Skocz do zawartości

Konieczność wymiany karty wędkarskiej wydanej przed 31.01.1997

Gabriel Kozdraś

Rekomendowane odpowiedzi

Moja żona jest urzędnikiem. To wcale nie jest takie różowe.

Chcesz składać jakieś skargi, składaj. Da się to zrobić inaczej, ale to Ty wiesz lepiej jak musi być.

Swoją drogą nie ma czasem jakiejś nowelizacji? Ustawa z '85.

Edytowane przez MZieli10

A tu informacja o procedurze wydawania karty w Warszawie

https://warszawa19115.pl/-/wydawanie-kart-wedkarskich

Jakoś warszawscy urzędnicy dostrzegają różnice pomiędzy wydaniem karty, a wymianą karty. W podanym linku są wzory wniosków, inny o wydanie (z wymaganym zaświadczeniem) i inny o wymianę (nie wymagane zaświadczenie, a jedynie dotychczasowa karta).

• Like 1

(...)

Swoją drogą nie ma czasem jakiejś nowelizacji? Ustawa z '85.

Cofnij się Michał do 2 strony wątku.

Nowelizacja ustawy z września 1997 roku.

W ustawie jest mowa które karty tracą wazność i do kiedy muszą być wymienione.

Jest też zapis że przy wymianie karty nie jest wymagane ponowne zdawanie egzaminu.

Na następnej, lub dwu nastepnych, kolejnych kilka aktów prawnych.

Czy przy wymianie prawa jazdy na nowe ktos wymagał od Ciebie papierów z kursu prawa jazdy??

• Like 1

No właśnie. Eeech. (...)

Jeśli uważasz za stosowne, to przecież Ty możesz poddawać się dyktatowi półgłówków jak tylko chcesz. Najlepiej dać się poprowadzić jak owce na rzeź. :angry:

Aleksandrze, proszę...

Do tej pory umiałeś zachować spokój i klasę, niech ta dobra tradycja będzie kontynuowana :) 

Edytowane przez woblery z Bielska

No właśnie. Eeech.

Marian, wątek czytałem choć kartę wymieniałem kilka lat temu. Chodziło mi o podstawę prawną zacytowaną przez Alexa.

Internet jest duży i przyjmuje wszystko.

Michał, podstawa podana przez Alexa obowiazuje nadal i dotyczy WYDANIA karty, podstawą czego jest zdanie egzaminów. Tak więc do wydania karty potrzebny jest papierek który to stwierdza. Dotyczy to jednak tylko wydania a nie wymiany karty na nową.

• Like 1

Michał, podstawa podana przez Alexa obowiazuje nadal i dotyczy WYDANIA karty, podstawą czego jest zdanie egzaminów. Tak więc do wydania karty potrzebny jest papierek który to stwierdza. Dotyczy to jednak tylko wydania a nie wymiany karty na nową.

Widać, nie wszyscy to rozumieją, albo mają problem czytania ze zrozumieniem.

• Like 1

Więc problemu powinno nie być, a jest

Jedno tylko już mnie nurtuje. Trzeba wymieniać stare karty... po ch.. ?!

Krótko - by wszyscy posiadacze uprawnienia do wędkowania byli zarejestrowani. Dziś posiadacze starszych kart mogą dość bezkarnie "narozrabiać" i spokojnie w innym kole zdać egzamin, by ponownie nabyć uprawnienia do wędkowania. Nie było to wcześniej rejestrowane, teraz jest.

Jestem legalistą, więc rozumiem powody, dla których ta akcja jest przeprowadzana. I tylko jeden robak zwątpienia nieustannie mnie podgryza - obowiązek posiadania omawianej tu Karty Wędkarskiej dotyczy obywateli Polski. Milionów obcokrajowców, którzy przebywają na terenie naszego kraju - już nie. I w ten sposób moi rodacy (w tym i ja) stajemy się obywatelami drugiej kategorii we własnym państwie :huh:

• Like 2

Wczoraj odwiedziłem łódzki urząd miasta. Złożyłem wniosek o wymianę karty i chwile porozmawiałem z panem z departamentu środowiska. Zapytałem jak to jest z tymi zaświadczeniami. Odpowiedział, że teraz już idą trybem uproszczonym i zaświadczeń nie wymagają. Także do wniosku wystarczy dołączenie dotychczasowej karty (potem zwracają). W przyszły wtórek odbieram. Także u mnie poszło szybko, sprawnie i miło.

• Like 1

Czyli @Alexspin przećwiczył urząd i doprowadził urzędników na właściwą ścieżkę. Szkoda tylko, że "po drodze" musiał się nadenerwować, czego tu na forum byliśmy świadkami. Coraz mniej informacji o utrudnieniach w innych miejscach w Polsce. Oby oznaczało to, że normalność się zbliża :)

• Like 1

Czyli @Alexspin przećwiczył urząd i doprowadził urzędników na właściwą ścieżkę. Szkoda tylko, że "po drodze" musiał się nadenerwować, czego tu na forum byliśmy świadkami. Coraz mniej informacji o utrudnieniach w innych miejscach w Polsce. Oby oznaczało to, że normalność się zbliża :)

Dokładnie tak :) wizyta Alexa, a pewnie nie był on jedynym kwestionującym konieczność dostarczania zaświadczenia poskutkowała "złagodzeniem stanowiska".

Takie małe pytanie.

Są tu pewnie prezesi lub inni z zarządu kół.

Czy dostaliście z okręgu konkretne pismo na temat konieczności wymiany?

Okręg skierniewicki przeciera oczy ze zdziwienia o co chodzi z tą wymianą i nikt oficjalnego pisma nie dostał z okregu :-))))

Ba.... przed Świętami kontrolowali mnie z panowie PSR i zdziwko ich złapało gdy zapytałem o tą wymianę a kartę mam z 1994roku

No właśnie.

I gdy pytałem panów z PSR powiedzieli mi że powinno być oficjalne pismo do kół a nie ma takiego.

To tak jak w naszym okręgu poinformowali skarbników że mają powiadamiać wędkarzy że pomimo iż w rejestrze nie ma wpissnego wymiaru ochronnego i ilości amura to on jest :-), jeszcze lepsze że nie ma ilości dobowej szczupaka w rejestrze to ona też jest :-)

Ewentualnie żeby skarbnik długopisem dopisywał w rejestrze :-))))

To panowie z PSR skwitowali że będzie z tym mega zamieszanie.

Absolutnie nie ma takiej możliwości, by obowiązywały jakiekolwiek regulacje, których brak w zezwoleniu.

Zezwolenie określa wszystkie warunki wędkowania, gadki kogokolwiek nie mają znaczenia. Czego brak w zezwoleniu, to nie obowiązuje.

Inny temat to znajomość prawa przez strażników, szczególnie PSR. Brak ważnego dokumentu uprawniającego do wędkowania skutkować powinien karą, niestety.

No sory panowie, ale o czym Wy teraz piszecie?? o jakich pismach z okręgu ?? To jest zawarte w Ustawie z 1996 roku!!!!!!! To że ktoś wtedy dał ciała to trudno, ale to wtedy były informacje we wszystkich kołach okręgach i należy się czepiać tamtych skarbników i tamtych prezesów, ewentualnie samych siebie...

Do kogo mielibyscie pretensję gdyby ktoś się próbował posługiwac teraz zielonym dowodem osobistym albo "miękkim" prawem jazdy ?? 20 lat temu powinny być wymienione karty i tyle w temacie.

Edit.

Przemo ciesz się - u nas dostałbyś mandat w najdelikatniejszym przypadku, z brak wymaganych dokumentów.

Edytowane przez venom_666
  • Like 2