troutowy Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam, orientuje się ktoś czy kupiona łódź zarejestrowana w starostwie, w tym samym kupujący jak jaki sprzedający , jak wygląda sprawa przerejstrowania? Zostaną te same numery na łodzi, czy się zmieni i będę musiał nanieść nowe ? jestesmy z tego samego powiatu, wiec mamy te same starostwo. Chodzi mi o to czy numer zostanie zmieniony i bede musiał od nowa zdzierać i nanosić nowe, czy zostaną te same, a zmieni się własciciel "nowa "karteczka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Nie mam pojęcia jak z łódką, ale samochód nie zmieniłby nr rejestracyjnych w takim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 mam taką nadzieję, bo nie chciałbym przemaowywać numery, nie zrobiłbym tego estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Nie przerejestrujesz, to nie auto. Raczej dostaniesz nowe numery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 trochę mi to nie na rękę, bo łódz ma juz naniesione numery i cięzko bedzie estetycznie zmienić nie mając takiej farby jak poprzedni własciciel by zamalować obecne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Pomijając już kretyński wymóg rejestracji wszelkich (zwłaszcza niewielkich) pływadeł (może być i tratwa), z których poławia się amatorsko ryby, gdzie jest napisane, że można wędkować tylko z łodzi zarejestrowanej na siebie? Ma być zarejestrowana, mają być naniesione numerki. Twoja jest i Twoja numerki ma. Możesz łowić legalnie, aż do likwidacji tego durnego przepisu. Zdaje się, że nawet nie musisz nikomu pokazywać 'dowodu rejestracyjnego', a jeśli łaskawie pokażesz, żaden problem, że ktoś inny tam figuruje Edytowane 27 Listopada 2018 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 zadzwonię i spytam jutro, jeżei będzię wymagana zmiana numeru, zrobię scan umowy K-S i włożę do tego dowodziku, w razie WU potwierdzające zawarcie umowy. chory przepis, jeżeli numer się zmieni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nales Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Właśnie miałem napisać że po co przerejestrowywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 nie ma potrzeby? żeby należała do mnie na tym dokumencie? posiadam umowę na łajbę jaki i osobną na wózek do jej transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 zadzwonię i spytam jutro, jeżei będzię wymagana zmiana numeru, zrobię scan umowy K-S i włożę do tego dowodziku, w razie WU potwierdzające zawarcie umowy. chory przepis, jeżeli numer się zmieni.. Problem w tym, że takim obywatelskim wydawać by się mogło postępowaniem, dajesz pole do popisu wszelkim urzędasom z większą i mniejszą władzą w ręku. Ten przepis właśnie po to jest, dla tresury. Jak już zaczniesz pytać, prosić i pokazywać kopie umowy, to raz dostaniesz jakąś grzywnę za brak przerejestrowania, dwa doliczą Ci podatek od czynności cywilnoprawnych plus odsetki i kara za niezapłacenie w terminie (zakładam, że zapłaciłeś ponad tysiąc PLN), trzy najesz się wstydu, sam kiedyś widziałem, jak jednego gościa prawie utopili w łódce bez numerka. Trzeba być bezczelnym. Numerki są i poszli won. Dosłownie. Nie podoba się, to szukajcie w systemach i sobie potwierdzajcie. Brutalne, ale takie prawo depcze godność i nie ma prawa bytu. Do niepłacenia podatku nie namawiam, to są grosze i może akurat tyle warto zrobić dla porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Ja kupiłem ponton z innego województwa i nosiłem się z zamiarem przerejestrowania mając ten sam problem co ty a pan w starostwie powiedział że wcale nie muszę go przerejestrować. Pływam już 3 lata i miałem parę kątroli. Taki stan rzeczy nie wiąże się z żadnymi złymi konsekwencjami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nales Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 To jest taka sama sytuacja jak z samochodem. Idziesz tylko opłacić skarbowke i możesz jeździć do woli. Dlatego że przepis jest martwy. Mówi że musisz przerejestrowac auto na siebie w ciągu miesiąca od daty zakupu, a nie mówi o karze jaka dostaniesz kiedy tego nie zrobisz. Mój brat jeździ już ponad 5 lat autem zarejestrowanym na poprzedniego właściciela, miał wiele kontroli i jedynie co mogli mu dać to pouczenie. Numerki na łódce masz? Jeśli tak to po co kombinować, możesz łowic bo łódź jest zarejestrowana co z tego że nie na Ciebie? W razie sprzedaży poprostu sprzedaż z umowy i tyle. Ważne żeby zapłacić skarbowke bo z nimi nie wygrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Swój ponton dostałem od kolegi, który kupił sobie nowy. W rewanżu dostał trochę woblerków. Mieszkam w Inowrocławiu (zameldowany w Bydgoszczy nadal) a na pontonie numery z Białej Podlaskiej i nikt się nie czepia że nie takie. Numery są, dowodzik też jakby co i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi