność wymiany kart jest trochę "na wyrost". Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ja wszystko rozumiem, ale czy naprawdę tak trudno podejść do koła, powiedzieć skarbnikowi w czym rzecz i odebrać potrzebny kwit? Warto tracić nerwy i czas bo Twoja racja jest bardziej twojsza niż jej?Czy nie sądzisz, że takie postępowanie jest co najmniej nieetyczne, a wręcz zakrawa na przestępstwo określane jako "potwierdzenie nieprawdy"? Mądry skarbnik odesłałby mnie do koła, w którym zdawałem egzamin, a to koło niestety już dawno nie istnieje.Nota bene, skarbnika koła do którego obecnie należę nie było jeszcze na świecie, gdy ja zdawałem egzamin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Alex, po 1985 roku była nowelizacja ustawy, ktora nakazywala wymianę kart wydanych przed styczniem 1997 w terminie do konca 1998 roku.Tak wiec punkt o ważności kart wydanych wcześniej można sobie w buty wsadzić.Z mocy ustawy są nieważne.Jest o tym na wcześniejszych stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Czy nie sądzisz, że takie postępowanie jest co najmniej nieetyczne, a wręcz zakrawa na przestępstwo określane jako "potwierdzenie nieprawdy"? Mądry skarbnik odesłałby mnie do koła, w którym zdawałem egzamin, a to koło niestety już dawno nie istnieje.Nota bene, skarbnika koła do którego obecnie należę nie było jeszcze na świecie, gdy ja zdawałem egzamin... Nie, z prostej przyczyny - jeśli zmieniasz koło, bez względu na powody, masz jako zainteresowany obowiązek przeniesienia swojej kartoteki do nowego koła. W związku z tym wszystkie Twoje sprawy związane z PZW w tym egzaminy, nagrody i nagany masz w aktualnym kole i masz do nich wgląd. Zaświadczenie o zdanym egzaminie to kwit a nie zeznania naocznego świadka egzaminu w sprawie sądowej.Możesz też kartę zgubić i poprosić o kwit na duplikat - w kartotece poszukają danych i już. Jedyny minus to zmiana numeru karty, ale i tak byłby nowy.Jest jeszcze jedna możliwość. Lubisz dyskutować, idź na egzamin jeszcze raz, tylko poproś o pełny i rzetelny a nie wymiar szczupaka i już. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Edytować już nie mogę.Skoro w Twojej ocenie, z którą się zgadzam, urzędniczka powinna potraktować Twoją starą, "nieważną" kartę wędkarską jako potwierdzenie, że kiedyś tam egzamin zdałeś i na jej podstawie wydać Ci nową, to dlaczego identyczne postępowanie skarbnika-wydanie zaświadczenia o zdanym egzaminie na podstawie dokumentu, którego bez egzaminu byś nie miał- miałoby być poświadczeniem nieprawdy czy przestępstwem? Odnoszę coraz mocniejsze wrażenie, że nie tylko "Twoja racja musi być twojsza", ale że chyba lubisz robić zamieszanie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ja dziś swoją w Łomży wymieniłem w godzinę. Najpierw wizyta w urzędzie, chwila rozmowy, potem do sklepu gdzie egzaminy są prowadzone, tam na podstawie starej karty dostałem zaświadczenie (za darmo), jak wróciłem do urzędu karta nowa już czekała, opłata 10 zł w kasie i gotowe.Szkoda walki i czasu o to kto ma rację, a kto nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 (...)Odnoszę coraz mocniejsze wrażenie, że nie tylko "Twoja racja musi być twojsza", ale że chyba lubisz robić zamieszanie To źle myślisz. Podobno żyjemy w Państwie Prawa a kieruje nim Prawo i Sprawiedliwość, więc powinno obowiązywać prawo, a obowiązuje to co sobie ubzdura tępogłowy urzędas, który ma wrażenie że jest Panem i Władcą. Ostatecznie to on żyje za nasze pieniądze i powinien nam służyć, a nie my jemu!!! Najwyższy czas, żeby społeczeństwo przestało poddawać się bezmyślnie i bezwolnie urzędniczej głupocie, a zaczęło egzekwować swoje prawa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Wydanie karty wędkarskiej normuje art. 7 ustawy cyt.:"Art. 7. Amatorski połów ryb(Dz.U.2018.0.1476 t.j. - Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym) 1. Za amatorski połów ryb uważa się pozyskiwanie ryb wędką lub kuszą, przy czym dopuszcza się, w miejscu i w czasie prowadzenia połowu ryb wędką, pozyskiwanie ryb na przynętę przy użyciu podrywki wędkarskiej.1a. Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane.2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej "kartą wędkarską" lub "kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie.2a. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2, potwierdza dokument wydany w postaci papierowej lub elektronicznej przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb ustalone przez uprawnionego do rybactwa wynikające z potrzeby prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w tym obwodzie rybackim, uwzględniającej w szczególności wymiary gospodarcze, limity połowu, czas, miejsce i technikę połowu ryb. Zezwolenie może także wprowadzać warunek prowadzenia rejestru amatorskiego połowu ryb, a w przypadku wprowadzenia tego warunku – określać sposób prowadzenia tego rejestru.3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę.4. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego są także zwolnione osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach znajdujących się w obiektach przeznaczonych do chowu lub hodowli ryb, jeżeli uzyskały od uprawnionego do rybactwa zezwolenie na połów w tych wodach.5. Kartę wędkarską oraz kartę łowiectwa podwodnego wydaje starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania zainteresowanej osoby, która złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin ze znajomości zasad i warunków ochrony i połowu ryb przed komisją egzaminacyjną, o której mowa w ust. 7a. Z obowiązku składania egzaminu są zwolnione osoby posiadające średnie, średnie branżowe lub wyższe wykształcenie z zakresu rybactwa.6. Kartę wędkarską wydaje się osobie, która ukończyła 14 lat. Kartę łowiectwa podwodnego wydaje się osobie, która ukończyła 18 lat.7. Za wydanie karty wędkarskiej i karty łowiectwa podwodnego pobiera się opłatę, której wysokość powinna odpowiadać kosztom jej wydania.7a. Uprawniona do powołania komisji egzaminacyjnej jest organizacja społeczna, której statutowym celem jest działanie na rzecz ochrony ryb oraz rozwoju amatorskiego połowu ryb, określona w przepisach wydanych na podstawie art. 21 rozporządzenie w sprawie amatorskiego połowu ryb pkt 2. Za przeprowadzenie egzaminu organizacja społeczna może pobrać opłatę w celu pokrycia kosztów jego przeprowadzenia.7b. Członkiem komisji egzaminacyjnej może być osoba, która:1) posiada wiedzę i doświadczenie w zakresie ochrony oraz połowów ryb;2) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo albo umyślne wykroczenie przeciwko przepisom o rybactwie śródlądowym, przepisom o rybołówstwie, przepisom o łowiectwie, przepisom o ochronie przyrody lub przepisom o ochronie zwierząt.8. Uprawniony do rybactwa za wydane zezwolenie na uprawianie amatorskiego połowu ryb może pobierać opłatę w wysokości przez siebie ustalonej."Punkt 5 jednoznacznie określa warunki i nie ma w nim mowy o zaświadczeniu, tylko o pozytywnym zdaniu egzaminu, a dotychczasowa karta wędkarska jest dowodem na to, iż taki egzamin zdałem. Zatem żądanie "zaświadczenia" jest bezprawnym nadużyciem podyktowanym niedopuszczalną nadinterpretacją. Egzamin ma byżdany z wynikiem pozytywnym, a w jaki sposób będzie to udokumentowane nie zostało w żaden sposób unowrmowane przez ustawodawcę! Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Alex, nie wiem czy widziałeś informację na oficjalnej stronie Urzędu Miasta, zgodnie z którą zaświadczenie o zdaniu egzaminu wymagane jest tylko w przypadku wydawania karty po raz pierwszy. Wszystko w linku, w akapicie dotyczącym wymaganych dokumentów.https://www.lckm.uml.lodz.pl/ArtykulyBazyWiedzy/Wydawanie%20karty%20wedkarskiej%20lub%20karty%20lowiectwa%20podwodnego.aspx To jest komedia, skoro urząd publikuje oficjalne informacje, a jednocześnie działa według innych zasad. Ciekawe co by powiedzieli urzędnicy, gdybyś im pokazał ich własną stronę i informacje tam zawarte. Z resztą sam muszę wymienić kartę, także jeśli nie Ty to ja zapytam, dlaczego piszą jedno, a wymagają czegoś innego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi