Skocz do zawartości

Remont

sacha

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dla tego byłem pewien, że poproszenie was o radę to najlepsza decyzja jaką w obecnej sytuacji i z moją wiedzą mogę podjąć ;)  

Wełna, którą stosują to climwool df1 http://www.climowool.pl/produkty/mineralna-welna-szklana-climowool-df-39/

Myślicie, że takie dwie warstwy jakie zakładacie (15+10) wystarczą do solidnej izolacji, czy pogadać z deweloperem i dopłacić do drugiej warstwy o lepszych parametrach? Chciałbym nie pluć sobie później w brodę ... 

A ja mam pytanie z innej beczki. Jak wykończyć posadzkę? Cokoliki, czy listwy panelowe? Płytki są... hmmm takie szare, w kolorze betonu. I to, i to mi nie pasuje. A mówię dlaczego. Cokoły na ścianie na tej krótkiej płaszczyźnie zbierają brud. Listwy strasznie liche. Są też z mdv, ale tylko białe. Malować?

Pomożecie? ????

Edytowane przez jabadaon

Kujesz tynk robię takie rzeczy w blokach i nie widzę specjalnej trudności. Problemem jest wyrównanie płaszczyzny tynku i cokołu szczególnie w starszym budownictwie, trzeba się naćwiczyć ze skuwaniem i nadkładaniem żeby uzyskać zadowalający efekt.

Właśnie dla tego byłem pewien, że poproszenie was o radę to najlepsza decyzja jaką w obecnej sytuacji i z moją wiedzą mogę podjąć ;)  

Wełna, którą stosują to climwool df1 http://www.climowool.pl/produkty/mineralna-welna-szklana-climowool-df-39/

Myślicie, że takie dwie warstwy jakie zakładacie (15+10) wystarczą do solidnej izolacji, czy pogadać z deweloperem i dopłacić do drugiej warstwy o lepszych parametrach? Chciałbym nie pluć sobie później w brodę ... 

Zostaw w spokoju. Zwróć tylko uwagę, żeby druga warstwa była położona w kierunku prostopadłym do pierwszej. 

• 1 miesiąc temu...

Powracam z kolejnym pytaniem. Oczywiście (bo jakby mogło być inaczej) termin oddania prac się przesuwa w nieskończoność. W mieszkaniu jest dość wilgotno, na ścianie w łazience pojawiły się w paru miejscach wykwity i prace malarskie muszą poczekać aż wszystko solidnie doschnie. Jesienna aura jednak nie sprzyja. Kilka słonecznych dni i pozostawianie uchylonych okien spektakularnych efektów nie przyniosło a podejrzewam, że poczekanie do zimy zbyt wiele nie pomoże. W związku z tym przymierzam się do jakiejś nagrzewnicy/osuszacza. Nie wiem jednak, które z urządzeń będzie skuteczniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Chciałbym przyspieszyć schnięcie całego mieszkania, do osuszenia jest 60 metrów na dole i 40 na górze (powierzchni nie da się od siebie odizolować). Macie w temacie jakieś doświadczenie? 

Jedź do ramirenta i wypożycz dwa ,trzy osuszacze o przepływie około 600 m szęściennych na godzinę. Uruchom i pilnuj wylewania wody ze zbiornika,rachunek za prąd będzie wyższy ale coś za coś. Po trzech czterech dniach powinieneś wiedzieć efekty.

• Like 1

Jestem na etapie notarialnej umowy deweloperskiej, tu nic takiego jak audyt energetyczny nie ma. Deweloper też nie deklarował nigdzie jakie ocieplenie dachu zastosuje i czy będzie spełniało jakiekolwiek normy. Niemniej jednak po pracy byłem na budowie. Robotników już nie zastałem, ale potwierdziło się to co pisałem - jest gołe 15cm wełny. W dniu dzisiejszym kończyli ją właśnie obsadzać więc wymiana na grubszą odpada. Jednak jestem dość mocno zdeterminowany żeby coś z tym zrobić. Czy na tym etapie, skoro jeszcze nie przykręcili profili i płyt, stanowiło by problem docieplenie dodatkową warstwą wełny, np. gdybym chciał do tych 15cm dodać 5-10cm wełny wyższej jakości? wygląda to tak: 

Zakładając że masz 100m2 tego ocieplenia to różnica w stracie energii między 15 cm a 30 cm to ok 5kw na dobę przy różnicy temperatur w środku domu, a na zewnątrz = 20 stopni  C

Przeliczając na koszt gazu to ok 1,1 zł na dobę czyli ok 33 zł mc, a na sezon grzewczy 150 zł.

Ja bym się zbytnio  nie martwił.

Ja używam Sopro elastyczny i nic się nie dzieje :)

Na zewnątrz z tego co wiem najważniejsze żeby dobrze zafugować ,no i są impregnaty do płytek i fug ,tyle wiem jeżeli się mylę to proszę poprawić :)

Edytowane przez MarcinMal
  • Like 1

No własnie czytam sobie na stronie Sopro i wstepnie wytypowałem:

Sopro DF10 Flex - fuga

Sopro N1 400 extra - klej

Sopro FFS719 - impregnat 

Majster ma przyjść w sobotę, robił nową wylewkę, uszczelnienie balkonu, okapy i zostały płytki do zrobienia.

Płytki będą gresowe 60x60.