Skocz do zawartości
  • 0

Silniki ePropulsion Spirit 1.0 - informacje, uwagi, opinie

Dsf

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

epropulsion ogolnie nie jest tania marka, zarowno silniki jak i akcesoria sie cenia. Aczkolwiek tyczy sie to chyba wszytskich marek znanych...w echosondach kabelki , przetworniki i inne gadzety tez kosztuja nie zle kwoty.  W spiryt plus , mozna wpinac zewnetrzne baterie, jesli ktos chce moze po taniosci plytwac na kwasach , tylko zabija to caly fun ...

• 0

Jeśli chodzi o długość stopy to do pontonu stopa „s” zdecydowanie wystarczy.

A co do samego silnika jest to dobry sprzęt . Jest bardzo cichy a bateria wystarcza na cały dzień trollingu .

Z minusów to jeśli kupisz ten silnik to uważaj aby Ci się w śrubę nie wkręciła jakaś grubsza żyłka ponieważ grozi go rozszczelnieniem i zalaniem elektroniki .

Naprawa to ponad 2 tyś. Powiem tylko że ja już dwa razy miałem taką sytuację .

Jest to jedyny minus który zauważyłem choć bardzo poważny .

• 0

Hej.

Cały czas bije się z myślami, czy brac Spirita 1.0 Plus czy klasyczny silnik z dolaczana bateria na pokładzie.

Spirit 1.0 Plus cały komplet to ok 10k (super wygoda).

Np Traxxis 55lbs + 100ah lifepo4 to łącznie ok 6k (klasyczny pająk kablowy z aku na pokładzie).

Różnica pi razy oko ok 4k i na pierwszy rzut oka jedyną wadę jaką widzę przy Spirycie to wysoki koszt zakupu nowej baterii.

Jakie pytania powinienem sobie jeszcze zadać, aby świadomie podjąc decyzje?

Pozdrawiam.

• 0

Hej.

Cały czas bije się z myślami, czy brac Spirita 1.0 Plus czy klasyczny silnik z dolaczana bateria na pokładzie.

Spirit 1.0 Plus cały komplet to ok 10k (super wygoda).

Np Traxxis 55lbs + 100ah lifepo4 to łącznie ok 6k (klasyczny pająk kablowy z aku na pokładzie).

Różnica pi razy oko ok 4k i na pierwszy rzut oka jedyną wadę jaką widzę przy Spirycie to wysoki koszt zakupu nowej baterii.

Jakie pytania powinienem sobie jeszcze zadać, aby świadomie podjąc decyzje?

Pozdrawiam.

Ja miałem 2 lata temu ten sam dylemat i finalnie zdecydowałem się na Haibo M250 + 2x100ah LiFePo.

Prędkości jakie uzyskuje to 8-8,5KM/h czyli tylko ok 1 km/h mniej niż na ePropilsion ale za to aku LiFePo ma 2KW energii czyli 2x więcej i mogę pływać cały dzień.

Tym zestawem zaliczyłem już 2 tygodniowe wyprawy na każdej pływam ponad 100km i zestaw super się sprawdził

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

@Czechofil - nie ma żaden eporpoulsion czegoś takiego , tak samo jak nie mają silniki spalinowe. Tu nie ma regulowanej kolumny góra/dół jak w standardowych silnikach elektrycznych. Jest trym i pozycja transportowa. Miałem dwa spiryty - zero problemow , dwa navy 6.0 - pierwszy bubel serwisowy i ogólnie lipa konstrukcyjna - bardzo głośny, drugi navy 6.0 evo - tip-top , zero zastrzezen ( no może ciezkie jedynie).

Moim zdaniem spiryt / torqeedo ,Karwiny,aqumot - to są całkiem inne konstrukcje niż tradycyjne 12/24v. Mają swoje zalety i wady jak.kazdy silnik. Za markę i jakość się placi wszędzie. Prostym rozumowaniem każdy z nich zda egzamin i będzie pchał.lodke , więc można wogole.kupic silnik za 1000zl i kwasa za 300 - też plywac będzie i mnóstwo $ zaoszczędzić

• Like 2

• 0

Ja mam jeszcze jedno pytanie przyszłościowo.

W pontonie moja wysokość pawęży wynosi 40 cm, więc z techniki wynika że górna krawędź śmigła będzie 8,5 cm poniżej pawęży.

Pytanie brzmi, jaka może być maksymalna wysokość pawęży, do której pasuje kolumna S?

Sądzę, że za kilka sezonów pewnie kupię jakąś łajbę, i zastanawiam się czy już w tym momencie mogę o tym pomyśleć, tak by już nie zmieniać elektryka.

https://mc-sklep.pl/images/silniki/EPropulsion/plus/Spirit%20L.JPG

Dajcie znać ;).

Edytowane przez wook-wlkp

• 0

Jak kupisz lodke z paweza L to epropulsiony z stopa S będą za krótkie, przerabiałem to u siebie

Jak do detki dasz L to jest.bardzo długie i będziesz musiał na plytkiej wodzie bardzo uważać. Jak kupisz lajbe to zmień silnik i tyle

Edytowane przez siarq

• 0

@Czechofil - nie ma żaden eporpoulsion czegoś takiego , tak samo jak nie mają silniki spalinowe. Tu nie ma regulowanej kolumny góra/dół jak w standardowych silnikach elektrycznych. Jest trym i pozycja transportowa. Miałem dwa spiryty - zero problemow , dwa navy 6.0 - pierwszy bubel serwisowy i ogólnie lipa konstrukcyjna - bardzo głośny, drugi navy 6.0 evo - tip-top , zero zastrzezen ( no może ciezkie jedynie).

Moim zdaniem spiryt / torqeedo ,Karwiny,aqumot - to są całkiem inne konstrukcje niż tradycyjne 12/24v. Mają swoje zalety i wady jak.kazdy silnik. Za markę i jakość się placi wszędzie. Prostym rozumowaniem każdy z nich zda egzamin i będzie pchał.lodke , więc można wogole.kupic silnik za 1000zl i kwasa za 300 - też plywac będzie i mnóstwo $ zaoszczędzić

Moim zdaniem brak tej regulacji to kolejna wada Spirita vs klasyczne elektryki

• 0

To mnie troche zaniepokoiło, innymi słowy czy przy pawęży (ponton) 40 cm, da się podnieść silnik z wody, nie trzaskając 'gazem' o dno ?

Pytanie do użytkowników jak dużo jest regulacja trymu. Np w małej spalinie mam 2 pozycje shallow drive i każda unosi silnik o 9cm - czyli w sumie mogę go unieść o 18cm (Storm 13,5)

• 0

Trym to nie unoszenie silnika , a odchylenie od pawezy - jest chyba 3 czy 4 pozycje jeśli dobrze pamietam, w jakiej spalinie możesz regulować uniesienie silnika do góry?? Możesz mi to pokazać na jakimś filmie yt?

Jest dzwignia przestawiajaca skokowo silnik, taki mały wihajster przy kolumnie silnika, który działa jak masz bieg do przodu włączony. 

• 0

Trym to nie unoszenie silnika , a odchylenie od pawezy - jest chyba 3 czy 4 pozycje jeśli dobrze pamietam, w jakiej spalinie możesz regulować uniesienie silnika do góry?? Możesz mi to pokazać na jakimś filmie yt?

Wpisz sobie na YT shallow drive i będziesz miał setki filmików - każda spalina bez power trym ma taka funkcje

• 0

i to zmienia wysokosc (pionowa) sruby wzgledem dna ?? czy odchylenie od pawezy? bo na yt to pokazuja jako odchylenie a nie unoszenie

W spirytach mozesz ustawic silnik pod katem 45 stopni i masz shallow water... , nie bronie epropulsiona , ale tj zwykly trym. w splinach sa dostepne takie :"sanki" elektryczno/ hydrauliczne, nie wiem jak to sie nazywa  , ktorymi mozna uznosic i opuszczac silnik + trym odchylenia. zwykle silniki spalinowe masz poprostu trymowanie  i tyle w temacie 

Edytowane przez siarq